Nyheter

Supertalangens kaxiga löfte inför stormatchen: ”Jag är mycket bättre”

Publicerat 14 mars, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Arlind Berisha är en av Norges mest hajpade talanger – en fighter som har vunnit nästan allt man kan som amatör. Nu väntar den efterlängtade proffsdebuten på Wolf Fight Promotion (WFP) 6 i Halmstad.

Sedan norsk-kosovanen Arlind Berisha (0-0) börjat tävla i A-klass-MMA har han varit en kraft att räkna med och en talang väl värd att hålla ögonen på. Han hann med två segar i Cage Warriors Academy South East (en underorganisation till Cage Warriors med syfte att lyfta amatörer) och fick sedan chansen att bli den första fightern någonsin att representera Kosovo i IMMAF World Cup 2021 – en av de största möjliga plattformarna för A-klassfighters.

Berisha briljerade och avslutade varenda motståndare via tidig TKO i den första ronden och säkrade därmed ett guld i tungvikt. Endast en månad efter vann Berisha lätt tungviktstiteln i Cage Warriors Academy South East (CWASE).

Följande år besegrade Berisha Västerås Fight Clubs Andreas Knutsson för att vinna A-klasstiteln i Gorilla Fight Club. Mindre än ett halvår senare blev Berisha dubbelmästare i CWASE efter att ha avslutat den hajpade fransmannen och Europamästaren Nell Ariano via TKO i den första ronden.

Att vinna World Cup-guld, tung- och lätt tungviktstitel i CWASE samt i Gorilla FC var något av en överprestation när Berishas mål främst var aktivitet.

– Målet som jag och min coach lade fram var att gå tio amatörmatcher innan vi flyttade över till proffs och jag gjorde det, berättar den ödmjuka Arlind Berisha i en exklusiv intervju med Maximum Sports. Sedan min första amatörmatch har jag tränat som ett proffs, det är inte så annorlunda [att tävla som proffs] förutom femminutersronder.

– Min amatörkarriär var fantastisk med många bra matcher och erfarenhet, säger Berisha. Det var målet: att få så mycket erfarenhet som möjligt innan proffsscenen.

Nu debuterar Berisha äntligen som proffs på WFP 6 den 25 mars mot den lokala favoriten Mehdi Abadli (0-1). Givetvis hade supertalangen hoppats på att kunna debutera på hemmaplan i Norge, men dessvärre är det drakoniska norska förbudet mot MMA fortfarande igång.

Arlind Berisha har studerat motståndaren

Det har förekommit flera rykten om eventuell legalisering, men inget har materialiserats.

– Jag vet inte om det där, de har försökt legalisera det många gånger, men av någon anledning fick de avslag, förklarar Arlind Berisha.

Den erfarenheten som Berisha samlat på sig kommer behövas. Halmstads egna Abadli står för motståndet – en av Sveriges mest underskattade doldisar som nu tar steget ner till lätt tungvikt efter proffsdebut i tungvikt.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Trots att han är något av en doldis så har Abadli ett brunt bälte i BJJ och har hållit sig aktiv med vinster i ett flertal grapplingtävlingar.

Abadli har skapat ett rykte för sig som någon som tar de matcherna ingen annan vågar ta. På WFP 5 ställdes han mot den fruktade knockoutartisten Kevin Munje och gick tiden ut med den hårt slående talangen. De som trodde att Munje skulle få det enkelt fick sig en chock och Abadli må ha förlorat matchen på domslut, men han vann MMA-Sveriges respekt.

– Jag har studerat honom, han är en grappler med lite boxning, men jag vet inte så mycket, avslöjar Arlind Berisha. Jag ser mig själv som bättre på marken samt på fötterna, trots att han har brunt bälte i BJJ.

Berisha har ett självförtroende som lyser lika starkt som solen – något han har gjort sig förtjänt av. Hans enda förlust i IMMAF är mot den trefaldige världsmästaren i tungvikt: Rasul Magomedov – en fighter som aldrig förlorat som amatör och nu tar steget till proffs efter att ha vunnit allt som går att vinna i IMMAF.

”Jag är stark, allsidig, vass”

Norrmannen anser sig ha fysiska fördelar men betonar vad som kan vara det viktigaste: kämpaglöd.

– Jag är längre, starkare, vassare, mer komplett och har större vilja [är min fördel], konstaterar Berisha.

Många fighters utlovar avslut i deras matcher och varför inte? Det låter givetvis mer spännande än att förutspå en vinst på poäng. Berishas matchstatistik går dock hand i hand med hur han tippar matchen mot Abadli.

Berisha har endast vunnit på avslut, oftast på TKO i den första ronden, det är en trend han planerar att fortsätta med.

– Fansen kan förvänta sig ett avslut, rundar Berisha av med. Knockout eller submission.

Allt talar för at Berisha blir nästa stora talang från Norge. I hans väg står dock den ständigt underskattade och extremt farliga Abadli.

Två spännande fighters med otrolig potential träder fram i hopp om att bli framtiden för nordisk lätt tungvikt. Dock kan endast en lämna buren som segrare och fortsätta i framgångens fotspår.

Läs också:

Vem vinner huvudmatchen: Arlind Berisha eller Mehdi Abadli?

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.