Nyheter

Lista: "Iron" Mike Tyson - Knockoutkungens tre största segrar i karriären

Publicerat maj 30, 2023

By Philip Dersén 

Det har existerat många stora tungviktsstjärnor genom åren. Men ingen har någonsin varit lika skräckinjagande som Brooklyns egen ”Iron” Mike Tyson. Här nedan ger jag mig på att lista knockoutkungens tre största segrar i karriären. 

Mike Tyson

Knockoutkungens största segrar 

Han blev större än sporten själv. Under sent 80- och tidigt 90-tal var Mike Tyson idrottsvärldens klart största stjärna tillsammans med NBA-stjärnan Michael Jordan. Ingen skapade lika mycket rubriker och medialt intresse som ”Iron” Mike. Idag vet vi att hans karriär till slut rämnade och att han åkte på förluster när han var väl förbi sin storhetstid. Men sagan om Mike Tyson är också utsålda arenor, 44 knockouts och hela 16 VM-matcher. 

Här nedan listar jag knockoutkungens tre största segrar i karriären. 
 

3. Frank Bruno (16:e mars 1996)

 

Den här matchen var en av de viktigaste i Tysons karriär. 7 år tidigare (1989) hade han stoppat Frank Bruno i den femte ronden. Det var Tysons åttonde raka titelförsvar och det var under perioden då han ansågs vara som allra bäst. Men därefter är det många som vet vad som skedde. 1990 åkte han på sin första förlust i karriären mot stora underdogen James ”Buster” Douglas och därefter fortsatte bara problemen. Efter en längre fängelsedom hölls Tyson borta från boxningsringen i hela 5 år och några titelmatcher hade han inte fått boxas igen, förrän nu då alltså. 

När han bokades in för sitt returmöte mot Englands tungviktskung Frank Bruno, var rollerna som förbytta. Medans Tyson var starkt ifrågasatt efter sin tid i fängelset och egentligen inte hade visat någonting av värde på flera år, hade Bruno hunnit gå flera titelmatcher. Dessutom var han nybliven WBC-mästare efter att han besegrat Oliver McCall på poäng. Det  hade en gång varit Mike Tysons ädlaste bälte och var därför den titel han allra helst ville få tillbaka. 

När de båda gjorde upp om WBC-titeln i Las Vegas, var det därför en upphajpad match. På MGM Grand var det Mike Tyson som gick in för att visa världen att han fortfarande var boxningens största stjärna. Ingen kan påstå att han misslyckades. Redan i den tredje ronden tvingades domaren bryta matchen och tilldela Tyson segern via teknisk knockout. Brunos storlek och styrka hade inte skapat några som helst problem för amerikanen. ”Iron” Mike tog här tillbaka sitt WBC-bälte som 29-åring. 

Läs mer

  

2. Michael Spinks (27:e juni 1988)

Vissa matcher hade vem som helst kunnat sälja in. Två tungviktsmästare som aldrig ens hade varit nära att åka på nederlag i proffsringen. Den 27:e juni i Atlantic City var det dags för matchen. Vid den här tidpunkten var det historiens största match som gjorts inom boxningen utifrån de finansiella termerna. 21-årige Mike Tyson var boxningsvärldens affischnamn, men Michael Spinks var med sina 31 segrar en fullvärdig utmanare. 

 

När de äntrade ringen hade Spinks de flesta övertagen. Han var bra mycket längre och hade en gedigen erfarenhet ifrån långa VM-matcher. Men så fort ringdomare Frank Cappuccino dragit igång megafajten, betydde det inte längre ett enda skvatt. 91 sekunder, längre tid än så krävdes det inte. Efter två raka nedslagningar stannade Spinks nere, matchen var avgjord. 

På bara 91 sekunder hann de båda boxarna tjäna tillräckligt med pengar för en hel livstid. Matchen som generade 79 miljoner dollar totalt, gav Tyson över 20 miljoner dollar och förloraren Spinks 13,5. Spinks lyckades aldrig vinna en boxningsmatch igen, han gick i pension. De 91 sekunderna var därmed de sista som han spenderade i en ring. 

 

1. Trevor Berbick (22:a november 1986)

Matchen som gjorde Mike Tyson till 80-talets stora boxningsikon. Att en boxare går och blir tungviktskung vid 20-års ålder lär aldrig ske igen. Viktklassen som kräver slagstyrka och erfarenhet i multum, brukar kunna ha mästare långt över 30. Det är ofta då tungviktarna blir som allra bäst. Men Tyson var ett unikum och det var i Las Vegas som han bevisade det för hela världen. 

Vi behöver inte låtsas som om att Trevor Berbick var en oslagbar tungviktsmästare, för det var han inte. Utifrån ett historiskt perspektiv är han bara en parentes bland tungviktens många och välkända mästare. Han var helt enkelt en svag mästare. Men trots det hade hans övertag i rutin kunnat avgöra den här matchen, alltså om Mike Tyson inte hade varit den färdiga boxaren han var redan som 20-åring. 

Utmanaren ”Iron” Mike hade haft den gröna WBC-titeln som mål sedan han började boxas. I hans första titelmatch dröjde det inte längre än 2 ronder. Då var Berbick nedslagen följt av utslagen. Det var starten på hans mest framgångsrika period i karriären som löpte från 1986 fram till 1990. Därför blev det också i efterhand hans största seger i karriären. 

 

Vilka tycker du är ”Iron” Mike Tysons största segrar i karriären?

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.