Exklusivt
Carina Martinsson: ”Jämlikhet och respekt genomsyrar min coaching”
Publicerat
1 vecka ago
I vår artikelserie om kvinnliga tränare i Sverige vill vi fortsätta lyfta fram de inspirerande personerna som, med sitt engagemang och sin passion, driver kampsporten framåt bakom kulisserna.
Det är dessa tränare som utgör ryggraden i sporten och investerar sin tid för att se sina elever nå framgång, oavsett om det handlar om att bli bättre för sin egen skull eller siktet är inställt på medaljer. I dag fokuserar vi på Carina Martinsson och hennes resa som tränare inom kampsport.
Martinsson är en erfaren tränare med ett starkt driv för att skapa en inkluderande och tillgänglig miljö inom kampsport. Hennes resa inom kampsport började redan vid 17 års ålder då hon började med Kung Fu Shaolin under den legendariske tränaren Louis Linn. Sedan dess har hon hunnit med att prova på flera discipliner, allt från boxning, kickboxning och thaiboxning till att träna MMA hos Omar Bouiche på Pancrase.
Carina beskriver till Maximum Sports hur hennes beslut att bli tränare kändes som en naturlig förlängning av hennes karriär, speciellt efter att hon blev ensamstående mamma. Som tränare fokuserar hon på att alla ska ha möjlighet att träna, oavsett nivå, och vikten av att anpassa träningen för varje individ är central i hennes coachande.
– Min träningsfilosofi är att alla kan träna kampsport, oavsett nivå. Jag vill att kampsport ska vara lättillgänglig, och med det menar jag att vi som coacher måste anpassa oss efter nivå. Så låt alla träna ihop, oavsett nivå. Träningen måste alltid anpassas utefter vem/vilka det är som står framför mig. Ärlighet, jämlikhet och respekt genomsyrar min coaching.
– Min starkaste sida är att jag ger alla en chans, oavsett förutsättningar. Mina principer handlar om att alltid ge mitt bästa, så att de kan ge sitt bästa. Det handlar om att ta sig tid för träningen och inte slarva sig igenom kunskap och teknik. I slutändan är det fightern eller motionären som avgör vilken tid dom vill lägga. Lyssnar man så lär man sig, annars tänker jag att det är fel sport eller rättare sagt fel coach för just den personen, om de vill försöka hitta genvägar.
Artikeln fortsätter – Tryck NEXT för att läsa vidare om Carina Martinsson!
Kvinnliga tränare i Sverige:
- Jenny Krigsman: ”Träning är för alla, speciellt kampsport”
- Sanja Trbojevic om vägen till framgång: ”Älska och brinn för det du gör”
- Amanda Eckers om kampsportens kraft att inspirera och förändra
Carina Martinsson: ”Kvinnor ska tas på allvar”
Carina talar öppet om utmaningarna för kvinnliga kampsportsutövare idag, och om vikten av att kvinnliga fighters ska tas på allvar. Hon poängterar att samarbetet mellan manliga och kvinnliga coacher är nödvändigt för att uppnå jämställdhet i sporten.
– Den största utmaningen är att kvinnor ska tas på allvar, och det måste vi ha hjälp med från våra manliga kollegor. Kvinnor behöver att ses innan de blir ”champs”, först då blir det en hundraprocentig acceptans. Hur män agerar inom kampsporten gällande kvinnor är ibland sorgligt att höra, så manliga och kvinnliga coacher måste samarbeta mer än idag.
– Acceptans utav kvinnliga coacher är det första steget, och att fler klubbar har fler kvinnliga coacher. Men det stora, viktiga steget är att manliga coacher ser kvinnliga fighters på samma nivå och även att man under träningen står för goda värderingar och sedan faktiskt lyfter tjejerna på samma sätt som män. De ska träna på samma villkor.
Carina ser positivt på utvecklingen för kvinnlig kampsport i Sverige, men betonar samtidigt att det återstår mycket arbete att göra för att uppnå äkta jämställdhet, både nationellt och globalt.
– Sverige har redan tagit fram många kvinnliga fighters, så det går verkligen framåt! Men vi måste lyfta fram kvinnliga coacher för att få in mer kvinnor. Globalt ser jag att boxning och MMA lyfter fram många kvinnliga fighters, men det finns en avsaknad i kickboxning och thaiboxning. Det är på rätt väg, men det är sorgligt att vi inte kommit längre år 2024 – detta bör inte ens diskuteras!
Under sin resa har Carina lärt sig otaliga saker, men några lärdomar står ut. En av de viktigaste insikterna har varit att kampsport är för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar. Hon minns hur hennes coach Louis Linn behandlade alla elever lika, oavsett om de var män eller kvinnor.
– Alla är på samma nivå när de kommer in i träningssalen, oavsett yrke, kön, etnisk bakgrund eller uppväxt. Kampsporten har hjälpt mig i alla faser av livet, både mentalt och fysiskt.
Carina Martinsson är stolt över att ha kunnat inspirera så många att fortsätta med kampsport och lyfter fram vikten av att ge sina elever verktyg för att växa. Hon är även nöjd över sitt arbete med att bygga upp kampsporten på SATS, något hon anser har bidragit till att många fler har fått upp ögonen för kampsport. En förlängning av SATS blev sedan MACC, som ger de som vill tävla en bättre möjlighet. MACC är fortfarande igång och är en av många saker som Martinsson är stolt över.
– Jag är stolt över alla som jag har inspirerat till att fortsätta inom kampsport. Jag tänker alltid att jag bara ger dem möjligheten till massor utav ”redskap ” i sitt system.
Hon avslutar med sin vision om hur klubbar borde drivas.
– Tänk om alla klubbar hade en sådan här värdegrund: Man vill skapa en plats där människor kan växa, både fysiskt och mentalt, genom träning. Man vill erbjuda en gemenskap och professionell coaching i en inspirerande miljö, där man strävar efter att bygga en stark gemenskap och främjar både hälsa och välbefinnande.