Connect with us

Senaste nytt

UFC-KRÖNIKA: Dustin Poirier vinner – det här talar för skräll mot Islam

Publicerat

Ashah Tafari UFC 302 Dustin Poirier Islam Makhachev Maximum Sports

Det här är en krönika av Ashah Tafari med personliga tankar inför helgens titelmatch mellan Dustin Poirier och Islam Makhachev på UFC 302. Åsikterna är skribentens egna.


– Jag kommer knocka dig på lördag.

– Hur då?

– Du kommer somna, jag ska släcka dig.

Ja, för att vara en titelfight där utmanaren anses nästintill chanslös så börjar det ändå hetta till rejält inför helgens UFC 302, där Islam Makhachev försvara lättvinstbältet mot Dustin Poirier.

Själv finner jag mig förvånansvärt taggad vid det här laget, och MMA-världens intresse tycks verkligen stiga ju närmre galan vi kommer.

När det stod klart att Poirier skulle bli titelutmanaren, och gå före andra värdiga contenders eftersom mästaren Makhachev begärde att fightas specifikt den första juni, så kändes en vinst för ”The Diamond” sjukt orealistisk.

Men så kommer jag på att det är i dessa läget vi ständigt påminns om att vad som helst kan hända i MMA. Särskilt när de bästa i världen möts i UFC och krigar om vem som får uppfylla sin livslånga mästardröm eller fortsätta regera på tronen.

Vi alla minns hur Sean Strickland chockade världen mot Israel Adesanya i höstas trots att allt pekade på att han skulle förlora. Leon Edwards vart nästan utklassad av Kamaru Usman innan han vände allt med en klockren headkick. Michael Bispings osannolika triumf över Luke Rockhold, listan kan göras lång. Det finns hur många exempel som helst på matcher som fått varenda MMA-expert att tappa hakan och tvingas äta upp sina ord.

Så frågan jag ärligt talat får allt svårare att svara på är om Dustin Poirier faktiskt kan få jobbet gjort, eller om Islam Makhachev helt enkelt är för bra och rankas nummer ett i världen över alla viktklasser av en anledning.

Statistik och ”förbannelser” talar för att Dustin Poirier blir ny champ på UFC 302

Om vi drar ner nivån lite så finns faktiskt några roliga stats som talar för Dustin Poirier. Han är 6-0 i juni månad, till exempel. Och obesegrad i nordöst.

Sedan har han också Paulo Costas ”curse” på sin sida. Regerande mästare har nämligen förlorat sina bälten åtta gånger när Costa, som möter Strickland i helgen, har fightats på samma matchkort.

Ser man till Poiriers record finns även en del storvinster som rent namnmässigt överglänser mycket av det Islam Makhachev har åstadkommit hittills. Medan Poirier har segrar över stjärnor, toppnamn och före detta mästare som Conor McGregor, Michael Chandler, Max Holloway, Justin Gaethje, Eddie Alvarez och Anthony Pettis på meritlistan – så har Makhachev inte särskilt många vinster alls mot topprankade lättviktare utöver Charles Oliveira som han slog för att ta bältet, och Arman Tsarukyan som han besegrade i en nagelbitare längs vägen dit.

Makhachevs två titelförsvar har ju varit mot en annan UFC-mästare i Alexander Volkanovski, som dock gick upp från fjädervikt och var nära på att vinna första matchen innan han senare åkte på en knockoutförlust i deras rematch – som Volk tog oförberedd på kort varsel. Hur mästaren faktiskt står sig mot en rankad contender i lättviktsdivisionen får vi se lördag natt, för första gången sedan han vann bältet hösten 2022.

Å andra sidan är Poirier 35 år gammal, och ingen lättviktare har ännu lyckats vinna en titelmatch i UFC efter att ha passerat just 35-strecket. Så there’s that.

Jag sa att jag aldrig skulle tippa emot Islam Makhachev igen, men …

När Islam Makhachev knockade Volkanovski i höstas sa jag på min MMA-TikTok att jag aldrig kommer att tippa emot honom igen.

Han kan mycket väl vara en bättre version av Khabib Nurmagomedov i mina ögon.

Med det sagt tänker jag ändå svika mitt eget ord och be en bön till MMA-gudarna, för jag väljer fasiken att tro på att Dustin Poirier tar hem detta.

Jag vet inte hur och jag är fullt medveten om att oddsen talar emot det, men ibland måste man bara gå på hjärta. Makhachev i all ära, men jag tycker någonstans att vi ännu inte har sett tillräckligt mycket av honom mot den absoluta lättviktseliten för att kunna ta ut hans segrar i förskott och förvänta oss en superlång title reign.

Samtidigt vet vi alla att Dustin är en riktig OG som gång på gång visat att man aldrig ska räkna bort honom mot världens bästa fighters. Han har otroligt bra striking och hotar ständigt med sin ”Hail Mary”-giljotin som till och med Khabib erkände var tight. Det här är nog hans sista chans på guldet och när jag ser presskonferens och intervjuer slås jag av att han tycks vara väldigt samlad, självsäker och medveten om att ödet ligger i hans egna händer.

Även den bäste kan göra snedsteg, och rätt vad det är får vi en och annan ”story book ending” på en legendarisk MMA-karriär.

Är det för mycket begärt att vilja se Dustin Poirier skina och avsluta med flaggan i topp?

På lördag, eller rättare sagt söndag morgon svensk tid, får vi svaren på alla dessa frågor. Can’t wait.


Läs mer: Allt du behöver veta om UFC 302 med Islam Makhachev vs. Dustin Poirier

Läs mer: KRÖNIKA: Varför beefar svenska MMA-galor mer än fighters som faktiskt slåss?

Följ Maximum Sports på Instagram!