Nyheter

Krönika: Beterbiev kan just nu vara världens bästa boxare

Publicerat januari 21, 2023

By Philip Dersén

Många av er vet inte ens vem han är. Men då har ni slarvat rejält med er hemläxa. Artur Beterbiev är kanske boxningsvärldens just nu bästa boxare. 

Beterbiev

Möter Yarde nu på lördag 

Wembley Arena nu på lördag, då är det dags för gigantens återkomst. Ryskfödde Artur Beterbiev som levt en stor av sitt liv i Kanada ställs mot Anthony Yarde på dennes hemmaplan. Matchen är om de tyngsta av VM-titlar då Beterbiev ska försvara sina tre bälten. På ytan ser det inte ut att vara någon match som kommer forma idrottshistorien. Beterbiev lär segra ännu en gång och hans eftermäle bara fortsätter att finputsas. 

Men för att förstå digniteten av den karriär som just nu är i sitt slutskede, tvingas vi allt att backa några år. Lite drygt 11 år för att vara mer detaljerade. 

Den ryska skolan 

Ryssland är kända för sina framgångsrika amatörboxare. Historiskt är det de och länder likt Kuba som rönt riktigt stora framgångar vid de olika världomspännande turneringarna. Det pratas ofta om ”Den ryska skolan” som ska vara något alldeles extra. Deras teknik och teori i utvecklingen av boxare som lett till fler medaljer än vad du kan räkna till. Artur Beterbiev är en produkt av denna skola, varken mer eller mindre. Från födelseorten Khasavyurt växte Beterbiev fram till en av landets främsta amatörstjärnor. Den stora satsningen löpte över många år och hade en tydlig slutdestination, OS i London 2012. Beterbiev som då var 27 år gammal tog sig fram till kvartsfinalen innan det tog stopp. Oleksandr Usyk som idag är en levande legendar var för svår och förlusten blev Beterbievs sista match som amatörboxare. 

Sedan dess har han som proffs kört över allt motstånd som ställts i hans väg. Vissa gånger har det sett brutalt ut och han har aldrig behövt gå tiden ut. Men även om han har utvecklats till att bli en renodlad knockoutmaskin, är han inte direkt välkänd. Som alltid är det pengarna som styr. 

Tiden som proffs 

Beterbiev har valt att förlägga sin proffssatsning på den Nordamerikanska kontinenten, och där finns det helt andra namn som drar publiken. Då han så pass tydligt lämnat hemlandet för Kanada, har han inte heller lyckats generera något större intresse i Ryssland. Det gör att Beterbiev som nyligen fyllt 38 är en världsklassboxare som saknar en riktig fanskara. Det gör att lönekuverten är mindre än vad hans färdigheter egentligen förtjänar. Så här pass sent i karriären kan vi bara spekulera varför det blivit som det blivit.

Kanske tog han steget över till proffsscenen för sent? 

Möjligen var det ett misstag att lämna Ryssland för Kanada?

 

Läs mer

 

En match som måste göras

De tidigare nämnda aspekterna gör nog så att Beterbiev aldrig kommer nämnas som de riktigt stora lätta tungviktarna i historieböckerna. Men trots det kommer hans sista matcher ändå definiera en hel karriär. Vid en seger mot hårdslående Yarde på lördag har han lyckats ta steget över Atlanten. Det kan öppna upp för en nyvunnen skara brittiska fans som vill se han boxas i England på nytt. 

Då finns det en enda match som bara måste göras. En VM-match mot landsmannen Dmitry Bivol, han som utklassade Canelo Alvarez så sent som ifjol. Det är matchen alla förtjänar att få se. 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.