Nyheter

Livia Nygaard - så blev hon en lysande stjärna inom thaiboxning!

Publicerat mars 14, 2022

By Lisa Melin Johansson

Livia Nygaard är stjärnskottet som briljerar i thaiboxningsringen. Hon kommer senast från en kontroversiell förlust i finalen i thaiboxnings-SM, och står nu inför både EM i kickboxning och supergalan Muay Thai For Life 4.0.

Maximum Sports har pratat med Livia om efterspelen från SM, bytet till en ny klubb, att kombinera satsningen inom thaiboxning med platsen i kickboxningslandslaget, och att ännu en gång möta Filiz Demirbek.

Fotograf: Freddy Billqvist

Livia Nygaard, 35 år, har under de senaste åren etablerat sig som ett av de största namnen inom svensk thaiboxning. Hon innehar hela fyra SM-silver, och har fightats på galor som Muay Thai For Life och Empire Fighting Series. I våras deltog hon i sitt första SM i K1-kickboxning, där hon plockade guldmedalj och därmed en plats i landslaget.

Att Livia skulle börja med kampsport var allt annat än självklart. Som ungdom spelade hon basket på hög nivå, och det var inte förrän hon närmade sig 30 som hon tog på sig ett par handskar för första gången. Faktum är att det hela började med en förlust i en vadslagning mot en vän, varav konsekvensen blev att hon skulle följa med på ett thaiboxningspass. Efter en tids träning på motionsnivå började tankarna på att tävla komma. 2015 gick hon sin första D-klassmatch, men det dröjde ytterligare två år innan hon började satsa mer ordentligt och tävla i fullkontakt. Sedan dess har hon på kort tid avancerat, och innehar nu ett matchfacit på 23–9 (proffs & amatör).

Kontroversen efter SM-finalen

För strax över en månad sedan mötte Livia Nygaard för fjärde gången Patricia Axling i finalen i thaiboxnings-SM. En match som blivit minst sagt omdebatterad; dels på grund av det kontroversiella delade domslutet, dels på grund av de burop som hördes från läktaren när Axling tog emot mästarbältet.

Livia berättar att hon är missnöjd med resultatet, men stolt över sin insats, och ser det komplexa poängsystemet som problematiskt då det kan vara otydligt hur en match ska bedömas. Med stor respekt för att domarna gjort sitt yttersta anser hon att systemet behöver rannsakas, inte minst med tanke på att SM detta år präglats av många delade domslut och överklaganden. Efter fem fartfyllda ronder där hon satte hårda och rena tekniker och ofta bröt sin motståndares attacker kände hon sig som en vinnare, och självklart var det en besvikelse att inte få sin arm upplyft.

På frågan om huruvida hon vill möta sin meriterade rival en femte gång är Livia positiv och ser det som en möjlighet att fortsätta utvecklas till en bättre fighter, vilket hon gjort vid varje tillfälle de tidigare mötts.

Fotograf: Truls Bärg

Läs mer

Möter Filiz Demirbek för tredje gången på Muay Thai For Life 4.0

Den 10:e december ställs Livia Nygaard mot Filiz Demirbek på Muay Thai For Life 4.0 (MTFL), en motståndare hon delat ringen med vid två tidigare tillfällen, där båda matcherna slutat med vinst till Livia. Sedan dess har de båda bytt team, och Filiz visat stor utveckling och briljans med framgångsrika proffsmatcher på MTFL och Zone Pro League. Om den kommande matchen säger Livia att publiken kan förvänta sig något helt annat än deras tidigare möten: det är en ny Livia och en ny Filiz som kliver in i ringen.

Med ett nytt team i hörnan och en ny klubb att träna på är motivationen på topp och utvecklingen går stadigt framåt. Förvisso har omställningen varit stor, men som Livia säger ”Ibland måste man byta jord för att kunna växa”, och hon trivs otroligt bra med de nya klubbkamraterna på Öresund Muay Thai Camp och tränaren Rasmus Svensson.

Under galan kommer två bonusar á 25 000 kr att delas ut av Käftsmällspodden, vilka Livia säger sig ”ha en plan” för att ta del av. Då hon tagit tjänstledigt utan lön under stora delar av november i samband med EM i kickboxning, vore en bonus den bästa julklappen hon kan tänka sig.

Fotograf: Freddy Billqvist

Representerar Sverige EM i kickboxning (K1) i Turkiet 

11-20:e november, endast tre veckor innan MTFL befinner sig Livia i Turkiet tillsammans med kickboxningslandslaget, där hon representerar Sverige i K1 -56 kg. Att växla mellan två olika discipliner kan vara klurigt, men hon ser förmågan att anpassa sig som en stor styrka. Den snabbhet hon utvecklat genom kickboxningen ger henne fördel när hon sedan möter andra thaiboxare. Under förberedelserna inför EM har hon anpassat både sparring och mitts till K1-reglerna, och hon berättar skrattandes om när hon i en tidigare kickboxningsmatch var en hårsmån från att sätta en rejäl armbåge (något som inte är tillåtet inom kickboxning).

Mental styrka och planerna framöver

När Livia Nygaard talar om sig själv poängterar hon att hennes framgångar absolut inte beror på talang, utan att det är resultatet av hårt arbete. Inte minst på den mentala fronten. Med hjälp av mentala tränaren Igor Ardoris har Livia uppnått ett stadie där hon känner sig oerhört mentalt stark och mer jordad än någonsin. Fokus ligger på uppgiften, och hon vågar gå in i tuffa matcher utan att stoppas av risken att förlora. Den ständiga viljan att utvecklas och att vara en del av en större resa ligger bakom hennes enorma driv. Och kanske framför allt: kontrasten mellan kicken hon får av sporten och lugnet hon hittar i ringen. Den närvaro som inte riktigt går att finna någon annanstans.

Framtiden ser storslagen ut för Livia Nygaard: utöver EM och MTFL är siktet inställt på fler proffsmatcher, allra helst utomlands där hon kan möta nya motståndare. Att gå upp en viktklass till -60 kg är inte heller uteslutet. Och förstås: att 2023 stå som vinnare i thaiboxnings-SM och ta en plats i landslaget.

Fotograf: Chris Sonnerby

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.