Nyheter

"Då brast det för mig" - Ökända MMA-fightern talar ut om Påskupploppen

Publicerat 21 mars, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Rahmads Stromanis och Polisens åsikter om Påskupploppen skiljer sig. 

I november förra året dömdes den svenske MMA-fightern Rahmads Stromanis till sex års fängelse för en pådrivande roll i Påskupploppen i Örebro. Nu har han öppnat upp om händelsen och delat med sig av sina sida av tumultet. 

Stromanis har tidigare varit en del av Örebro Fight Gym men har sedan Påskupploppen uteslutits av klubben som tar avstånd från honom och hans agerande. 

Upploppen skedde i samband med att den högerextrema danske politikern Rasmus Paludan planerade att hålla i en koranbränning – något som aldrig blev av. Trots det samlades en stor grupp aggressiva demonstranter som attackerade polis och orsakade sabotage mot blåljusverksamhet. 

Efter att stenkastning förekommit mot polisen marscherade de mot demonstanterna för att upplösa mobben. Stromanis, som säger sig ha tagit sig dit utan aggressiva intentioner, menar att det var det som fick honom att agera våldsamt mot polisen. 

– Om jag minns rätt gick de [polisen] till angrepp för att skingra oss, berättar Rahmads Stromanis om Påskupploppen i intervju med SVT:s Uppdrag Granskning. Varför ska jag behöva lida för att några killar kastar pinnar och skriker? Då brast det för mig och jag anslöt mig till folkhopen. 

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Polisen har en annan uppfattning

I förhör berättar polis som var på plats att Stromanis, som hade med sig en hemmagjord påk till upploppen, var en av de drivande. 

– Jag uppfattade att han var anförare och tog mark och gärna ville vara längst fram och sökte konfrontation, meddelar polisen. 

Sedan den ursprungligen domen på 6 års fängelse har Stromanis straff sänkts till fem och ett halvt års fängelse. 

Stromanis medger att han förtjänade fängelse för sitt agerande men anser att det initiala straffet var alldeles för hårt. 

– Jag hade hållit med om de gav mig ett års fängelse. Men sex år? Min hjärna kan inte smälta det, säger Stromanis.

Paludan är känd för sina provokativa koranbränningar som tillsyns verkar finnas enbart för att provocera och testa gränserna av yttrandefrihet. 

Även den svenske UFC-fightern Khamzat Chimaev har hamnat i verbalt bråk med Paludan för sina provokationer. Paludans koranbränningar har även påverkat Sverige politiskt då Sveriges försök att gå med i NATO har försvårats. 

Nästa avsnitt av Uppdrag Granskning släpps imorgon.

Läs också:

Vad tycker du om Rahamds Stromanis roll i Påskupploppen – är straffet rimligt? 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.