Nyheter

Derséns boxningskrönika:
Tungvikten behöver sin Anthony Joshua

Publicerat februari 29, 2023

By Philip Dersén

Anthony Joshua har talat. Vid en förlust på lördag har den brittiska megastjärnan utlovat sin pensionering. Det vore tråkigt för många, men framförallt för tungvikten. Den behöver sin Anthony Joshua. 

Anthony Joshua

Tungvikten behöver Joshua 

Det mesta är som vanligt i boxningens värld. Nyheten att Tyson Furys förhandlingar med Oleksandr Usyk brutit samman, är mindre än en vecka gammal. Istället för en historisk match om samtliga tungviktstitlar, lutar det nu istället mot att proffsboxningen fungerar så som den alltid gjort. Där de största profilerna undviker varandra så gott det bara går, tills någon åker på en förlust eller rentav blir för gammal. 

Det gör att boxningsvärlden behöver Anthony Joshua. Kanske mer än någonsin tidigare. 

Historien om ”AJ” är lång

På lördag återvänder Anthony Joshua till London i vad som kan bli hans sista match i karriären. Om vi backar bandet 11 år tillbaka i tiden, befinner vi oss i exakt samma stad. OS i London har gått av stapeln och en av värdlandets största medaljhopp är förortskillen Anthony Joshua. Den brittiska tungviktaren ska enligt egen utsago börjat boxats först vid 18 års ålder. Att bara 4 år senare ta hem guldet i ett OS på hemmaplan säger det mesta man behöver veta om honom. Anthony Joshua har varit en ofattbar talang ända från starten. 

Efter OS i London, avancerade Joshua direkt in mot en karriär som proffs. Eddie Hearn blev hans promotor  och deras gemensamma resa hör hemma i historieböckerna. Eddie Hearn som tagit över styrspakarna för familjeimperiet Matchroom, blev det för boxningen som hans pappa Barry tidigare hade varit för Snooker och Dart. Med en noga uttänkt strategi förvandlades Anthony Joshua sakta men säkert till ”AJ”, ett globalt varumärke. Alla lade märke till den muskulöse talangen som drämde den ena utmanaren i marken efter den andra. 

Slog ut Wladimir Klitschko

Han knockade allt som gick att knocka och på bara tre år tog han 18 segrar (alla via avslut). Allt ledde fram till den där varma april-kvällen i London 2017. Det var då som ”AJ” på riktigt förvandlades till en av Storbritanniens mest populära idrottare och lyckades sälja 90 000 biljetter på nationalarenan Wembley Stadium. I en av 2000-talets bästa tungviktsmatcher lyckades ”AJ” efter en böljande historia att slå ut tungviktslegendaren Wladimir Klitschko i den elfte ronden. 

 

Läs också:

 

En annan verklighet

Sedan dess har det passerat många båtar genom Themsen. Anthony Joshua har hunnit försvara sina VM-bälten, för att förlora de innan han tagit tillbaka dem och till slut förlorat de igen. Efter de dubbla förlusterna mot Oleksandr Usyk står han nu också inför en helt ny verklighet. Efter att tidigare setts som oslagbar, har han nu 3 förluster på sina 5 senaste matcher. Det har lett till att Joshua gått ner rejält i kvalité på motstånd för den här helgens match. När han nu ställs mot Jermaine Franklin är det för första gången på 8 år som det inte står en titel på spel.

Franklin har i sin tur mest hört hemma på den lokala scenen i USA och aldrig ens varit nära en VM-match. Men man ska inte helt låta sig luras av hans matchfacit. Fram till i år har han segrat mot habila boxare likt Jerry Forrest och Rydell Booker. Men största segern har han ändå tagit som amatör, den kom 2014 när han blev amerikansk mästare. Då slog han Cam F Awesome, en välkänd amatörboxare som dominerade de tyngre viktklasserna i Nordamerika vid den tidpunkten. 

Men trots detta bör skillnaden ändå vara påtaglig. Joshuas rutin från 12-rondersmatcher bör vara helt avgörande. Britten har stött på många av världens bästa tungviktare och faktiskt bara blivit utslagen en enda gång. Så någon pensionering ska vi inte behöva uppleva på lördag. Vid en dominant seger är Joshua redan tillbaka i den absoluta världstoppen. Då lever också megafajten mot landsmannen Tyson Fury. Om Fury väl skulle möta Usyk finns det en annan match som vore minst lika intressant, den mot hårdslående Deontay Wilder. 

Men det blir en helt annan historia. 

Lördagens gala sänds för den svenska publiken på DAZN.se 

 

 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.