Nyheter

Sveriges bästa amatörboxare Nebil Ibrahim - Satsar nu mot OS
"Det har alltid varit drömmen"

Publicerat juni 02, 2023

By Philip Dersén

Sveriges bästa amatörboxare 2023 heter Nebil Ibrahim. I slutet av juni åker han till Polen för att göra upp om en plats till OS i Paris 2024, något som varit hans största dröm sedan åtta års ålder. Vi har här fått den första längre intervjun med Sveriges stora OS-hopp. 

Nebil Ibrahim

Sveriges bästa amatörboxare 

Nebil Ibrahim har under de senaste åren varit ett framstående namn inom amatörboxningen. I våras blev han utsedd till hela Sveriges bästa amatörboxare i Maximum Sports stora pound-for-pound lista. I veckan som gick blev han också aktuell för den stora publiken när SOK kom med nyheten. Att Nebil blir den enda herrboxaren som får chansen att kvala in till OS i Paris 2024 under European Games som går av stapeln i sommar. Men trots detta är han en boxare som sällan gör några offentliga uttalanden eller intervjuer. Därför är det extra kul att vi nu pratat med Nebil under en lång intervju där han delat med sig av sina tankar inför OS-kvalet. 

– Jag är väldigt blyg som person och använder mig inte så mycket av sociala medier. Under min karriär har jag hellre kommunicerat med hjälp av handskarna i ringen. 

Beskedet om att det var just Nebil Ibrahim som får kvala till OS var i sig ingen skräll. Nebil har radat upp bra resultat i de olika europeiska turneringarna, men andra lovande boxare som Hampus Broman, Erik Mendoza och Kevin Scott fick inga platser i truppen.

– Som jag förstår det var det SOK som fick välja. Jag har inte haft någon egen kontakt med SOK. Det är kul att få en plats men det finns också flera andra duktiga boxare som tyvärr inte får kvala. 

Boxningen var alltid nummer 1

Om vi backar 15 år tillbaka i tiden ska Nebil Ibrahim snart fylla 8 år. Det är då som han för första gången tar sig in på ett boxningsgym för att träna. Men att det blev just boxning för honom är inte i sig särskilt konstigt. 

– Jag startade när jag var 7 år gammal. Hade gått på flera idrotter tidigare som gymnastik, simning och fotboll. Men boxningen har alltid varit nummer ett. De flesta i min familj har hållit på med boxning i någon form. Min morbror var den som lyckades bäst och har både vunnit SM och varit på OS-kval. Det var en naturlig ingång för mig. Jag fastnade snabbt för sporten och sedan dess har jag med stolthet representerat Upsala IF. 

Men trots hans naturliga väg in till sporten, är det ytterst få som stannar i klubben och satsar allt i samtliga lägen. Redan i ung ålder förstod Nebil vikten av att träna mycket och hårt. 

– Jag har alltid varit en person som fullföljer saker. Redan när jag var liten gick jag på veckans alla pass på klubben. Sedan när jag blev ungdomsboxare så såg jag att vissa konkurrenter tränade även på morgonen, då gjorde jag det med. Sen har det successivt ökat som både junior och senior. 

En stor förebild på klubben

Hans klubb Upsala IF är kanske inte den klubb som flest tänker på när man diskuterar amatörboxning. Men under de senaste åren har klubben fostrat flertal SM-medaljörer och under 2022 tog de hela 6 stycken SM-guld. När jag frågar om deras magiska recept tar Nebil det hela med ro, och betonar vikten av hårt arbete. 

– Magin är egentligen att vi har starka tränare med tydligt ledarskap och en bra struktur. Från att våra boxare går från diplom till ungdom har man fått en väldigt bra grund och sedan är vi äldre boxare hela tiden med de yngre. På så vis ger vi dem inspiration och vägledning och pratar boxning i princip hela tiden. Det är ett starkt framgångsrecept som är uppbyggt kring samarbete och glädje, även om det är en individuell sport. 

Han beskriver också att deras träning kan vara lite annorlunda mot andra klubbar. Att det inte räcker och träna en timme och sedan gå hem, inte om man vill bli bäst.

– Vi kör väldigt mycket skolboxning som kan ta upp mot en timme följt av parövningar utan handskar med bra tempo.  Därefter mycket tuff fys på både säck och med vikter. Vi tränar mycket själva med, alltså lägger vi ner stort jobb redan innan vi kommer in på klubben. Den största skillnaden mot andra klubbar är nog träningsvolymen, vi kör inte 90 minuter och sedan går hem. Vi tränar tills vi är klara. Vissa träningar kan ta upp mot 2,5 timme. 

I boxningsvärlden idag finns det nästan lika många olika filosofier som boxare. Nebil har själv under en längre period fastnat för en viss typ av boxning. Något han fått inspiration av under sina många resor runt om i Europa i boxningens tjänst. 

– Det är ingen hemlighet att jag är helt såld på öststaternas boxning. Främst Kazakstan, men även av uzbeker, ukrainare och ryssar. Fötterna, balans och en stark främre hand är det viktigaste enligt mig. 

Läs också:

 

Tuff väg till OS

Om vi återgår till OS-kvalet så är det en tuff utmaning som väntar honom under det stundande European Games. Men så här några veckor innan turneringen är det svårt att veta exakt hur många segrar en boxare kommer att behöva ta för att kvalificera sig till OS. 

– Det vet jag faktiskt inte i dagsläget. European Games kan bli lite större än EM, det är nog många boxare som kommer i 57-kilosklassen. Det lär behövas mellan 2-3 segrar beroende på lottning. Det är bara de 4 bästa som kommer ta sig till OS. 

Men trots det tuffa utgångsläget, har han visat upp tidigare att han kan utmana de starkaste i Europa. 

– Jag kom till kvartsfinal på EM och slog en medaljfavorit på vägen dit. Det blev även kvartsfinal under vårens Strandja (Inofficiella VM i Bulgarien). Det är i princip samma kille som jag har åkt ut mot hela tiden, en bulgar. Jag har mött många, sparrats med många, så jag vet vad som väntar. Dessutom är jag rätt skadebenägen och kommit till en del turneringar skadad. Men nu känner jag mig i bättre form än någonsin. Jag tror faktiskt att det här kan gå vägen. 

Alltid varit drömmen

Redan långt innan det började pratas om OS i Paris, var Olympiska Spelen Nebils stora mål. Det är dit han har siktat under hela karriären. 

 – När jag var yngre hade jag en tränare som hade tagit EM-guld och då sa jag till min morbror att jag skulle vinna EM, varpå han frågade varför jag inte ville vinna OS istället då det var större. Sedan den dagen har OS varit mitt stora mål i livet. 

 När han trodde att karriären var över
 
Men trots de många SM-gulden och landslagsframgångarna, har det inte alltid varit en självklar väg framåt. Skadorna har förföljt Nebil under karriären och som ungdom var det nära att karriären avslutades helt. 

– Det var en gång under en ungdomsmatch som min axel hoppade ur led. Efter att den gjorde det en andra gång, då var jag trött på allt. Då lovade jag mig själv att jag skulle lägga av om det hände igen. Sen körde jag på och kom med i juniorlandslaget. Så när den sen väl hoppade ur led igen, då hade jag tagit mig för långt för att avsluta karriären. Jag har alltid sett mig själv som en boxare.

Tog sitt fjärde raka SM-guld

Förra året var det första året på länge som han gick in till ett SM utan någon underliggande skada. Men då det inte fanns tillräckligt med anmälda i hans viktklass valde han att gå upp till den tyngre 60-kilosklassen. Väl där stötte han på tufft motstånd i alla matcher, men kunde ändå bärga sitt fjärde raka SM-guld. Fler än någon annan i Uppsala någonsin mäktat med. 

– Att vinna förra året var häftigt. Erduan Berisha och Hadi Hadrous var tuffa motståndare och jag vet om att många vill besegra mig. Men jag brukar vända på det och tänka positivt på pressen, att jag måste vara rätt bra om jag blivit ett namn som alla vill slå. Tidigare har det faktiskt vara rena katastrofen på SM-turneringarna. Det enda SM:et som jag varit skadefri var detta. SM 2021 ville jag egentligen inte ens köra, där kunde jag knappt gå. Hade stora problem med ryggen. 

En del ser på OS som en tydlig språngbräda för att sedan få ett lukrativt avtal som proffsboxare. Men Nebil har själv aldrig haft proffsboxning som en drivkraft. 

– Proffs har aldrig varit någon drivkraft för mig. Där är det bara pengarna som lockar. Jag kommer nog inte aktivt söka en proffskarriär. Men om jag skulle få ett erbjudanden där jag ser möjligheten att tjäna bra med pengar, då kommer jag nog ta det. Men möjligheten måste komma till mig. 

Den stora drömmen

Hans enda mål för tillfället är European Games i Polen och några framtidsplaner han just nu inte tid för. Efter att han under längre period förberett sig på hemmaplan, närmar sig nu kvalet med stormsteg. 

– Nästa vecka åker vi till Tyskland för träningsläger. Där blir det den sista sparringen innan vi åker till Polen den 19:e juni. Det blir Stuart O´Connor och Meseret Bede som åker med som tränare. 

Innan vi säger farväl är den annars relativt blygsamma Nebil tydlig med att han vill tacka alla som varit med och stöttat honom under sin resa mot framgång. 

– Jag vill rikta ett stort tack till all uppmärksamhet som jag fått sedan uttagningen. Det är kul om folk vill följa och stötta mig för att stödja boxningen. Jag kommer behöva det då det blir en tuff utmaning. Sedan så är jag evigt tacksam för allt det arbete mina olika tränare lagt ner för att ge mig den karriär jag fått. Sist men absolut inte minst vill jag tacka min mamma, hon är mitt största stöd. 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.