Nyheter

Krönika: Tyson Fury är mästaren av kaos

Publicerat 22 april, 2022

By Philip Dersén

Det kommer krävas något extraordinärt för att ge Tyson Fury hans första förlust. Varken världens hårdaste knockoutslag, år av depression eller 2000-talets mest framgångsrika tungviktsboxare har lyckats få ”The Gypsy King” ur balans. Nu är det upp till Dillian Whyte att göra det omöjliga, inför 95 000 åskådare på Wembley Stadium.

Om man ska sammanfatta Tyson Furys karriär med ett enda ord kan både framgångsrik och kontroversiell vara ord som ligger nära till hands. Jag vill dock luska fram ett annat ord ur min vokabulär, nämligen kaos. Det har blivit en vana det här. Att så fort det vankas till match för Tyson Fury, finns det alltid något annat utanför det sportsliga som stör uppladdningen.

Hans egna inre demoner började sätta käppar i hjulet för sig själv när arenorna blev större, för att allteftersom hans seger mot Vladimir Klitschko i Dusseldorf 2015 slå bort både livsglädjen och den professionella karriären. Men förutom existentiella kriser har Furys karriär även störts av yttre störningsmoment. Under proffskarriärens första år var det hans egen pappa som ställde till bekymmer.

John Fury som vid den här tidpunkten tränade sin son, blev 2011 dömd till 11 års fängelse på grund av att han hade mejslat ut en annan persons öga under ett slagsmål året innan. Sist det begav sig var när Tyson Fury gick in för trilogimötet mot rivalen Deontay Wilder, då bara två månader innan matchen föddes hans sjätte barn Athena. Den nyfödda dottern svävade till en början mellan liv och död, men efter vård på intensiven tog familjen sig igenom även den krisen.

”Den här gången är kaoset kring Tyson Fury istället hämtat ifrån rena Gudfadern-filmen”

Läs också: 

Den här gången är kaoset kring Tyson Fury istället hämtat ifrån rena Gudfadern-filmen. Daniel Kinahan är den irländska maffiabossen som i egenskap av promotor varit en viktig del av Tyson Furys karriär.

Kinahan som grundade promotorn MTK Global blev senast i somras hyllad offentligt av Fury då han skulle ha lyckats förhandlat fram ett kontrakt om en superfight mot Anthony Joshua. Även om fajten inte blev av är det tydligt att deras nära kontakt har förblivit intakt, och därför var det nog rena chockvågen för Team Fury när amerikanska myndigheter nu beslutat att erbjuda 5 miljoner dollar till de som lyckas få Kinahan och hans nätverk arresterade.

Konsekvensen har blivit den att Furys nuvarande promotor Bob Arum valt att stänga ner all typ av samarbete med Kinahan. Vilket gjort att Furys förre detta promotorbolag MTK Global redan gått ut med att de begärt om konkurs. Frågorna ifrån journalisterna har varit många kring Furys samröre med Kinahan. Men tungviktsboxarens svar till till tidningen Indenpendent så sent som i onsdags var slagkraftigt, ”I´m just a stupid boxer”.

Hur mycket kriserna utanför ringen än snackas upp inför matcherna, är de alltid bortglömda när gonggongen går. Så kommer det även bli den här gången. När 95,000 boxningsfans anlänt till Wembley kommer Fury ställas mot en tuff sportslig utmaning. Whyte har imponerande nog lyckats återuppbygga sin karriär efter den tunga förlusten mot en ung Joshua för snart sju år sedan. Sedan dess har han besegrat världsnamn som Derek Chisora och Joseph Parker, men det här blir ändå något annorlunda.

Whyte har aldrig boxats för en riktigt stor publik tidigare och knockoutförlusten mot en 40-årig Alexander Povetkin skapar tvivel. Trots att han revanscherade förlusten under 2021 kommer kraven här bli några helt andra.

Läs mer:

Hans grundinställning till lördagens match har också varit närmre befängd. Alla presskonferenser innan fightweek har han fullständigt bojkottat, och det med motiveringen att hans lön är allt för låg. Ett ytterst märkligt agerande då han redan innan matchen är garanterad cirka 70 miljoner svenska kronor, en lön som hade kunnat få UFC:s olika mästare att utan tvekan döpa om sina barn till Dana White.

Trots alla bekymmer på förhand, kan lördagens boxningsgala mycket väl bli årets största. Det här blir den största live-publiken på ett boxningsevenemang sedan Corona-krisen och insatserna är höga. Tyson Fury pratar alltid om sina matcher som att de kan bli hans sista och jag förstår honom.

Att vara tungviktsmästare är långt ifrån enkelt. För samtidigt som han förbereder sig inför VM-matchen är det fyllt av utmanare om väntar på sin chans. Vår svenske tungviktsstjärna Otto Wallin befinner sig redan på plats i London och det lär vara fler än honom som vill utmana lördagens vinnare direkt efter matchen. Vid en seger lär Fury behöva ta itu med vinnaren av Oleksand Usyk och Joshua, en match som möjligen kan cementera honom likt hela 2000-talets bästa tungviktsboxare.

Mitt förhandstips är att Tyson Fury klarar av det tydliga favoritskapet och behåller sin nolla i förlustkolumnen, men det kommer inte se vackert ut. Whyte är farlig redan från start och nyckeln för honom blir att försöka slå ut mästaren tidigt. Jag blir därför inte chockad om Whyte lyckas få Fury att hamna på kanvasen tidigt, men om inte Wilder kunde släcka lyset så lär ingen annan heller kunna göra det. Storleken och erfarenheten av motgångar blir avgörande. Slå Fury över 12 ronder är omöjligt om du heter Dillian Whyte. För under 36 minuters boxning kan ”The Gypsy King” få till exakt den typ av grisiga boxning som han kommit att älska. Tyson Fury förblir boxningsvärldens just nu tyngsta superstjärna.

Hela galan sänds som PPV på Viaplay!

Här hittar ni galans samtliga matcher!

Tyson Fury vs Dillian Whyte poster.

Annons

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.