Exklusivt

Jenny Krigsman: ”Träning är för alla, speciellt kampsport”

Publicerat

📸 Bilder via Jenny Krigsman
Previous1 of 2

I vår artikelserie om kvinnliga tränare i Sverige vill vi lyfta fram några av de personer som arbetar bakom kulisserna för att driva kampsporten framåt.

De investerar sin tid, sitt engagemang och sin passion för att se sina atleter nå framgångar, och på Maximum Sports vill vi ge dem den uppmärksamhet de förtjänar genom att berätta om sina egna resor och visioner.

Jenny Krigsman är en eldsjäl inom kampsport och grundare av ALPHA Trainingcenter, det första renodlade kampsportsgymmet för kvinnor i Sverige. Jennys resa in i kampsportens värld började i tonåren, och hennes driv och passion har aldrig falnat.

– Jag har tränat hela livet; gymnastik, friidrott, spelade handboll i flera år och spelade rugby. Jag tränade mitt första taekwondo-pass när jag var runt 16 år, så det var väl någonstans där det startade. Sedan gick jag över till thaiboxning någon gång runt 2003-04 och resan är ett fortgående äventyr, berättar Jenny för Maximum Sports.

Som tränare drivs Jenny av sin vilja att förmedla kunskap och sin filosofi att kampsport är för alla. Hennes engagemang för sporten handlar inte bara om fysiska prestationer, utan även om de mentala och emotionella aspekterna som kampsport erbjuder.

– Jag har alltid tyckt om att instruera, även när jag var aktiv som fighter. Jag har alltid hjälpt till att instruera klasser genom åren och det har alltid känts givande att förmedla kunskap vidare. När jag valde att bli tränare, på riktigt, var när jag startade ALPHA Trainingcenter 2017 i Bagarmossen.

– Min filosofi är att träning är för alla, speciellt kampsport. Kampsporten innefattar så många olika moment, och utmanar utövaren på flera olika sätt än bara det fysiska. Det är också väldigt mentalt. Det finns många lärdomar som man med fördel kan ta med sig ut i sitt vardagsliv.

Artikeln fortsätter – Tryck NEXT för att läsa vidare!



MISSA INTE


För Jenny är respekt en av de viktigaste värderingarna inom kampsport. Det handlar om respekt både för sporten, för sina träningskamrater och för sig själv.

– Vikten av respekt är den mest värdefulla värderingen att förmedla. Utövandet i sig är oftast så tufft att om man tappar respekten så är det lätt att det blir personligt.

Med sin erfarenhet från att driva kampsportsgym för kvinnor har hon kommit att få många unika perspektiv, och hon teoriserar hur kvinnor ibland närmar sig sporten på ett annorlunda sätt. Det kan ibland stå i vägen för utvecklingen och leda till att saker låser sig.

– Kvinnor är många gånger väldigt analytiska i sin inlärningsprocess. Tjejer vill ofta lösa saker teoretiskt, istället för att ”bara göra”. Det går inte att ”tänka ut” kampsport, det behöver praktiseras och repeteras.

Ett råd Jenny ger till alla unga som vill börja träna kampsport är att hitta någon att träna med och prova olika gym tills de hittar ett som passar dem.

– Det bästa rådet till alla som vill börja träna kampsport är att haffa en vän, som också är nyfiken. Därefter åka runt på en liten träningsturné. Nästan alla gym har gratis ”prova på”-träning. Få en känsla för gymmet och stämningen, och se hur du trivs på platsen. Det kommer vara avgörande om man väljer att träna där.

Jenny är stolt över flera saker i sin tränarkarriär, men att hon lyckats etablera två gym står högst upp på listan.

– Det jag är mest nöjd med i min tränarkarriär är att jag lyckats öppna och driva två gym framgångsrikt. Jag ville ha ett kampsportsgym i förorten, en mötesplats där alla är välkomna att träna kampsport, både barn som vuxna och alla utifrån sina egna förutsättningar. Det är ändå något att vara nöjd över.

Hon ser en ljus framtid för kvinnlig kampsport i Sverige, och är glad över att se fler kvinnor lyckas internationellt. Hon hoppas även att föreningslivet i Sverige ska komma att spela en avgörande roll för att skapa tryggare samhällen och erbjuda positiva alternativ för ungdomar, speciellt i en tid av turbulens.

– För oss tränare skulle jag personligen önska mer samverkan mellan stadsdelen, kommunen och föreningslivet. Våra områden blir allt oroligare på grund av det ökade våldet. Där anser jag att föreningsliv och träning är ett positivt alternativ till destruktiva vägval. Det finns många starka krafter ute i föreningarna. Det är dags att se möjligheterna till att skapa tryggare områden med hjälp av dessa, avslutar Jenny.

Previous1 of 2

Click to comment
Exit mobile version