Nyheter

Costas Nanga vill bli nästa svenska boxningsstjärna: "tar VM-boxning till Sverige"

Publicerat april 28, 2023

By Philip Dersén

Costas Nanga stod för fjolårets stora genombrott på den svenska proffsscenen. Efter 8 segrar som proffs är han nu klar för match i Malmö den 27:e maj. Vi på Maximum Sports har under ett längre samtal med stjärnan pratat om allt ifrån hans största dröm, till varför han valde att lämna Sverige.

Costas Nanga. Foto_ Stefan Romare

Vann på knockout i Lettland 

Efter ett fullspäckat fjolår så inledde Costas Nanga 2023 på bästa möjliga vis, nämligen med en klockren knockout. Efter segern i Lettland var egentligen tanken att ta en liten semester från boxningen, men det blev något helt annat.  

– Efter matchen i Lettland var det tanken att jag skulle ta en semester. Men istället har jag nu varit runt ute i Europa och agerat sparringpartner för flera olika duktiga boxare. Bland annat har jag varit i Polen under en vecka för att sparras med Pavel Silyagin. Det var inför hans match mot Callum SmithDessutom så var jag i Tyskland och sparrades med Tom Dzemski som gick en match om EM-titeln mot fransmannen Daniel Dos Santos så sent som i lördags. 

Costas Nanga befinner sig ännu i inledningen av sin proffskarriär och ställdes då mot boxare som hade en helt annan rutin än han själv. 

– Jag är ju bara inne på mitt andra år som proffs medans de här killarna varit proffs i nästan 10 år. De är vana vid att gå titelmatcher och det är den nivån som jag själv ska vara på inom kort. Därför är det väldigt intressanta och lärorika sparringpass. Men samtidigt är det skillnad på sparring och match. 

”Sparrinwhg är inte allt”

Svenska lätta tungviktaren har tidigare öppnat upp sig i podcasten Käftsmällspodden om att han inte sparras speciellt mycket. Det visar sig vara en inställning som han och hans tränare delar.

– Om allting klaffar och det känns bra brukar jag tacka ja till inbjudan för sparringläger. Men sparring på en vanlig klubb blir det inte alls särskilt ofta. Utan jag sparrar när det är nödvändigt och och jag känner att jag vinner på det. Det finns en massa andra saker att träna på. Jag och min tränare tycker att det finns så mycket mer att träna på än bara sparring. 

Läs också:

 

Flytten till Spanien

2021 kablades nyheten ut på de stora kampsportssajterna i Sverige. Den meriterade thaiboxaren Costas Nanga skulle bli proffsboxare och satsningen var den största som någonsin hade gjorts på en svensk proffsboxare. Costas fick ett helt team bakom sig där Luis Lagerman var huvudtränare och Göteborgsbaserade aktiebolaget Bulldog stod för finansieringen. Men nu två år senare är verkligheten en annan. Efter att Costas debuterat på Bulldog Promotions egen gala valde han en helt annan väg. Sverige byttes ut mot Spanien.  

– Det är helt enkelt så att för att komma framåt i livet måste man se sin egen situation utifrån. Ibland måste man ta sig ut för att se var man är och vart man är på väg. För att jag skulle kunna nå mina högt uppsatta mål resulterade det helt enkelt i att jag hamnade hos min tränare i Spanien som jag är med idag. Om det har att göra med sparring eller bättre klimat vet jag faktiskt inte. Utan det var ödet  som ledde mig dit där jag är idag. Det vore dumt att stå i vägen för ödet. 

Gick 7 matcher på ett år 

Något som verkligen sticker ut när det kommer till Costas Nanga, så är det hans aktivitet. För nya proffsboxare brukar den största utmaningen vara att få många matcher under sina första år. Ofta kan det bli problem med finansiering och logistiken, vilket har pausat många nya proffs karriärer. Men Costas är tydlig att det är ett bra samarbete mellan han och hans team som lett fram till den höga aktiviteten. 

– Mycket har det att göra med mitt team som jag har bakom mig i form av min manager (Oliver Cabrera) och tränare (Romario). Tack vare dem har jag kommit in i det europeiska boxningscommunityt, vilket lett till både sparringtillfällen och matcher. Det tror jag har varit det viktigaste. Men sen ska man inte blicka bort från att jag har gjort mitt jobb och levererat. Man kan ju inte komma ifrån att boxningen är en show-business där det finns mycket konkurrens. Ett mål inför varje match är inte bara att vinna, utan också vara bäst på hela galan. Det är den inställningen jag har. 

De många segrarna har också gjort sig gällande när man kollar in världsrankingen. Enligt den populära hemsidan Boxrec är Costas Nanga just nu 99:a i världen, i en viktklass med över 1300 rankade boxare. Men än så länge tar svensken sina framgångar med ro. 

– Det har gått väldigt snabbt. På ett år har jag gått från att vara en färsk debutant till topp 100 i världen. Men jag är ändå inte förvånad. För några veckor sedan sparrades jag med en kille i Tyskland som gick match om EM-bältet. Jag skulle egentligen sparras med honom i en vecka men redan under första dagen sänkte jag honom två gånger, så resten ställdes in. Bara den sparringen fick mig att inse vad jag kan uträtta i Europa redan nu. 

Bygga varumärket

De senaste åren har Costas varit aktiv som mer än bara boxare. Man har kunnat se honom i flera reklamfilmer för diverse olika företag. Även om den typen av samarbeten generar pengar, så är det inte hela anledningen till varför han engagerat sig i just det. 

– Jag vill vara ett varumärke som sträcker sig längre än till bara boxningen. Följden av det är både publicitet och pengar, men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att jag blir ett varumärke som syns helt enkelt.  Man lever ju bara en gång och då ska man leva det till fullo! 

Målsättningen för året

Efter det lyckade fjolåret är det naturligt att målsättningen höjts. I slutet av intervjun med Costas, börjar han för första gången prata om målet han vill uppnå under 2023. 

– Jag vill ranka mig och gå en titelmatch innan året är slut. Sen hur många matcher det kommer krävas får vi helt enkelt se. Det har varit ett slitigt jobb att hitta motståndare som faktiskt vill möta mig. Men just nu arbetar min manager för att få till lite tuffare matcher. Jag känner mig redo för svårare utmaningar. 

Boxas i Malmö den 27:e maj

Costas nionde match som proffsboxare är i skrivande stund redan innbokad. Den 27:e maj äntrar han ringen hemma i Sverige under Armand Krajncs gala i Malmö. Planen är att det ska vara en 8-ronders match. 

– Just nu är det den 27:e maj i Malmö som är hela mitt fokus. Sen får vi helt enkelt hålla tummarna att den prestationen leder till Las Vegas, Wembley och allt det där på sikt!

 

Innan det är dags för galan i Malmö, kommer han genomgå ett rejält träningsläger. 

– Nu befinner jag mig i Spanien och har påbörjat mitt träningsläger som kommer vara i sex veckor. Jag kommer sparras med han som ska fajtas om WBC:s kontinentala titel. Joshua Buatsis kommande motståndare kommer också, så det är rutinerade killar. Det blir ett bra camp. 

Den stora drömmen

Innan vi avslutar intervjun känner jag mig tvungen att fråga om vilken den stora drömmen är som Costas vill förvekliga under sin boxningskarriär. Svaret känns genomtänkt och det kommer inte som en slump att den förre detta Hammarbyboxaren och supportern har just en speciell arena i åtanke. 

– Sverige har många idrottsstjärnor men vi har ingen riktig boxningsstjärna som är ute i folkhemmet. Min stora dröm är få till en VM-match hemma i Stockholm på ett slutsålt Nya Söderstadion (Tele 2 Arena). Att få ta tillbaka VM-boxning till Sverige inför familj och vänner, det är helt klart drömmen. Jag ska göra allt för att förvekliga den. 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.