Nyheter

Armand Krajnc anordnar en upphajpad proffsgala i Malmö. - "Boxningen är på uppgång!"

Publicerat mars 23, 2023

By Philip Dersén

Armand Krajnc är skåningen som gick och blev världsmästare i boxning. VM-hjälten är fortfarande en känd profil i Sverige och nu väntar hans största projekt på flera år. Nämligen en stor proffsgala nere i Malmö. 

Armand Krajnc

Anordnar stor gala i Malmö 

Efter ett långt uppehåll startade Armand Krajnc under fjolåret om sin satsning på att anordna proffsboxningsgalor i Sverige. Först ut var en lokal gala utanför Ystad som tog plats på Öja krog i slutet av augusti. Efter sommarens lyckade arrangemang nere på Österlen, har Armand nu valt att satsa på ytterligare en skånsk boxningsgala. Den här gången anordnar Armand Boxing Promotion gala nere i Malmö på Quality Hotel View som ligger ute i Hyllie. Lördagen den 27:e maj är det dags. 

När vi på Maximum Sports kom i kontakt med boxningslegendaren, var han optimistiskt inställd på att föra tillbaka proffsboxningen till Sverige. 

– Med den här galan ska proffsboxningen lyftas för svenska folket igen. Det krävs dock mycket mer än att bara anordna en gala. Man måste ha både kunskap och ekonomiska muskler bakom sig. 

”Det här blir ett nytt koncept!”

Vägen fram till vårens gala har också varit lång. För de svenska fansen är Armand Krajnc framförallt känd för sina framgångar när han själv befann sig i ringen. 1999 vann han WBO:s VM-bälte och två år senare besegrade han Paolo Roberto i vad som gått till historien som den största matchen någonsin mellan två svenska boxare. Men Armand har också en lång erfarenhet som promotor och under 2014 anordnade han två lyckade proffsgalor på Amiralen i Malmö. 

– Jag har testat på det mesta när det kommer till att anordna proffsgalor. Det har varit i bilhallar, krogmiljö, sporthall och till och med i ett tält!
Nu tänkte jag att jag gör ett helt annat koncept. Det kommer vara kändisar på röda mattan, god mat och flera olika attraktioner. En show helt enkelt!

Efter många år ute i boxningsvärlden är det klart att Armand Krajnc hunnit bygga upp både den erfarenheten och nätverket som krävs för att ro proffsgalor i hamn. Den här gången berättar han att Armand Boxing Promotion valt och fokusera på företagskunder. De erbjuder både reklamplatser och biljetter åt företag. Framgångarna med biljettförsäljningen har inte heller väntat på sig. 

– Just nu är det faktiskt bara 150 biljetter kvar.  

EM-mästaren är klar för match 

Även om det ännu återstår två månader tills galan går av stapeln, är det redan stora namn inbokade. Den förre detta Europamästaren och OS-boxaren Anthony Yigit går så sent som i april huvudmatch på en stor gala i New York. Bara några veckor efter fajten i USA är han nu planerad att göra comeback på svensk mark. Detta för första gången sedan 2017 då han försvarade sitt EM-bälte i Stockholm. 

Med de rådande reglerna för proffsboxningen i Sverige ställs det också stora krav på promotorer. Matcher måste spikas i god tid innan galan närmar sig och Armand har fått känna på stressen som allt innebär.

– Det är fullt upp hela tiden. Allt ifrån kontakten med boxare till att sälja biljetter. Men jag älskar att lösa saker! 

Flera intressanta talanger

Vid sidan av Anthony Yigit har det också gjorts klart med flertalet inhemska talanger. När Armand går igenom de officiella boxarna stannar han snabbt upp vid en debutant. Nämligen Halmstads Adolpe Sylva som har en lång amatörkarriär bakom sig där han blev nordisk mästare 2019. 

-Proffsdebuter är alltid något extra och just en sådan kommer att publiken att bjudas på i form av Adolpe Sylva. Han är planerad att gå 4 ronder. 

Kanske mest spännande av alla svenska framtidslöften just nu är Costas Nanga. Den lätta tungviktaren som numera tränar nere i Spanien, var Sveriges mest aktiva proffsboxare under 2022. Med sina 8 raka segrar som proffs är nu han aktuell för större utmaningar. Även han kommer publiken att få njuta av under galan. 

-Vi är just nu i full gång med att ordna en 8-ronders match för Costa.

Hemmafavoriten Simon Henriksson är tillbaka 

En annan viktig ingrediens i proffsboxning är hemmafavoriterna. Malmögrabbarna Simon Henriksson och Mohammed Abdulrahim kommer  båda ifrån längre uppehåll. Simon ”Bullet” Henriksson blev proffs i Armand Boxing Promotions regi för 9 år sedan och har blandat vinster med förluster som proffs. Planen var egentligen att Simon skulle gått huvudmatch på proffsgalan i augusti, men efter återbud ställdes matchen in. Klart är det i alla fall att både ”Bullet” och obesegrade Mohammed Abdulrahim lär ha rejält publikstöd på hemmaplan. 

En annan viktig detalj kring den stundande galan är dess fokus på två framstående svenska damboxare. Anna Hultin är 34-åringen från Ystad som pausade karriären i 6 års tid. Efter en comeback under galan i augusti är hon nu tillbaka för att stiga på världsrankingen. Den andra damboxaren Lucy Wildheart är född i Sverige men både bor och tränar i England. Lucy har radat upp segrar som proffs sedan hon föll på poäng i en VM-match på fransk mark 2019. 

Blir en historisk kväll

Galan som framförallt säljer företagsbiljetter ska också sändas live. Men vilken plattform som kommer att sända galan är ännu oklart. 

– Det är ännu inte klart med vilken plattform galan kommer sändas på. Det finns ju massvis av bra streamingtjänster så som Viaplay, DAZN och Aftonbladet-TV. Något som kan dra upp intresset för TV är den historiska titelmatchen mellan Sami Jangirov och Goran Babic

Vid sidan av alla stora proffsboxare som redan är klara för galan, står det alltså också klart att det kommer skrivas historia i Malmö den 27:e maj. 

– Det är riktigt häftigt. För första gången någonsin kommer det att boxas om det svenska bältet i cruiservikt. Sami Jangirov och Goran Babic är båda rutinerade boxare och kommer göra allt för ta hem bältet. Det kommer bli en helt galen match!

Läs också:

 

Jobbar fortfarande på main-event 

De senaste åren har Sverige inte blivit bortskämda med högklassiga proffsgalor. Men med Badou Jack som nybliven världsmästare och tungviktaren Otto Wallin hemmahörandes i världstoppen borta i New York, finns det fortsatt intresse för proffsboxning i Sverige. 

– Proffsboxningen är absolut på uppgång. Folk vill se boxning helt enkelt. Det är en elegant sport och boxning är dessutom grymt populär som träningsform. Det enda problemet har varit att många i Sverige saknar rätt kunskap och nätverk. Men det ska vi ändra på nu!

Även om det redan signats upp bra namn för galan så finns det mer att vänta enligt Armand Krajnc. 

– Jag jobbar fortfarande på galans main-event. Dessutom kommer det vara en del kändisar på plats, men de namnen håller jag ännu på! Sen är jag i kontakt med några organisationer om eventuella titelmatcher. Ja, som du hör själv är det fullt upp!

När vi lämnar samtalet med Krajnc är magkänslan fylld av förväntan. Det står klart att visionerna för galan är stora och att arrangören är i full gång med att bygga upp en inramning likt den som finns på de stora galorna  borta i Las Vegas. En välordnad proffsgala är ju precis det som svensk boxning behöver.

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.