KRÖNIKA: Anton Turkalj är framtiden

Det vedertagna ordspråket är att alla vägar bär till Rom. Men om vi skiftar över fokuset till kampsportens värld, då är verkligheten en annan. Här är det Las Vegas som är centrumet vars axlar allt kretsar kring. Det är i pokerns huvudstad där de största MMA-galorna tar plats. Antalet svenska individer som passar in är få, men Anton Turkalj gör det sannerligen. ”The Pleasure man” har stilen, utseendet och den skruvade personligheten som krävs för att lyckas i staden. Därför är det oerhört passande att det sista hindret för att komma in i UFC finns just här.

Anton är den brinnande nutiden

Sverige är idag i ett skriande behov efter nya framtidsnamn på världstoppen. Tobias Harila och Alexander Gustafsson åkte på stentuffa förluster i London under helgen som passerade. Nu står hoppet om årets stora internationella genombrott till Anton. Ända sedan 2019 har hans väg fram mot världstoppen varit relativt utstakad. När promotorn AK Fighting Championship ställde till med en stor galaproduktion i Göteborg, var det stadens egen hemmason som fick pryda huvudmatchen. Där fick han grapplas mot förebilden och träningskompisen ”The Mauler” som då hade gått en match om UFC-titeln bara ett år tidigare. Då var Alexander fortfarande svensk MMA:s nutid och Anton ett framtidsnamn. Idag är rollerna förbytta och medan Alexander får räknas till dåtiden är Anton den brinnande nutiden.

Det enda frågetecknet man kan ha inför Turkaljs intåg till Dana White Contender Series är inaktivitet. Det är över ett år sedan han gick sin senaste match och i den här sporten brukar det vara något negativt. Men mitt perspektiv är ett helt annat. Med bara 7 matcher som proffs och en del snabba segrar, har han tagit emot ytterst lite stryk under vägen fram till det här. Rent fysiskt bör han också som 26-åring närma sig syn fysiska peak. Dessa två aspekterna gör att han rimligen borde vara reda för att gå ett flertal matcher redan i år om han får UFC-kontraktet. Mellanviktsmästaren Israel Adesanya statuerade ett framgångsrecept när han gick 4 matcher under sitt första år i organisationen. Om Anton gör något liknande kan det gå snabbt fram mot de stora matcherna. Känslan är att han är tillräckligt bra redan nu för att slåss mot de större namnen.

Imponerade stort mot Ibo Aslan

Matchen mot Ibo Aslan för två år sedan gav mig egentligen alla svar jag behövde. För första gången i Antons karriär såg vi han bli rejält testad. Bensparkarna ifrån Aslan var hårda som granit och användes för att skada. Efter en förlorad rond kom Anton in till rond 2 med en förändrad taktik. Han är en erkänt bra brottare och när han lyckades med att både få ner och strypa ut upphypade Aslan, trodde jag att han skulle belönas med en chans i UFC redan då. Tiden i organisationen Brave har visat att Anton kan fajtas mot högkvalitativa namn. Acacio Dos Santos är säkerligen en tuff brasse. Men jag har svårt att se hur han skulle kunna göra det som Ibo Aslan inte lyckades med.

Framtiden blir spännande

Klart redan nu är att Anton Turkaljs framtid kommer bli spännande att följa. Vid en seger på tisdag kan jag verkligen inte se något annat än en kontraktsskrivning. De två blixtknockouterna i Brave och segern mot Aslan kan omöjligen gått UFC förbi, och hans personlighet är något Dana White kommer uppskatta. När Anton Turkalj går in i buren kommer man aldrig veta hur det slutar. En egenskap som kommer räcka långt för att bli ett välkänt namn i Las Vegas och världens största MMA-organisation.

Anton Turkaljs chans på UFC-kontraktet går av stapeln nu på tisdag i säsongspremiären av Dana White Contender Series.

Skribent: Philip Dersén

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.