Nyheter

Derséns boxningskrönika: Kingdom, Ahlins seger och Furys återkomst

Publicerat november 27, 2022

By Philip Dersén 

Byron Balascos Kingdom är av de bästa kampsportsserierna som någonsin producerats.  Oscar Ahlin och Dillian Whytes tog nya segrar i helgen. Och vet ni vad, ”The Gypsy King” Tyson Fury återvänder på lördag. 

Ahlin
Från vänster: Dillian Whyte, Tyson Fury och Oscar Ahlin
Kingdom – Ni måste se den! 

Det finns många försök till att göra riktigt bra tv-produktioner om kampsport. Allt som oftast blir det dock ett enda stort magplask. Ikoniska boxningsfilmer finns det gott om. Rocky-serien är en av filmhistoriens mest välkända och Raging Bull samt Million Dollar Baby är också erkända prisbelönta filmtitlar. Men MMA-scenen är ju betydligt yngre vilket gör att utbudet av riktigt bra filmatiseringar är färre. Tom Hardys Warrior och tonårsfilmen Never Back Down är de jag spontant kommer på, annars är det tunnt. Därför var min upptäckt av den välproducerade serien Kingdom lite extra kittlande. Kingdom är  briljant skriven av Byron Balasco och den fick tre välrecenserade säsonger. 

Serien utgår från familjen Kulinas MMA-gym ”Navy Street”. Kända skådisen Frank Grillo spelar Alvey Kulina, en pensionerad fajter som tidigare varit flerfaldig mästare i Pride. Hans söner Nate och Jay är båda aktiva fajters på de lokala galorna i Kalifornien. Den förre detta UFC-fajtern Ryan Wheeler släpps i de första avsnitten efter ett fängelsestraff, och blir sedan även han en del av gymmet. Vältajmade intriger och skådespelare som faktiskt kan fajtas gör den här serien enormt sevärd. 

Det är många kända MMA-fajters och boxare som har roller i serien. Diego Sanchez, Gabriel Rosado, Greg Jackson och Matt Hughes gör alla olika inhopp. Serien känns också väldigt realistisk. Matcherna ser ut att vara riktiga sådana och det ger en bra bild av hur det är att leva som MMA-fajter. Det är tydligt att produktionsteamet tagit stor hjälp av aktiva fajters och tränare. Måste också ge en rejäl dos ”cred” till valet av att ge Jonathan Tucker rollen som Jay. Det är få som är bättre på att skådespela än honom. 

Serien går just nu att se på CMORE i Sverige. 

Helgens proffsmatcher

 Den här helgen var det hög aktivitet av proffsboxning runtom i världen. I London var det dubbla galor som gick av stapeln. På Wembley Arena var det tungviktarna Dillian Whyte och Jermaine Franklin som gick en tuff match över 12 ronder. Franklin gjorde det svårt för förre VM-utmanaren Whyte och inledde bataljen klart bäst. Efter bra avslutande ronder från Whytes sida, var det ändå britten som tog hem domslutet när 12 ronder var boxade. En match som kunde gå åt vilket håll som helst. Det man däremot kan fastslå är att Dillian Whyte aldrig kommer blir någon världsmästare, hans storhetstid är förbi. På samma gala åkte Tyson Furys släkting Nathan Gorman på en förlust mot Fabio Wardley via TKO i deras tungviktsdrabbning. 

I Londons stora inomhusarena 02 Arena var det John Ryder och obesegrade Zach Parker som gick en match i super-mellanvikt. Matchen avbröts i den femte ronden på grund av skada. Parker hade slagit sönder sin högerhand, vilket gav Ryder segern. På underkortet registrerade brittiska talangerna Sam Noakes, Hamzah Sheeraz och Dennis McCann nya segrar på sina konton. 

I Carson, USA gjorde Jose Zepeda och Regis Prograis upp om WBC:s VM-bälte i super-lättvikt. 33-årige Prograis stod för en fin insats och avslutade Zepeda i matchens 11:e rond. 

Oscar Ahlin gick match i Spanien – Segrade på nytt
Det är inte allt för ofta som vi är bortskämda med att svenska proffsboxare går matcher ute i Europa. Igår var dock just en sådan dag, då knockout-specialisten Oscar Ahlin var på tapeten nere i Spanien. Ahlin som har en gedigen proffserfarenhet i ryggen är nu tillbaka efter en långdragen skada. 
Som så många gånger förr var det inget snack när Ahlin äntrade ringen.
 I matchens fjärde rond var det över för den här gången. Svenska boxaren avslutade då matchen framför publiken i Madrid. Nu står Ahlin på 23 segrar som proffs. 


Läs mer

 
 
 Tyson Furys återvänder nästa helg
Då var han återigen tillbaka. Den jättelika bjässen från Morecambe som pensionerade sig från sporten så sent som i våras. Jag pratar självklart om Tyson Fury. Han är redan en av den här epokens stora boxare, men nu är han tillbaka för mer. Furys kamp mot depression är väldokumenterad. Jag vet mycket väl om att han haft många tuffa perioder under de senaste åren. Men en intervju inför nästa helgs match gjorde mig ändå berörd. Världens bästa tungviktare berättade för reportern att han numera inte kom tillbaka för att tjäna mer pengar eller bärga nya titlar. Han menar på att han är tillbaka för att han helt enkelt måste. Perioderna utan matcher och tydliga träningsläger är också de han mår absolut sämst av. 

Hur man än vrider och vänder på det så är matchen ur ett sportsligt perspektiv helt ointressant. Fury har redan besegrat Chisora två gånger om och sedan dess har han utvecklats, medans Chisora blivit bra mycket äldre. Så jag kan redan nu slå fast att Fury är fortsatt obesegrad när nästa helg är till ända. Det lutar mot att Tottenham arenas 62 000 biljetter blir sålda. Något som kommer inbringa nya miljoner på Furys konto. 


Veckans avslutande punkter

Veckans hedersamma förlust: 

Nej det blev ingen seger för svenska tungviktaren Elwin Belezika i hans första match på Junior-VM. Kubanen visade sig vara en nivå för bra. Men Elwin gjorde en stabil insats och hör helt klart hemma på den här nivån. Han kommer dessutom bara att bli bättre. 

Veckans sparringupplevelse: 

Undertecknad var själv i boxningsspåret den här veckan. Jag besökte nämligen Höllviken Boxningsklubb, en av mer framgångsrika klubbar för lite sparring. De har just nu tre regerande svenska ungdomsmästare i klubben. Jag sparrades med två av dessa, vilket var ett rejält uppvaknande. 80-kilosboxaren Axel Härstedt var bland det värsta jag stött på i en ring. Med långa armar och smått ofattbart vältajmade krokar hade han tre lekfulla minuter mot mig. Om jag räknade rätt fick jag in en halv träff, nästa gång siktar jag på en hel.  

Veckans pengaregn: 

Så oerhört välförtjänt. Efter flera års hårt slit tog svenska MMA-fajtern Sadibou Sy äntligen hem PFL:s slutspel. I årets turnering har han varit otroligt stark rakt igenom. Belöningen? En check på 11 miljoner kronor.

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.