Nyheter

Derséns boxningskrönika: Yigit kommer att behöva ett mirakel

Publicerat april 7, 2023

By Philip Dersén

Det finns mycket att säga om Anthony Yigits match i New Jersey nu på lördag. Enkelt att konstatera är att det kommer bli extremt tufft. OS-silvermedaljören Keyshawn Davis är ett av amerikas största framtidsnamn. 

Yigit
Bild: Christina Nilsson och Top Rank

Många OS-segrar 

Olympiska spelen är den största scenen man kan nå som amatörboxare. Det krävs år av dedikation, internationella matcher och kvaltävlingar innan man ens kommer in i spelen. Väl där är det också många som aldrig får uppleva en seger i de sammanhangen. Men helgens huvudpersoner har båda fått känna på hur det känns att vinna matcher på ett OS. Anthony Yigit tog under OS i London 2012 hem Sveriges första herrseger i en match på ett OS sedan 1996. Keyshawn Davis tog sig i sin tur ända fram till finalen på OS i Tokyo för två år sedan och bärgade en silvermedalj. 

Det vittnar om att helgens match är mellan två kompetenta boxare. Men där slutar också likheterna mellan de båda. För år 2023 befinner de sig på helt olika platser i karriären. 

Keyshawn Davis är framtiden

I vad som är världens största land när det kommer till proffsboxning, är Keyshawn Davis bland de klarast lysande framtidsnamnen. Trots att han bara hunnit gå 7 matcher i proffsringen, har han hunnit bevisa en hel del. 

Han har ärligt talat sett oroväckande vass ut. 

Det står i stark kontrast till Yigit som varit något av en mångsysslare de senaste åren. TV-program, teaterskola och engagemang kring ätstörningar har avlöst varandra. Mellan de olika projekten har han hunnit boxas, men utan några större framgångar. Förra året besegrade han två helt oprövade colombianer och dessförinnan blev han knockad av Rolando Romero i sin comeback till ringen. 

Var Yigit står i dagsläget är det nog ingen som riktigt vet. Sparringen på hemmaplan i Sverige är bra många nivåer under den som de största proffsstallen har att tillgå. Slagstyrka har aldrig heller varit stockholmarens styrka. Om Yigit ska kunna matcha Davis på lördag kommer det krävas 10 perfekt utförda ronder. För om vi ska vara helt ärliga är det ytterst sällsynt att en obesegrad amerikansk talang förlorar ett domslut på hemmaplan. 

Top Rank har investerat stora pengar

Stallet Top Rank som anordnar helgens gala har ett tydligt mål, att fortsätta bygga upp sina tillgångar. Världsstjärnan Shakur Stevenson går huvudmatch och bakom honom är det Davis som är galans stora attraktion. Top Rank har gjort stora investeringar för att bygga upp Davis till en världsstjärna och de anser att han bör kunna köra över Yigit utan problem. 

 Anledningen till att det just är Yigit som fått bli talangens åttonde motståndare som proffs är kort och gott hans meriter. Under sin proffskarriär har Anthony hunnit blir EM-mästare, försvara bältet och gått en VM-match på amerikansk TV. Sådant höjer en boxares aktier rejält, och trots de senaste årens inaktivitet är han fortfarande en erkänd boxare på den globala scenen. En vinst mot Yigit slår fortfarande högt och är precis det som Davis behöver i den här fasen av sin karriär. 

Läs också:

 

Får hoppas på ett mirakel 

Om vi ser till det rent boxningstekniska så är jag väldigt imponerad av variansen som Davis visat upp i sin boxning. Han utgör ett ständigt hot mot både kropp och huvud i vad som är en salig blandning av högkvalitativa slag. Dessutom innehar han en rejäl räckviddsfördel på 10 centimeter gentemot Yigit. Då kan vi även lägga till att han är betydligt mer hårdslående. 

Nyckeln till en svensk seger kommer vara erfarenheten. Amerikanen har boxats 8 ronder som mest under en proffsmatch, medan Yigit boxats tre stycken titelmatcher på 12 ronder vardera. Svensken kan även finna inspiration hos sin förre detta motståndare Sandor Martin. Spanjoren som Yigit besegrade i Stockholm 2017, har sedan dess växt fram till en av de bästa i världen. Om Yigit når upp till samma nivå som han höll då är en seger långtifrån omöjlig. 

Kan vara början på en stor tränarkarriär

För att bli en bra boxningstränare krävs det en bred kompetens. Anthony Yigit som under den senare delen av sin karriär skiftat runt på olika tränare, har nu bestämt sig. Hans nya huvudtränare är ingen mindre än hans goda vän och boxningsprofilen Erik Skoglund. Alla som kan sin boxning vet att Erik besitter både en otrolig disciplin och ett boxningsöga av hög klass. Då hans egen karriär varit pausad på obestämd tid sedan slutet av 2017, har jag bara väntat på hans intåg i tränarbranschen. 

Att inte ta tillvara på Erik Skoglunds erfarenheter vore dumdristigt och magkänslan är att Yigit har gjort ett helt rätt val. Lördagen kan mycket väl vara början på en stor tränarkarriär. 

Men låt oss inte luras. För att vännerna Yigit och Skoglund ska få fira på Manhattan som vinnare, kommer det att krävas ett mirakel. 

 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.