Boxning

The Kings – En historia om boxning, USA och viljan att vara bäst i världen

Publicerat

The Kings. Foto via Showtime


Det här är en personlig kolumn. Åsikterna som framförs är skribentens egna.


Ibland har man flax och hittar små skatter som verkligen ger guldkant till vardagen.

En sådan pärla återupptäckte jag för ett tag sen när jag letade runt efter något att fördriva en sketen måndagseftermiddag med. I det monotona scrollandet råkade jag återigen snubbla över boxningsdokumentären The Kings från 2021.

Gud i himlen, ta emot mig, jag tror jag dör. ”The Kings” är så bra att man måste pausa för att djupandas!

Dokumentärserien tar oss tillbaka till skiftet mellan 70- och 80-talet då kungarna av boxning stavades Roberto Duran, Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler och Thomas Hearns. Genom fyra timslånga avsnitt får vi följa kvartetten som var sportens största namn under åren mellan megastjärnorna Muhammad Ali och Mike Tyson.

De fyra kungarna Duran, Leonard, Hearns och Hagler hade helt olika boxningsstilar och personligheter, men råkade ha två saker gemensamt – de kom från jävliga förhållanden och de var världens bästa boxare under en sanslöst bra period i sportens historia.

Den hetlevrade Roberto Duran slogs för sitt hemland Panama, där han var större än Jesus, men brottades samtidigt med demoner från den tuffa uppväxten.

Olympiern och helylleboxaren ”Sugar Ray” Leonard blev ett affischnamn för den amerikanska drömmen när han håvade in miljontals dollar i reklamintäkter med sitt patenterade leende. Samtidigt målades hans privatliv med en klart mörkare paljett där ett missbruk av kokain och alkohol tog ut sin rätt.

Den hårdslående Thomas ”Hitman” Hearns hade tyngden av det urfattiga och nedmonterade Detroit på sina axlar när han fajtades för de arbetslösa och desillusionerade i den amerikanska bilindustrins gamla rostiga hjärta. Och den hårt arbetande Marvin Hagler jagade respekten och erkännandet som han aldrig riktigt fick under karriären. Dokumentärens liknelse till den något förbisedde Beatlestrummisen Ringo Starr är för övrigt klockren.

Förutom de fina kungaporträtten är The Kings största styrka de paralleller som dras till de omvälvande politiska händelserna som drabbade USA under skarven mellan 70- och 80-talet.

Det impopulära Vietnamkriget var äntligen över och den demokratiske presidenten Jimmy Carter förlorade valet mot republikanernas Ronald Reagan. Följden blev en våg av konservatism, moralism och nedskärningar i välfärdsprogrammen som drabbade landets fattiga hårt.

Det är inte bara effekterna av Reagans politik som återspeglas i dokumentären, utan även den ständigt närvarande rasismen och utanförskapet som alltid varit en del av det amerikanska samhället. Historien vävs snyggt ihop med boxningen och skapar djupare förståelse för de fyra boxarnas uppväxter och karriärer. Sällan har kombinationen av sport och politik funkat så bra!

En annan av seriens stora behållningar är att man slipper se en massa avdankade boxningsprofiler och trötta stötar dra gamla anekdoter för att dryga ut tiden.

I stället fylls varenda sekund av matiga klipp och bilder från den intressanta tidsperioden. Det gedigna arkivmaterialet och de långa matchsekvenserna gör serien levande och drabbande. När bildmaterialet och gamla intervjuer med kungarna binds samman lyckas serien hålla en tydlig röd tråd genom de fyra timmar som den gör anspråk på.

Har du det minsta intresse för boxning är The Kings ett måste. Råkar du dessutom gå igång på politik och nutidshistoria är det både julafton och födelsedag samtidigt!



Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online!

Exit mobile version