Nyheter

Världsmästaren Smilla Sundell planerar övergång till MMA: "Vill vinna nya titlar!"

Publicerat 21 maj, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

I april året skapade den unga svenskan Smilla ”The Hurricane” Sundell historia genom att endast 17 år gammal vinna flugviktstiteln i thaiboxning i ONE Championship. Hon blev därmed den yngsta mästaren någonsin i en stor, global kampsportsorganisation. 

Sundell mötte erfarna Jackie Buntan – men erfarenhet hjälpte inte motståndaren. Sundell tog kommandot tidigt, höll i taktpinnen och bröt sakta ner Buntan för att vinna titeln. 

Trots den enorma bedriften har Sundell inte tagit åt sig äran på ett sätt som hade förväntats – eftersom hon inte lyckats hålla sig lika aktiv som hon velat. 

– Jag har nog tagit in det nu, berättar Sundell för Maximum Sports. Men det är lite svårt när där inte är några fajter på gång. 

Det har gått över ett år sedan Sundell senast gick match, vilket svenskan inte alls är nöjd med. 

Förvisso handskades hon med en skada vilket fördröjde hennes första titelförsvar, men det större problemet har varit att hitta villiga motståndare. 

– Dels har jag varit skadad, men sedan har inte folk ställt upp mot mig, jag har signat några kontrakt men ingen har skrivit på. 

Avsaknaden av motstånd har lett till att Sundell börjat vidga sina vyer vad gäller framtiden. Sundell är nära träningskamrat och vän med Stamp Fairtex – som började med thaiboxning men gick sedan vidare till att tävla och vinna titlar i kickboxning och MMA. 

Sundell kommer i helgen att tävla i kickboxning mot serbiskan Milana Bjelogrlic  på världsberömda Lumpinee Stadium fredag den 26 maj. Givetvis ser Sundell inte förbi sin motståndare men ”The Hurricane” avslöjar att hon planerar att debutera i och fortsätta tävla i MMA då det finns betydligt fler motståndare i hennes viktklass. 

– Jag tror att jag kommer byta till MMA snart för jag har kört mot alla thaiboxare nu, det finns inte så mycket mer att göra här. Då kommer jag satsa mer på MMA och då kommer jag nog behöva flytta hem till Sverige. Eller till USA, det hade jag tänkt prova snart också kanske.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

”Vill sätta nya rekord”

En större pool med motståndare är givetvis en stor anledning till Sundells framtida kampsportsbyte, men att se Stamp göra succé i flera olika kampsporter har också varit en bidragande faktor i beslutsfattandet. 

– Jag är väldigt inspirerad av Stamp. Hon har ju kört så mycket thaiboxning och nu dominerar hon i MMA. Jag tror att jag kan göra samma sak. Om hon kan så kan jag också.

Med sin unga ålder och uppenbara kampsportstalang så finns det gott om tid för Sundell att lära sig de olika aspekterna av MMA. Hon kanske inte skulle titulera sig om en erfaren brottare just än, men Sundell vet att hon har vad som krävs för att lyckas i MMA.

– Jag tror det behövs något år till [för att bemästra grappling]! Sedan kommer jag öva på att inte bli nedtagen, står jag på fötterna så tror jag att jag klarar mig väldigt bra.

Redan nu vid 18-årsålder har Sundell åstadkommit något otroligt – men milstolparna tar inte slut där. ”The Hurricane” planerar att fortsätta skapa ett namn för sig i MMA och hoppas på att vinna fler mästerskap.

– Jag gör det här för att jag tycker det är kul, jag vill sätta nya rekord och ta nya titlar och nya bälten!

Om det Sundell har lyckats med hittills är någon slags indikation på vad hon är kapabel till, så är fler bälten och titlar definitivt något som de svenska fansen kan förvänta sig för The Hurricane”. 

Se den fullständiga intervjun nedan! 

Läs mer

Hur kommer Smilla Sundell klara sig i MMA? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.