Nyheter

Ebrima Faal: "Hade tagit det om jag hade kunnat fortsätta"

Publicerat 15 december, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Stefan Romare

Ebrima Faal. Foto Stefan ROmare

Muay Thai for Life (MTFL) 4.0 gick av stapeln i Malmö i helgen. Det blev en actionspäckad gala där stora bonusar delades ut. Fansen fick även se MMA-fightern Ebrima Faal hoppa in mot Anton Wall – tvåfaldig svensk mästare i thaiboxning. 

Det är en kortnotismatch som det flesta MMA-fighters inte hade tagit, då thaiboxningstekniker endast är en av många stilar som behövs i MMA. Som numera känt så slutade matchen något snopet, då Faal bröt benet i den första ronden. 

Om det är något Faal har bevisat så är det dock att han är redo för de tuffaste utmaningarna och matchen mot Wall var lockande.

– Grejen är: när erbjudandet kom… när vi fick veta att [Wall] inte hade någon motståndare så snackade jag med en nära vän till mig, berättar Faal i intervju med Maximum Sports. Jag är ju så jävla ivrig, jag tror alltid på mig själv och jag älskar nya utmaningar och matcher. Så det var bara typ ”fuck it, lets go,” liksom! Vad är det värsta som kan hända liksom. Nu i efterhand så är det lite komiskt kanske!

Matchen mot Wall skedde på den berömda Baltiska Hallen i Malmö. Det är en arena där många stora thaiboxnings- och boxningsmatcher gått. Dessutom så hölls Superior Challenge 12 där under sommaren 2016. 

För Faal var det näst intill magiskt att äntra en stormatch på en hajpad gala – på den kanske största möjliga thaiboxningsarenan i Skåne. 

– Att gå in i baltiska hallen och göra min walk out var en extremt skön känsla, förklarar Faal. Det var något jag hade längtat efter fett mycket. Det kändes bra hela vägen, jag kände mig fett taggad, jag var ivrig bara att få komma igång. Så det var riktigt nice, jag hade en fet låt så det var svårt att inte vara hajpad när man väl var där. 

Även om mötet med Wall blev något kortlivat så var matchen allt annat än händelsefattig. Faal var inte där för att bara ställa upp, han var där för att vinna. Han satte en intensiv press och var villig att ingå i tuffa slagväxlingar. 

– Matchen var ju ganska hetsig, jag var fett taggad, förklarar Faal. Jag skaffade hans respekt ganska tidigt. De trodde väl att de skulle köra över oss eftersom vi kommer från MMA och jag är inte lika erfaren inom thaiboxning. Det var olyckligt att det slutade som det gjorde, jag tror fullt ut att jag hade tagit det om jag hade kunnat fortsätta och inte brutit benet. Så det var ju sjukt tråkigt.

– Men fan det är ju bara en erfarenhet, nu vill jag bara tillbaka igen. Så ja, det var en hetsig match, han var bra, fett lång, fett svår att få tag på kände jag i början, men hade det kommit till andra ronden så hade jag nog fått ordning på det där. 

Ebrima Faal vs Anton Wall. Foto: Stefan Romare
Ebrima Faal vs Anton Wall. Foto: Stefan Romare

Läs mer

”Jag kommer garanterat vilja tävla i båda två samtidigt framöver”

Givetvis är ett fullständigt träningsläget det mest uppenbara som hade behövts inför MTFL 4.0. Det finns dock andra aspekter som hade kunnat underlätta. 

Faal har ett matchfacit på 0-2 inom MMA efter att ha hamnat på backen med skickliga grapplers. Då hans styrka och grund egentligen är striking så har han fokuserat på markkamp de senaste månaderna – något som knappast hjälpte i lördags. 

En allvarlig fraktur i benet hade dessutom kunnat avskräcka många fighters från att återvända till en hög nivå i thaiboxning, men Faal får snarare blodad tand. 

– Det är klart att det är lätt att vara efterklok liksom, berättar Faal. Många justeringar skulle man absolut kunna göra och den största justeringen är ju att man skulle kunna komma in på ett fullt fight camp. Det tror jag hade gjort stor skillnad, jag tror det är största grejen.

– Sedan så kommer jag in i en thaiboxningsmatch och kommer från MMA, alla andra matcher jag har gått har jag bara tränat striking inför de och torskat via submission. Sedan tänker jag: ”Nu ska jag köra striking,” när jag bara kört grappling de senaste månaderna. Så det är en stor justering jag skulle behöva göra, att titta runt på hur jag tränar och lägga upp det på ett bra sätt för jag kommer garanterat vilja tävla i båda två samtidigt framöver. 

Faal hade många planer för 2023. Det ryktades om en match på Fight Club Rush 15 i februari, men de planerna får skjutas upp. 

Om all rehabilitering går som den ska så kommer dock återkomsten ske betydligt tidigare än vad många förväntat sig. 

– Det är klart att det sätter en käpp i hjulet för planerna nästa år, erkänner Faal. Men det är vad det är, det finns inte så mycket att göra åt saken. jag kommer bli borta nu i några månader så jag förväntar mig vara tillbaka till typ mars och kommer börja träna till februari. Då ska jag vara helt läkt. Mycket rehab kommer det bli.

– Så förmodligen är jag tillbaka någonstans kring början av sommaren, hoppas jag, kanske slutet av våren. Vi får se vad det finns för galor och vad man får för erbjudanden. 

Om det är något kampsportsfans uppskattar och respekterar så är det kämpaglöd, krigarinstinkt och krigarhjärta. Faal uppvisade alla tre och det har utan tvekan gett honom uppskattning och kärlek frånfansen. 

– Trots resultatet så har jag fått mycket kärlek och det är något jag varit lite paff på, säger Faal. För jag tänkte att jag kommer in där i en thaiboxningsgala och… thaiboxningsfansen de vill ju se thaiboxare och det är inte min stil. Så jag trodde inte att jag skulle bli så omtyckt när de ser mig fightas och så, men jag blev fett förvånad, och det värmer. Det driver en till till att vilja komma tillbaka och vara positiv.

– Folk tyckte det var kul, det var liksom underhållning och det är klart att man vill underhålla folk, det är ändå det vi håller på med. Jag ser bara fram emot att komma tillbaka och jag kommer komma tillbaka, det är mitt meddelande till fansen, ni kommer se mer av mig. Ni som är trötta på mig kan glömma att jag kommer försvinna! 

Det finns mycket att se fram emot nästa år vad gäller svensk kampsport. Faals återkomst och önskan om att hålla sig aktiv är definitivt en av de. 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.