Nyheter

Svenske thaiboxningsmästaren Javad vahid Rezah går till MMA - sågar konkurrenterna: "De vill inte fightas"

Publicerat 8 augusti, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Björn Johansson

Javad Vahid Rezah. Foto © Björn Johansson / https://bjornj.se/

Förra månaden blev det klart att den tvåfaldige svenske thaiboxningsmästaren och landslagsrepresentanten Javad ”The Reborn” Vahid Rezah är klar för match i A-klass-MMA på Wolf Fight Promotion (WFP) 8 den 30 september – men han är inte här för att testa på, han är här för att ta över. 

Det är Öresund MMA:s Mustafa Muhammadi – som avslutade Rickard Wickelgren via brutal TKO sist han tävlade i WFP. 

Rezah tränar på Fighter Centre i Göteborg tillsammans med toppatleter som Renato Vidovic, Alexander Brodal och många fler. 

MMA har alltid funnits i periferin för Rezah och när han fick möjligheten att fightas i WFP tvekade den tvåfaldige svenske mästaren inte. 

– Nu har jag äntligen en öppning mellan matcher i Thai och Wolf har jag bara hört bra saker om och möjligheten kom vid ett bra tillfälle mot en erfaren motståndare, så jag tvekade inte på att acceptera den, berättar Rezah i exklusiv intervju med Maximum Sports. 

Svensk flugvikt är hetare än någonsin i svensk MMA. Den vakanta flugvitkstiteln står på spel i FCR 17, Rohulla Yousofi säkrade en stor seger på föregående galan, fighters som Zoran Milic får igång publiken varje gång och Hamed Tawana vann huvudmatchen på WFP 6.

Rezah anser dock inte att de ovannämnda hör hemma isamma kategori som sin lagkamrat och nära vän till Vidovic och passar på att ge en känga till de framtida konkurrenterna. 

– Ett: Nu jämnför vi inte dessa grabbar med min gubbe Renato, förklarar Rezah bestämt. Två: om flugvikten är så het så förväntar jag mig att vi lägger Sverige på kartan mot de bästa i världen.

– I två år är allt jag begärt varit att göra exakt det, dessa grabbar har varit på denna nivå nu sedan jag gick min första SM i thai. Det går så många månader innan jag ser någon av dem tävla, de vill inte slåss, jag har sex matcher innan året är slut – varav två mästerskap!

Pikarna tar dock inte slut där. 

När ”The Reborn” tillfrågas om landskapet i svensk flugvikt så är han inte alls särskilt imponerad och ser inte att någon kommer kunna mäta sig på fötterna med honom. 

– Jag hoppas inte någon är så dum att de försöker stå och strikeas med mig. Jag tänker inte säga något om min striking, men vad jag sett i flugvikten i Sverige, otroligt långsamma, ingen balans ingen fight IQ, alla är bara hårda och slår hårt. Men alla slår hårt alla är hårda i denna sport! Jag brukar säga till mina elever: ”Don’t hope and throw – Aim & fire” och det är vad jag ser i flugvikten i Sverige.

– Vad jag kan säga om striking mellan mig och resten av flugvikten i Sverige är: alla slår hårt alla är tuffa, men jag missar inte. Resten om strikingen får Sverige avgöra efter bevis. I slutändan är det upp till bevis.

Läs mer: Här streamar du Bellator MMA i Sverige – helt gratis

Javad Vahid Rezah om motståndaren: ”Får se om han fortfarande gråter” 

Rezah får duktigt motstånd i sin debut i WFP – men inte obekant sådant. Det är nämligen så att Rezahs och Muhammadis vägar har korsats tidigare. 

– Jag fick höra av en nära vän till mig som gästtränade hos mig att han [Muhammadi] en dag hade kommit in på Fighter Centre velat börja träna, men jag hade sagt till honom: ”testa nybörjare,” för han hade inte nämnt att han hade tränat länge vid den tiden. Detta var då några år sedan och han hade börjat gråta och börjat ogilla mig för jag följde klubbens policy. Jag kommer inte ens ihåg detta. Så vi får se om han fortfarande gråter över det.

Att Rezah inte minns händelsen är väldigt talande – för han gick vidare till att möta Muhammadi i en B-klassmatch i november 2019.

I slutändan förlorade Rezah ett domslut efter full tid, men det var en helt annan version av den MMA-fighter han är idag. 

Matchen i slutet av 2019 var Rezahs sätt att doppa tårna i vattnet och prova på MMA. Nu har han tränat med många av Sveriges bästa specifikt för en debut i A-klass-MMA. 

Rezah är så fokuserad på sin satsning att han inte ens bryr sig om potentiell revansch. 

– Jag tänker inte så mycket på revansch. Jag hoppas bara han har blivit bättre sedan sist för den Javad han mötte för fyra år sedan är en helt annan fighter och person nu.

De som har sett vad Rezah har att erbjuda på fötterna vet att han levererar intensiv action i högt tempo. Ett exempel är hans proffsdebut i thaiboxning på Zone Pro League 4 där han besegrade Enayatullah Nasrullahi via domslut.

– I slutändan är detta en show för mig, Jag ser till att allas tid var värt det när de kommer och kollar på mig, och från den sidan har jag aldrig hört att jag gjort någon besviken. Jag kan lova en sak, det är en show ni inte sett innan.

Läs mer

Hur långt tror du att Javad Vahid rezah kan gå i MMA? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.