Nyheter

Nermin Hajdarpasic inför återkomsten på Oktagon 41: "Jag är kungen i tungvikt!"

Publicerat 14 april, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Publikfavoriten, knockoutartisten och tungviktskungen Nermin Hajdarpasic är tillbaka i en spännande match på Oktagon 41 och har nu öppnat upp om den framemotsedda återkomsten. 

Foto: Andres ”Papi Chulo” Viracca, FCR MMA / Daniel Schälander

Det var i oktober förra året som Nermin ”Rocky” Hajdarpasic (4-1) fick chansen att debutera i den tjeckiska stororganisationen Oktagon, som har vuxit fram till att bli bland de ledande i Europa. 

Hajdarpasic fick dock verkligen ingen enkel uppgift. Han ställdes mot tyske Alexander Poppeck – som hade fyra gånger så många MMA-matcher som Hajdarpasic. 

Den forne svenske boxningsmästaren Hajdarpsic, som endast hade tränat MMA i strax över ett år vid det tillfället, fick det svårt. Han blev nedtagen och avslutad via TKO framför tiotusentals tyska fans. 

Hajdarpasic erkänner att nerverna testades i Oktagon, men att han har lärt sig från upplevelsen. 

– Det är en stor skillnad att slåss i Sverige och att slåss där nere, folk förstår inte, berättar Nermin Hajdarpasic inför Oktagon 41 i intervju med Maximum Sports. Man går in bland tio tusen personer som vill att du ska förlora. Vissa fighters säger att det inte stör, att de inte tänker på det, men jo det gör de, det påverkar verkligen.

– Man tänker: ”Vad fan är det här, 10,000 personer hejar ju på honom!” Nu möter jag en till kille i sin hemstad, men jag har jobbat på det mentala. Jag har blivit starkare mentalt och kan hantera det.

I samband med nederlaget blev Hajdarpasic tilldelad sin första förlust som proffs. Detta efter att ha slagit en tvåfaldig MMA-världsmästare i Irman Smajic, en erfaren kickboxare i Fatih Aktas och en svensk landslagsfighter i Salif Diop

Hajdarpsic medger dock att behålla nollan i förlustkolumnen var ett stressmoment som han nu slipper. Numera känner han ett större lugn inför kommande matcher. 

– Det känns mycket lättare nu, jag tog bort pressen av att vara obesegrad. Jag tänker helt annorlunda nu, jag går in, vevar, har kul. Det känns enklare nu. 

Trots sin slipade tunga och snabbtänkta repliker så medger Hajdarpasic även något annat: han har brottats med ångest när det gäller stora folksamlingar. 

Nu väntar dock ett möte med Robin Fosum (3-1) på Oktagon 41 på lördag. Fosum är en slovak som lär välkomnas som hemmafighter i grannlandet Tjeckien.

Än en gång ska Hajdarpasic marschera till buren bland tiotusentals buande fans som hejar på hans motståndare. 

– Jag har alltid haft problem med att träffa mycket folk, svettats när jag är med för mycket folk. Men nu vet jag vad jag ska förvänta mig men vi ska se, jag kan snacka hur mycket som helst men det är inte samma sak som att göra det. Men nu gör jag det, trots att det är svårt, och jag gör det bra. 

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

”Jag är kungen i tungvikt!”

Oktagon 41 är inte den första gången som Hajdarpasic sett Fosum. För många år sedan i sitt hemland Montenegro såg Hajdarpasic Forum tävla i kickboxning.

Då var dock Fosum betydligt mindre enligt Hajdarpsic, som har ett minst sagt färgstarkt sätt att driva om motståndarens kroppsliga förändring. Hajdarpasic ser också att matchen kommer gynna honom desto längre den går. 

– Han är stark fan, säkert steroider! Han är fan inte naturlig, jag har sett mycket folk, men aldrig så där. Om han inte knockar mig inom de tre första minuterna så blir det en lång kväll för honom, han kommer lida. Men han är stor och stark, stark i clinchen. Han är kickboxare, jag har faktiskt sett honom fightas i Montenegro. Då var han liten, inte som nu, han är en helt annan fighter efter att ha varit borta i två år.

Hajdarpasic har ofta varit väldigt öppen med sina svagheter och osäkerheter. Tidigt i karriären erkände han att han inte hade bra sparkar och han har varit självkritisk när det gäller bland annat kondition och motivation. 

Inför mötet med Fosum ser hadjarpasic både positiva och negativa utgångar när han visualiserar matchen. 

– Det snurrar hela tiden, matchbilden, ibland tror jag att han knockar mig, ibland att jag totalt misshandlar honom. Bilder snurrar hela tiden i huvudet, men inget speciellt sticker ut. Jag vill bara komma in med rätt mentaltiet. Att torska är ok, men jag måste komma in till 100%, jag skiter i om jag vinner eller förlorar, jag vill prestera bra och visa vad jag kan.

Det verkar onekligen som att en ärligare, mognare och mer jordnära Hajdarpasic kliver in i buren i Tjeckien. Han har tagit sin första förlust på ett bra sätt och verkar ha tagit bra och nyttiga lärdomar ifrån upplevelsen. 

Det må finnas många frågetecken kring Hajdarpasics återkomst men han garanterar att han lämnar allt inne i buren. 

– [Fansen kan förvänta sig] att jag ska ge hundra procent, det lovar jag. Jag kommer inte tappa, även om jag somnar! Mitt jobb är att göra alla strikers till brottare när de möter mig, och så är det, alla vill bara ta ner mig till slut.

Avslutningsvis meddelar Hajdarpasic att han hoppas på att kunna vara ännu mer aktiv framöver, då han inte gillade hur lång tid det tog för honom att få sin andra match i Oktagon. 

Vare sig han stannar kvar i organisationen men med ett nytt kontrakt som möjliggör andra matcher utanför Oktagon eller går vidare till något annat är inte klart. Men han öppnar för att möta allt och alla inom svensk MMA. 

När han tillfrågas om ett potentiellt möte med Jonnie Anderson, som utmanade honom förra året, så är Hajdarpasic något nonchalant öppet för förslaget med svaret: ”Jonnie är pensionerad nu, han tackar nej till alla!”

– Förr tänkte jag att jag skulle vänta på att de ska bygga upp sitt record, jag ville inte slåss med nybörjare. Nu skiter jag i, jag tänker inte vänta mer, jag ska slåss med allt och alla!

Hajdarpasic avslutar med samma lekfulla, kaxiga attityd som gjort honom så populär sedan sin debut. 

– Det finns bara en tungviktare i sverige. Tungvikt var död innan jag kom in, folk kan säga vad de vill men jag är kungen i tungvikt!

Läs mer

Hur går det för Nermin Hajdarpasic på Oktagon 41? 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.