Kampsport i Sverige har alltid mött motstånd från myndigheter och byråkrati – från decennier av förbud mot proffsboxning till MMA:s tidiga dagar som en sport som kämpade för att bli godkänd.
Patrick Hilton, en av grundarna av KSP (Knuckle Sports Promotion), är ingen främling för de utmaningar som Sveriges kampsportslagstiftning medför. Men det hindrar honom inte från att satsa helhjärtat på bare knuckle-fighting.
– Kampsportslagstiftningen i Sverige har alltid varit den mest byråkratiska i hela västvärlden, säger Hilton till Maximum Sports. Vi hade ju förbud mot proffsboxning fram till 2006, och MMA-utövare sågs som underground-fighters under flera år. Bare knuckle blir förmodligen aldrig mainstream, men tillåtet borde det med tiden kunna bli.
KSP har under sina snart fyra år av verksamhet varit en pionjär för bare knuckle i Sverige. Med tiden har de även lyckats knyta välkända namn till sin organisation. I början fick de hjälp av tv-profilen Hans Wiklund, men i takt med att de byggt upp momentum blir de istället kontaktade. KSP har även kommit att figurera i svensk mainstream-media och dragit nytta av sportens internationella framfart.
– I Sverige hade knappt någon hört talas om bare knuckle innan KSP. Nu har vi medverkat i program på TV4 och Aftonbladet, och intresset ökar. Internationellt ser vi hur sporten expanderar lavinartat. Att Conor McGregor köpte in sig i BKFC hade ett PR-värde som knappt går att jämföra med något annat.
Skådespelaren Ola Rapace har kommit att bli ett ansikte utåt för KSP. Det har även Josefine Ottosson, som agerade ringtjej under galan. 📸MGFoto.nu / KSP
Den senaste galan, KSP 9, hölls i en industrilokal söder om Stockholm och markerade en uppgradering med en större och bättre lokal än deras tidigare event.
Det bjöds på totalt fem matcher, varav två var boxningsmatcher med MMA-handskar och tre var renodlade bare knuckle. En av matcherna gällde KSP European Champion-bältet i 100 kg-klassen. Med flera välkända namn som Berth Milton, Ola Rapace, Jonathan Fogelberg, Josefine Ottosson och Oscar Ahlin, samt en stark uppställning av fighters, känner KSP att de är på rätt väg.
– Ja, det kom en del kända ansikten. En del kommer nog för eventet och spänningens skull, medan andra har ett mer genuint kampsportsintresse och vill se just bare knuckle live – det är skillnad på det och YouTube. De offentliga personer som gästar oss kontaktar oftast oss och frågar om plats. Vi är tacksamma för allt som delas i sociala medier. Det har verkligen hjälpt till att bygga varumärket KSP.
Trots juridiska hinder siktar KSP på att hålla sporten vid liv. Hilton berättar att de kontinuerligt jobbar med att föra en dialog och förhoppningsvis hitta en väg framåt som matchar den nuvarande lagstiftningen. Samtidigt bygger KSP en plattform för svenska fighters som siktar på att etablera sig internationellt.
– Vi måste vara aktiva hela tiden – hitta svenska bare knuckle-fighters, hålla event kontinuerligt och ge dem som vill och har kapaciteten en chans att skapa sig en internationell karriär. Vi har knutit en hel del avtal nyligen, men mer om det får jag återkomma till.
KSP har även arbetat hårt för att säkerställa en trygg och professionell miljö på sina galor, med läkare och matchdomare på plats för att se till att allting går rätt till. Hilton ser en tydlig lockelse i det råa som bare knuckle-fighting bjuder på, och han tror bland annat att avsaknaden av grappling och actionfyllda uppgörelser är något som publiken uppskattar.
– Det är så avskalat och grovt. Lindade händer, men that’s it. Bare knuckle-matcher är ofta korta och fulla av action. Det blir aldrig ett utdraget kramkalas på golvet, som i andra sporter. Just nu är vi ensamma om bare knuckle i Sverige – och publiken älskar oss!
Vad som står på tur för teamet bakom KSP och bare knuckle i Sverige är fortsatt oklart, men allt pekar på att sporten kommer fortsätta växa och locka en allt större publik. Frågan blir istället när de svenska myndigheterna är redo att ta en rejäl titt på bare knuckle och ge arrangörerna tillstånd att arbeta i det öppna. Att ett intresse finns bland både fighters, fans och arrangörer är uppenbart.