Connect with us

Boxning

Mikaela Laurén inför sin comeback till boxning: ”Känner mig starkare än någonsin”

Publicerat

 

Nyheter

Mikaela Laurén inför sin comeback till boxning: ”Känner mig starkare än någonsin”

By Sebastian Vendel-Martinez

Efter en lyckad karriär som boxare valde Mikaela Laurén (32-6) att lägga handskarna på hyllan för att fokusera på en betydligt viktigare kamp – att satsa på att skaffa barn och bli mamma. Nu när Laurén har fått en dotter och inlett familjelivet och längtat efter är det dags för en återkomst till boxningsringen.

Laurén återvänder nu för första gången sedan hon besegrade mexikanska Paty Ramirez på AK Fighting Championship i Göteborg i december 2019. Hon kommer nu ta sig an rumänska Ioana Fecioru (5-2) på Danish Fight Night på Royal Arena i den danska huvudstaden Köpenhamn nu på lördag den 24 februari.

Som sjufaldig svensk mästare, sjufaldig världsmästare och före detta WBC-mästare saknar Laurén varken meriter eller erfarenhet.

Den erfarenheten kommer dock med en baksida, faktumet att Laurén nu är 48 år gammal vilket traditionellt sett knappast är den mest ideala åldern för att kliva in i ringen.

Att bli mamma var dock ingen som avskräckte Laurén från att återvända, det var snarare det som motiverade henne till comeback.

– Grejen är att jag kände mig inte riktigt färdig med boxning, berättar Laurén i en exklusiv intervju med Maximum Sports. Jag har väl hela tiden någonstans haft en dröm och ett hopp om att kliva in i ringen igen. Det gjorde det enklare att lämna i det första skedet, när jag satsade på att få barn.

– När jag var med och gästade Gunde Svan i somras kände jag mig inte lika stark [under de fysiska momenten] när det tog emot. Det var en känsla jag absolut inte gillade, jag tänkte att jag behövde komma i form igen. Jag fick tillbaks träningselden, vilket var en härlig känsla.

Det sägs att människor finner en slags inre styrka när de blir föräldrar. Bandet som finns mellan förälder och barn är otroligt starkt och sägs kunna väcka ännu mer styrka hos mamman eller pappan.

Det är något som Laurén håller med om och hon känner utan tvekan av ”mammastyrkan”.

– Jag känner mig starkare ån någonsin i ringen. Konstigt nog gick jag ner i vikt direkt efter at Nikita föddes men jag har ju kvar samma stryka. Jag har råstyrka men jag har samtidigt blivit mer explosiv. Jag tror genuint att det hormonella gör en starkare, jag trot det stämmer. Min tränare sa idag: ”jävlar vad hårt du slår!”

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

”Det finns något viktigare än fighting”

Det är minst sagt blandade känslor för Laurén inför återkomsten.

Medan hon å ena sidan känner att hon har något större att kämpa för så är fighting samtidigt inte riktigt lika viktigt nu när Lauréns dotter Nikita kommit till världen.

Det är en blandning av självsäkerhet, ro och inspiration som Laurén nu finner i sig.

– Grejen är att jag kliver inte in i ringen för att fajtas för henne. Men jag vill ju vara en bra förebild för henne och visa henne att allt går. Trots att jag är 48 år och har fått barn så vill jag visa henne att jag kan kliva in i ringen och att det går bra.

– Plus så har jag ett annat perspektiv på fighting nu. Fighting är inte det viktigaste, det är hon som är det. Jag känner mig faktiskt bättre än någonsin, hur konstigt det än låter. Jag har en lugnare approach, jag gör det för att jag tycker det är roligt, det är inte på liv och död.

– Jag är fortfarande tävlingsmänniska och vill vinna, men det finns något viktigare än fighting i det riktiga livet.

Det hade varit uppskattat att göra återkomst på hemmaplan, men dessvärre finns inte särskilt många stora scener för proffsboxning i Sverige. Medan den svenske boxningsscenen växer så finns det fortfarande ett gap mellan Sverige och andra Europeiska länder vad gäller hur boxare lyfts.

Danmark har den utan tvekan starkaste boxningsscenen i Norden och tar emot Laurén med öppna armar.

Det är dessutom inte vilket event som helst, galan är anordnad av Bettina Palle – dotter till Hall of Fame-boxaren Mogens Palle.

Laurén uppskattar att gå match på ett event med en kvinnlig promotor för att vissa att kvinnor – och mammor – kan slå hårt.

– I Sverige är det ingen som arrangerar galor och jag ordkar definitivt inte dra igen eget. Danmark är ju så nära Sverige man kan komma. Att det är en kvinnlig promotor kändes extra bra liksom, det kändes smickrande att glida in på en stor arena för en kvinnlig promotor med kvinnlig huvudmatch, girl power liksom!

Efter ett långt uppehåll är förväntningarna höga inför Lauréns återkomst. Hon var med och banade vägen för många av dagens kvinnliga boxare med sina fantastiska meriter och stormatcher mot etablerade toppfighters som Cecilia Braekhus och Klara Svensson.

Det budskapet Laurén vill lämna fansen med är att hon är tillbaka, starkare, med en nyfunnen kärlek till boxning.

– En gammal tant kan fortfarande! Åldern är bara en siffra, det gäller bara att visa att det fortfadane går. jag har inte sagt det sista än. Jag hoppas att de njuter av en bra boxningsmatch!

Om en svensk Hall of Fame för boxning någonsin införs så har Laurén, även innan sin återkomst, gjort sig väl förtjänt till en plats där.

Oavsett hur lördagens match slutar så har Laurén redan uppnått ett av sina mål: att vara en bra förebild för tjejer genom att visa att kvinnor – och mammor – kan åstadkomma allt.

Läs mer

Hur går det för Mikaela Laurén i återkomsten?


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!

ANNONS

Fler Nyheter