Nyheter

De 20 bästa svenska MMA-matcherna år 2023

december 25, 2023

 

By Sebastian Vendel-Martinez

Foto: Stefan Romare, Chris Önnerby

2023 har varit ett fantastiskt år för svensk MMA där flera fighters briljerade både på inhemska galor men även utomlands. 

Maximum Sports har tillsammans med vår systersida Forntkick.online framställt en lista på de 20 bästa MMA-matcherna som ägt rum antagligen i Sverige eller med minst en svensk fighter utomlands. 

Det är väl värt att nämna att det finns gott om bra matcher som hamnade precis utanför våran topp 20. Endast proffsmatcher inkluderas och ytterligare kriterier är att det helst inte ska vara en alltför kort eller ensidig match. 

Med det sagt, låt oss avsluta 2023 med en tillbakablick på de fantastiska matcherna som varit!

Lista: De 20 bästa svenska MMA-matcherna år 2023

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

20. Mattias Henriksson vs Tobias Söderberg – Battle of Botnia 8

Mattias Henriksson och Tobias Söderberg fick Umeå att hetta till mitt i vintern!

I en rolig, grötig match med många omställningar och skiften i matchbilden fick welterviktarna verkligen igång publiken i vad som redan utsetts som den bästa matchen på Battle of Botnia 8. 

I den andra ronden fann Henriksson strypet och fick fram klappet. 

19. Eladio Bravo vs Federico Perri – AFN 1

De svenska fansen har väntat på att se Eladio Bravo som proffs länge och debuten levde upp till förväntningarna! 

Bravo tog sig an Federico Perri från SBG Ireland i vad som blev den bästa proffsmatchen på  AFN 1. 

Perri var dock inte i Stockholm för att leka och sänkte Bravo tidigt i den första ronden. bravo lyckades återhämta sig, tog sig in i matchen igen och började sakta men säkert ta över. 

Slutligen hittade Bravo en rear naked choke some säkrade vinsten i proffsdebuten. 

18. Christopher Bajo vs Toni Lampinen – FCR 17

Efter många om och men blev Christopher Bajos match mot den finske tuffingen Toni Lampinen uppflyttad till ny huvudmatch. 

Bajo glänste på fötterna och fick in en brutal armbåge som sänkte finnen. Lampinen gick dock omedelbart på en nedtagning och lyckades säkra toppkontroll resten av ronden. 

I den andra ronden var dock Bajo på hugget och bröt ner sin motståndare metodiskt via TKO. 

17. Herolind Xhafolli vs Harda Karim – AFN 3

Nordiska der byn levererar ofta och det gjorde utan tvekan mötet mellan den svenske mästaren Herolind Xhafolli och den norske talangen Harda Karim

Xhafolli sökte nedtagningar medan Karim ville hålla matchen på fötterna. Det blev en jämn och underhållande match vars momentum svängde fram och tillbaka.

I slutändan segrade Karim via delat domslut, men alla var vinnare. 

16. Ali Yazbeck vs Kevin Osorio – FRC 17

Malmös Ali Yazbeck är en av Sveriges mest lovande talanger i bantamvikt men han fick kämpa för att behålla den statusen mot den återvändande hårdingen Kevin Osorio

Yazbeck använde sin allsidiga och kliniska stil men Osorio vägrade ge sig och kämpa ständigt tillbaka. 

Efter tre tekniska men samtidigt väldigt underhållande ronder stod Yazbeck som klar segrare mot en värdig motståndare. 

15. Rohulla Yousofi vs Jonny Touma – FCR 18

Foto: Tomasz Piwinski

Medan titelutmanaren Rohulla Yousofi gjorde ett fantastiskt jobb, särskilt på kort notis, så visade Jonny Touma varför han är den regerande flugviktsmästaren i FCR. 

Yousofi pressade from och är ständigt farlig med sin boxning men Touma är en av de mest allsidiga fighterna bland de lättare viktklasserna i Sverige.

Touma sänkte sin motståndare i den första ronden men fick själv gräva djupt i den tredje ronden av en utmärkt titelmatch. 

14. Nermin Hajdarpasic vs Robin Fosum – Oktagon 41

Den svenske publikfavoriten Nermin Hjadarpasic har dynamit i nävarna men har inte erfarenheten vad häller brottning och grappling som många andra fighters har. 

På Oktagon 41 var han på bortaplan mot hemmafavoriten Robin Fosum. Hajdarpasic straffade sin motståndare på fötterna men blev nedtagen upprepade gånger. 

Herrarna kämpade tiden ut och efter ter mycket underhållande ronder utnämndes matchen som oavgjord. 

13. Josefine Knutsson vs Jacinta Austin 

I ett möte mellan två obesegrade strikers med sikte på UFC ställdes svenska Josefine Knutsson mot Jacinta Austin från Australien. 

Damerna visade erfarenheten och rutinen de hade med striking men Knutsson var även nära på att avsluta i den andra ronden med en rear naked choke. 

Austin klarade sig ur det och damerna fortsatte utbyta slag fram tills matchen tog slut, där Knutsson segrade via delat domslut.

12. Fernando Flores vs Alexander Lööf – FCR 15

I en match som hade stor påverkan på landskapet i svensk fjädervikt möttes Fernando Flores och Alexander Lööf i den delade huvudmatchen på FCR 15. 

Flores visade att han hör hemma bland toppen med en stark prestation. Efter motgång i den första ronden tog Flores igen mycket i den andra och mycket såg ut att vara på väg mot att vinna den tredje ronden fram till att Lööf träffade med ett flygande knä och höjde tempot, för att så småningom stjäla tredje ronden och därmed domslutet. 

Bägge fighters förtjänar en hyllning efter en sådan match!

11. Hamed Tawana vs Fabian Ufs – AFN 3

Foto. Tomasz Piwinski

Än en gång levererade Norge vs Sverige i AFN! Fabian Ufs hade redan besegrad svenske Sheriff Rahimi och var på väg att rada upp ännu en seger på bortaplan! 

Genom att utnyttja sin storlek och striking fick Ufs en rivstart på matchen och var nära på att hitta avslutet via TKO i rond ett. Men Malmöiten Hamed Tawana vägrade ge upp och kom in starkt i rond två mot en Ufs som inte såg ut att ha mycket kvar efter att ha tömt tanken i den förra ronden. 

I en match som var lika svängig och underhållande som den var blodig (det vill säga: väldigt) hamnar denna rökare precis utanför topp tio men var troligtvis den bästa matchen på AFN 3. 

10. Zebaztian Kadestam vs Roberto Soldic – ONE Fight Night 10

När han lämnade KSW blev Roberto Soldic den hetaste osignerade fightern på marknaden. I slutändan var det ONE Championship som fick kontrakt med kroaten och svenske Zebaztian Kadestam stod för motståndet i Soldics andra ONE-match. 

Européerna började svinga så fort matchen började – till publikens stora uppskattning. Inledningsvis var det Soldic som pressade framåt något hårdare och han såg ut att vara på väg mot seger. 

Kadestam lyckades dock avvakta länge nog för att hitta motståndarens mönster och i den andra ronden träffade svensken med en brutal armbåge som blev början på slutet. I en av de största skrällarna i år vann Kadestam på TKO i den andra ronden och lär inte vara långt ifrån en titelchans nu. 

9. Rohulla Yousofi vs Zoran Milic – FCR 16

Mötet mellan Zoran Milic och Rohulla Yousofi var tänkt att producera den nästa titelutmanaren i flugvikt och den producerade dessutom en av de bästa svenska MMA-matcherna i år! 

Yousofi inledde genom att sänka och nästan avsluta Milic med en uppercut. I den andra ronden var det Milic som var nära ett avslut med en rear naked choke.

Allt hängde på den tredje ronden och där var det Yousofi som hade bättre stunder på fötterna, vilket slutligen ledde till att han vann domslutet. 

Ingen lämnade dock buren som förlorare, herrarna bjöd på något fantastiskt! 

8. Ali Taleb vs Khurshed Kakhorov

Många matcher har en slags moralisk vinnare och det var Ali Taleb utan tvekan i mötet med tyske Khurshed Kakhorov! Det var en intensiv match där Taleb hotade tidigt med en giljotin. 

Kakharov tog sig dock ur och öste på i den andra ronden. På något sätt lyckades Taleb hålla sig på fötterna och även om han slutligen förlorade ett domslut så visade han prof på både tuffhet och pannben i en fantastiskt underhållande match! 

7. Anton Turkalj vs Vitor Petrino – UFC Fight Night: Yan vs. Dvalishvili

Anton Turkaljs andra match i UFC må ha slutat i förlust men det blev en av de mest underhållande matcherna i svenskens karriär! Motståndaren Vitor Petrino var en omtalad talang som än idag är obesegrad, men han fick det knappast enkelt mot Turkalj! 

I tre underhållande ronder krigade lätt tungviktarna fram och tillbaka och vann ”Fight of the Night”-bonusen när galan väl var över. 

6. Nikolija Milosevic vs Cecilie Bolander – Superior Challenge 26

För den tredje och sista gången ser vi ett möte mellan Sverige och Norge på listan! Nikolija Milosevic och Cecilie Bolander gjorde upp på Superior Challenge i en match som innehöll i stort sett allt man vill se i en bra MMA-match!

Fina slagväxlingar, höftkast, submissionförsökt, ground and pound – allt! Det var en jämna och spännande match som gick tiden ut. Bolander segrade slutligen via delat domslut men båda damerna stal showen! 

5. Guram Kutateladze vs Elves Brenner – UFC Fight Night: Strickland vs. Magomedov

Det är bitter ljuvt att ha med denna matchen på listan eftersom svensk-georgiske Guram Kutateladze är mycket bättre än vad hans två senaste matchresultat påvisar. I mötet med Elves Brenner började Guram visa det med två starka ronder där han dessutom öppnade upp ett groteskt sår på motståndarens ansikte. 

I den tredje ronden lyckades dock Brenner ta sig in i matchen, tryckte på gasen och sänkte Guram. Med ett par efterföljande slag hade Brenner lyckats vända matchen från säker förlust till vinst via comeback. 

Resultatet må vara surt men matchen i sig var rent objektivt fruktansvärt underhållande. 

4. Felipe Lima vs Jonas Mågård – Oktagon 41

De som känner till svensk-brasilianske Felipe Lima vet vilken underhållande och uthållig stil han har. När han äntligen bokades för att utmana danske Jonas Mågård om bantamviktstiteln i Oktagon var det en enormt framemotsedd drabbning. 

Matchen levde upp till alla förväntningar. 

Intensiv, högklassig striking, utsökta omställningar och brottningsmoment, spännande grapplingsekvenser, ett poängavdrag gjorde utgången ännu mer svår att utsäga. 

Under det hela var dock Lima oftast snäppet vassare i nästan varje avseende, men den danske mästaren visade att han hörde hemma bland eliten. Lima vann slutligen ett domslut i vad som var det första men troligtvis inte det sista mötet mellan de. 

3. Danijel Grbic vs Enes Kollari  – Wolf Fight Promotion 8

Två fighters som inte nödvändigtvis synts och hörts alltför mycket i media var Danijel Grbic och Enes Kollari, som möttes i huvudmatchen på Wolf Fight Promotion 8. 

De lät sina färdigheter tala för sig och allt som behövde uttryckas gjordes i buren. I tre fartfyllda, explosiva, fartfyllda ronder kämpade de fram och tillbaka i en match som fick publiken att vråla. 

Grbic var något mer allsidig och använde sig utav mycket variation för att ta en ledning i matchen. Kollari var ständigt på hugget och träffade med många bra slag och sparkar. 

Efter full tid stod Grbic som segrare via domslut men fansen var de största vinnarna. 

2. Alexander Lööf vs Luke Riley – Cage Warriors 160

Cage Warriors-vd:n Graham Boylan har redan gått ut och sagt att mötet mellan svenske Alexander Lööf och britten Luke Riley är en av de bästa matcherna i organisationens historia – vilket många troligtvis skulle hålla med om. 

Bägge fighters satte gasen i botten från start och de slogs som om poängdomare inte existerade. Lööf började höja tempot rejält och var nära på att avsluta i den andra ronden men Riley lyckades hänga kvar. 

I den tredje ronden märktes det att Lööf hade satsat allt i rond två och inte hade mycket kvar. Riley stegrade och vände matchen totalt för att säkra segern i den tredje. 

Lööf har inget att skämmas över, det var en strålande prestation mot en bra motståndare i en legendarisk match. Hans aktier sjönk inte ett dugg. 

1. Andreas Gustafsson vs Toni Lampinen – FCR 16

Det var det galnaste, sjukaste, blodigaste spektaklet hittills bevittnat i en svensk MMA-bur. 

Andreas Gustafsson tog ledningen tidigt genom att sänka finske Toni Lampinen. Det var dock tydligt att Lampinen var i Sverige för att vinna, tog sig upp och lossade iväg en brutal armbåge som knäckte Gustafssons näsa. 

Gustafsson och Lampinen fortsatte kriga fram och tillbaka på ett sätt som påminde om vikingatiden. Medan Lampinen visade pannben och kämpaglöd så tog han majoriteten av de grövsta smällarna och i den andra ronden sa kroppen nej. 

Gustafsson segrade via TKO mot slutet av den andra ronden men han och Lampinen delade något fantastiskt med varandra samt fansen över hela världen. 

Det svensk-finska kriget i Västerås kommer att eka genom nordisk MMA-historia för all tid. 

Läs mer

Vad är de bästa svenska MMA-matcherna från 2023 enligt dig? 


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Denna hemsidan använder cookies för att du ska få en bra upplevelse. Läs mer om vår integritetspolicy.