Det går att fylla ett världsmästarbälte med ljusa nyanser av kärlek och passion. Det går också att se det dränkas i blod, svett, nederlag och kamp.
Två gånger tidigare hade Joakim Hägg stått i sin ringhörna, redo att sätta det sista penseldraget och färdigställa sitt mästerverk, bara för att få penseln ryckt ur handen i sista stund. Men den tredje gången var annorlunda. Den gången blev mästerverket komplett.
För Joakim Hägg blev dessa krafter som penseldrag på en tavla – ett motiv skapat av de stunder han delat med sin familj och sina tränare. När han till slut lyfte världsmästarbältet i Sheffield, satte han dit den sista detaljen som gjorde tavlan fullständig; ett mästerverk av triumf och hängivenhet, målat med hans livssyn som palett.
– Att äntligen vinna bältet var obeskrivligt. Jag har lagt ner så många timmar på det här, och att kunna ge tillbaka något konkret till både min familj, mina tränare och mina klubbkamrater var underbart.
Det är lätt att se en världsmästartitel som en personlig triumf, men för Joakim Hägg är det något mycket större än så. Han insåg tidigt att det inte bara handlar om hur bra du är på att slåss för att vinna thaiboxningens främsta priser – utan att det är lika viktigt vem du gör det för.
Hans fru, Charlotte, har varit hans stöttepelare från allra första början. När motgångarna var som tyngst, när förlusterna hotade att krossa drömmen, var det hon som lyfte upp honom tillbaka på fötterna.
– Charlotte betyder allt. Hon har funnits där sedan starten och alltid varit den som fått samla ihop mig efter tuffa förluster. Ibland har hon till och med fått bära mig uppför trapporna.
Ett bälte fyllt av mening
Ska man förstå den nästan vykorts-liknande vidden av Joakim Häggs resa måste man också förstå vad det kostar att vinna ett bälte. Att resa sig efter två förlorade titelmatcher och ändå våga tro på sig själv kräver mer än bara talang och hårt arbete.
– Sedan vi fick barn har varje match fått en ny innebörd. All den tid jag tar från familjen måste betyda något.
Han är en fighter som aldrig glömmer vem han slåss för. Hans resa är en påminnelse om att det som verkligen driver oss framåt inte alltid finns i vår förmåga att slåss, utan i vem man gör det för.
MISSA INTE
Joakim Hägg gör allt till hundra procent
Joakim Häggs vardag är ett svårlagt pussel. På dagarna är han enhetschef inom socialpsykiatrin. På kvällarna är han en dedikerad fighter. Mellan allt detta är han familjefar – en balans som inte alltid är enkel, men som han tror gör honom bättre.
– På klubben är jag där till hundra procent, samma sak på jobbet. Och när jag är hemma med familjen är jag där till hundra procent också. Den balansen gör mig bättre på alla tre.
Att jonglera allt detta är som att lägga ett komplicerat pussel, men för honom är varje bit en del av helheten. Vare sig det handlar om att se sina barn växa upp, dela livet med sin fru eller resa sig efter en hård rond, har just detta pussel blivit hans mästerverk.
Lejonkulan och tränarna som slipat bitarna
Det är mycket som har förändrats sedan Joakim Hägg började sin resa 2012 inom thaiboxning. Han har gift sig, fått barn och blivit världsmästare. Men två saker har förblivit densamma: hans tränare Johan Risberg och hans klubb Lejonkulan.
– Johans ledarskap på Lejonkulan är helt avgörande för min utveckling. Med Mattias Jansson, som kommit in de senaste åren, har vi tagit allt till en ny nivå. Vi analyserar träning, matcher och motståndare in i minsta detalj. Det upplägget är ovärderligt.
På ett sätt är det Johans gym Lejonkulan som är själva ramen för målningen – en plats där varje penseldrag får sin form och där Mattias Jansson lägger till varje avgörande nyans för att ge bilden liv. Kanske ligger hans storhet just där – i insikten att världsmästarbältet inte bara tillhör honom. Det är lika mycket hans familjs, hans tränare Johans och Mattias, och alla de som någonsin trott på honom.
Sheffield som stad må kanske inte vara det mest attraktiva vykortet att skicka hem. Men bilden på Joakim Hägg tillsammans med sina tränare är som en tavla av Lejonkulans starkaste och mest gripande – inte för att den berättar en historia om framgång, utan för att den speglar livet självt.
Och världsmästarbältet som vilar runt Joakim Häggs midja? Det var den sista detaljen som gjorde hans tavla komplett. Låt oss inte glömma att en skicklig konstnär inte nöjer sig med ett enda verk – de ser varje tavla som en del av något större, ett galleri fyllt av skapelser som tillsammans berättar en hel historia.
För Joakim Hägg handlar det inte om att slå sig till ro med det som redan är målat, utan penseln är fortfarande i hans hand. Den här gången ska ingen ska få rycka den ifrån honom.
– Jag är långt ifrån färdig!
Följ Maximum Sports på sociala medier för senaste nytt inom svensk MMA, UFC, boxning, thaiboxning och kampsport!
Följ oss på Instagram
Följ oss på Facebook