Exklusivt
Varför lägga pengar på voodoo?
Publicerat
Nyheter
Varför lägga pengar på voodoo inom MMA, grupptryck eller något annat?
Publicerat mars 19, 2023
By Simon Alvhed Wolving
Hot take incoming, varför lägga pengar på voodoo inom MMA?
Varför hänger MMA och voodoo ihop?
Så, jag följer många MMA-utövare på diverse sociala medier, precis som ni. Det är intressant i det avseendet att man får se en glimt bakom draperiet avseende träning, kost, hälsa och balansen mellan sin satsning på MMA och sitt vardagliga liv…och hur massor pengar läggs på voodoo… superspännande! Jag kan dock inte sluta fundera på varför folk som håller på med MMA lägger pengar på voodoo. En del av denna resa är just hälsomaximering, allt från skaderehab till formtoppande till generellt välmående. Bland alla dessa inlägg slog det mig att många, väldigt många använder metoder som egentligen inte är särskilt bevisat effektivt, så kallat alternativmedicin eller pseudomedicin. Det är oavsett om jag kollar på de mest framgångsrika MMA-utövarna genom tiderna eller en 0-4 B-klass-fighter från Gnesta, pseudomedicinen finns där. Så varför lägga pengarna på woodo?
Ingen debunking, bara en tanke kring voodoo och MMA
Mitt syfte med denna artikel är inte att debunka påståenden om olika behandlingsmetoder eller att kritiskt granska dessa. Det skulle jag i och för sig kunna göra en annan gång om det finns intresse för det? Om ni är intresserade av faktagranskning kring kost, träning etc. rekommenderar jag att spana in Jacob Gudiol på Instagram, han är duktig på sånt. Vidare känner jag att vi får lov att lägga en baslinje här kring vissa saker för att förstå mitt resonemang. Vi behöver vara någorlunda överens kring hur evidens uppstår, vi måste ha accepterat den vetenskapliga modellen/processen och vi måste någonstans se empiri stammad ur forskning som under gällande kunskapsläge, sann.
I dagens samhälle finns det en subgrupp som ifrågasätter vetenskap, evidens, forskning osv. med slagkraftiga argument som ”det fungerar för mig därför fungerar det”, ”Det är min sanning”, ”Jag litar bara på det när jag själv undersökt det” (absolut, återkom till mig när du undersökt huruvida jorden är platt med dina metoder som förmodligen är on par med de människor som vigt sina liv åt att bemästra det). Och så vidare. Problemet uppstår liksom lite i de lägena att man faktiskt kan säga de orden som svar på allt och visst, gör det, men då tror jag kanske inte att denna artikel är för dig. Då kan du fortsätta lägga pengarna på voodoo.
Bra, är vi överens på hur vi skiljer på pseudomedicin och evidensbaserad medicin? Vi kräver alltså evidens, alltså att metoden undersökts och testats, alltså att det bedrivits forskning som producerat ett resultat om och om igen.
Men som ovan nämnt, jag ska inte debunka eller gå in på olika pseudomedicinska metoder utan jag ställer mig frågan varför det är så utbrett inom vår bransch?
Inramning
Metoder som Cupping, IR-bastu, massage, kiropraktik, akupunktur, energiterapi etc. Och innan jag sätter min söta lilla fot rakt ner i klaveret vill jag säga: Ja, massage är skönt, ja spända muskler blir uppmjukade, samma sak med bastu, både massage och bastu är något jag frekvent använder. Vad massage däremot inte gör är att ”frigöra toxiner och slaggprodukter”. Detsamma går för bastu och IR-bastu. Jag får rama in det till de som använder det för något mer än vad det faktiskt är, vilket är en avslappnande behandling som känns skönt.
Lite på samma sätt finns det viss, med eftertryck på ”viss” evidens för att kiroprakti kan hjälpa vissa specifika åkommor, men det är väldigt lite och de studier som bedrivits är ganska ”meh”. Det finns väldigt lite som stöttar vad kiropraktik själv utger sig för att vara.
Och till sist, all ”medicin” eller behandling som förespråkar detox kan vi automatiskt klassa som pseudo.
Det blev en lång introduktion. Nu till köttet och potatisen: varför är konceptet så utbrett bland MMA-utövare?
Varför lägger MMA- fighters pengar på voodoo?
Jag tänkte vända lite här och i stället för att resonera fram till vad jag tror det beror på kommer jag presentera vad jag tror först och sen diskutera det. Jag tror att de faktorer som spelar roll är:
- Socialpsykologiska aspekter (Groupthinking, konformitetstryck, social identitets-teori auktoritettstrots etc.)
- Bristande förmåga i källkritik och faktagranskning
- Pengar
- Man har inte råd att inte chansa
Vi bryter ner det en och en:
Läs också:
- Svenska UFC- och MMA-matcher 2023: Guide, Schema och Rykten
- Khamzat Chimaev med oväntat besked i natt: ”Jag vill ha fajten”
- Lista: Sveriges 10 bästa proffsboxare 2023
Socialpsykologiska aspekter
Social identitetsteori menar på att en människa har en social identitet som är grundad i ett gruppsammanhang. Den sociala identiteten stärks genom flera lager av identifieringar så som upprepade tankar kring hur mycket en person har gemensamt med sin ingrupp.
Detta utvecklades också till självkategoriseringsteori som redogör för att när en person interagerar med en annan så är det den personliga identiteten som driver. Den sociala identiteten kommer fram i gruppsammanhang och interaktioner mellan grupper väcker den sociala identiteten, detta fenomen kallas för depersonalisering. När depersonalisering uppstår så blir vi och dem-känslan starkare.
Alltså, individer visar upp sin grupptillhörighet genom olika beteenden, exempelvis heja på sitt eget lag.
Enligt Social identitetsteori uppkommer gruppkonflikter på grund av enkla anledningar: individer identifierar sig med den egna gruppen, i detta fall en grupp som håller på̊ ett visst lag. Flera individer identifierar sig med varandra grundat i sin kärlek till sitt idrottslag och bildar en grupp vilket blir individens ingrupp. Konflikter uppstår då en grupp stöter på en utgrupp, det vill säga en grupp som är sammansvetsad av andra åsikter, i detta fall att de hyser kärlek för ett annat idrottslag.
Grupptänkande redogör för hur en grupp ser sig som starkare, näst intill osårbar och kan därför handla på ett sätt som går utanför ramarna för hur en individ skulle handla. Vidare ser sig gruppen som överlägsen, gruppen präglas även av att de anse sig har rätt till sin handling även om fallet inte är sådant. Grupptänkandet förminskar även de andra grupperna och ser dem som mindre värda. Grupptänkande är också riskfyllt då det tenderar att få intelligenta individer att i grupp ta ointelligenta beslut
En aspekt av detta är konformitetstryck, det vill säga den press som finns från gruppen en individ tycker att den tillhör att vara likasinnad. I grupper ställs vissa krav på konformitet när det kommer till de uppsatta normer som finns i den gruppen, dessa normer är viktiga att passa in i för att vara en del av gruppen och inte bli en av de utanför, alltså en av dem som inte anpassar sig efter gruppnormen. Vidare är det inte bara den externa pressen som påverkar individer att följa vissa normer utan en inre vilja att tillhöra en grupp.
Så vad innebär detta för pseudomedicin bland MMA-utövare? Jag tänker som så att idén får fäste på ett eller annat sätt, det kan komma från någon på klubben som blir sponsrad av ett visst företag och lyfter det vilket i sin tur gör att de andra klubbmedlemmarna faller i linje för att passa in i gruppen. Sedan visas detta upp på sociala medier och andra utövare vill ställa sig till samma grupp så de faller också i linje med den åsikt som lyfts som bra.
Vidare finns också en stor påverkan från kända profiler och deras sponsorskap och valda metoder (exempelvis Conors CBD-spray eller den gången då Dominick Cruz la upp bild på att han gjorde Cupping). På den noten kan vi också se till mediabehemoths som Joe Rogan som förespråkar alternativmedicin till höger och vänster. Kort och gott, det är inte på individnivå drevet skapas, det sker i grupp, och som individer vill vi ställa oss till vår grupp.
Bristande förmåga i källkritik och faktagranskning
Detta låter ju väldigt nedvärderande men det är det verkligen inte. Faktagranskning och källkritik är svårt. Jag har spenderat otaliga år på universitetet och kan fortfarande känna att det är klurigt att röna i vad som är sant. Så detta är inte en kritik mot någon individ utan en observation rörande den värld vi lever i; det är lite klurigt att navigera sig.
När vi får budskap från alla håll och kanter, reklam, sociala medier, krönikor , poddar, böcker osv. är det svårt att hålla reda på vad man kan hänga upp åsikter på (evidensbaserat) och vad som inte riktigt håller måttet (pseudo). En ytterligare dimension av detta är att forskning är relativt otillgänglig om man inte fått adekvat träning i att söka, analysera och tolka det. Det finns bra artiklar som sammanfattar rådande forskningsläge men det kräver viss förförståelse och den bildningen är inte helt lätt att tillgodogöra sig.
Vad pseudogrenen gör bra är att de har sina påståenden som låter bra och de gör det lättbegripligt, alltså tacksamt att luta sig mot. Riktig forskning har inte lyxen att kunna göra det och därför kommer det alltid vara lättare att forma åsikter kring starka reklambudskap och pseudomedicin än vetenskaplig konsensus.
Pengar
Som MMA-fighter tjänar du inte så mycket. Som amatör zilch, zero och nada. Som begynnande proffs, litegrann, kanske 5000 för att gå match och ytterligare 5000 för att vinna och då tror jag ändå att jag är generös. Blir man signerad av de större organisationerna så är givetvis lönen bättre men fortfarande inte superbra. Gör man tre fighter på ett år och får, jag vet inte, 50 + 50 (?) och vinner alla matcher så är det fortfarande ”bara” en årslön på 300 000, och av detta ska coacher etc. ha sitt utöver att MMA-atleter precis som alla andra behöver mat, husrum osv.
En lösning på detta: sponsorer.
Otroligt många unga MMA-utövare (men också välrutinerade superstjärnor) får sponsorskap från företag som sysslar med pseudomedicin/behandling. Givetvis tar man de pengarna och gör sin reklam vilket kopplas ihop med grupptänkandet.
Man har inte råd att chansa
I en sport som MMA gäller regeln (som Chael Sonnen gillar att pressa på): varje gång du fightas är allt på bordet, du är alltid all in, alla bälten, din ranking, eventuellt dina samarbeten (och möjligheter till fler samarbeten?). Så man har helt enkelt inte råd att inte testa pesudovetenskapliga metoder i det falla att de faktiskt skulle kunna fungera. Om man kan få bara en liten fördel över sin motståndare så är det värt det. Åtminstone är det nog så många resonerar. Det är inte värt risken att inte testa något.
Detta är egentligen bara en förlängning på problemet med att det är svårt att bilda sig en uppfattning om vad som är vad i informationsdjungeln men jag tänker att det är en viktig aspekt.
Värt att tänka på i dessa scenarion är att en del av dessa metoder inte bara är 100% verkningslösa utan kan vara direkt skadliga. Det är dock inget jag kommer peta på i denna redan väldigt långa krönika.
Varför är detta ett problem?
Egentligen, om jag kokar ner detta så finns det två aspekter:
MMA-atleter lägger så otroligt mycket tid och energi på att jaga sin dröm, de får knappt något betalt för det så när jag ser dessa unga atleter spenderar sina surt förvärvade pengar på rent ut sagt, skit, gör det mig så irriterad att de lägger sina pengar på woodo.
Unga grabbar och tjejer som jagar en dröm och inte har råd att chansa på att inte ha en eventuell fördel, stora kända atleter och andra profiler som skamlöst promotear pseudovetenskapligt bullshit till en målgrupp som är desperat i sitt drömjagande och sväljer det krok, lina och flöte. Det är mitt problem med ämnets kärna.
Till alla er som…
Till alla er som nu sitter och tänker ”vakna ditt jäkla får”, ”big pharma lurar dig”, ”du fattar inte att allt som är naturligt är bra” osv. vill jag säga två saker:
- Jag är ett stolt får som uppskattar evidens
- Glöm inte att ta på er era fina silvriga hattar när ni läser detta så ni inte får strålskador av telefonen/plattan/datorn
All with love, peace out.
Så vad tror ni, varför är voodoo utbrett inom MMA?
ANNONS
Fler Nyheter
Du gillar säkert även
-
UFC 309: Jon Jones avslutar Stipe Miocic – med snurrspark!
-
UFC 309: Bo Nickal fortsätter obesegrade segertåget!
-
Bo Nickal vill ”komma ikapp” Khamzat Chimaev: ”Superimponerande”
-
Då återvänder UFC till London för ”prime time” Fight Night-kort!
-
KLART: Karl Albrektsson försvarar Superior-bältet mot PFL/Bellator-veteranen
-
Cage Warriors 180 med Alexander Lööf: Tider och matchkort!