Exklusivt
MMA är fortfarande olagligt i Norge – hur påverkar det deras fighters?
Publicerat
3 veckor ago
OBS. Denna artikel om MMA i Norge är översättning av Frontkick-artikeln ”MMA is still illegal! What’s it like to be a pro MMA fighter in Norway?” Läs den engelska originalversionen här!
Från ett undergroundfenomen till världens största arenor – MMA har kommit långt under de tre decennier som gått sedan UFC tog sina första steg.
Sporten är numera respekterad och mainstream i de flesta delar av världen. I USA är UFC på nivå med de största sportligorna som NBA, NHL, NFL och MLB och säljer ut arenor vart de än kommer. Men trots sporten enorma tillväxt finner vi dock ett udda undantag i Skandinavien. För i Norge är MMA fortfarande förbjudet.
Landets hängivna proffs- och amatörfighters kämpar dagligen för att fullfölja sina karriärer – och för att få sporten accepterad av det norska samhället.
– Förbudet har en enorm inverkan på unga fighters som vill tävla och satsa fullt ut på sporten, säger UFC-veteranen Jack Hermansson till Frontkick.Online.
– För fem år sedan trodde jag att vi var nära en legalisering, men ännu har ingenting hänt, säger den norska UFC-fightern Ivana Petrovic.
I den här artikeln har Tobias Lindkvist från Frontkick kontaktat fyra professionella MMA-fighters som befinner sig i olika skeden av sina karriärer, allt i hopp om att få en bättre förståelse för hur förbudet påverkar deras liv och den norska MMA-scenen som helhet.
Tryck NEXT för att läsa vidare!
Ivana Petrovic om MMA i Norge: ”Media är inte intresserade”
Jämfört med grannländerna Sverige och Danmark, som kulturellt sett är mycket lika Norge, är skillnaderna monumentala när det gäller kampsport.
Medan resten av Skandinavien har en rik flora av lokala MMA-organisationer, där fighters kan påbörja sina karriärer, tvingas norska idrottare åka utomlands för att tävla i den sport de älskar. Den lovande UFC-fightern Ivana Petrovic är för närvarande en av Norges mest uppmärksammade fighters, men hon dras fortfarande med problem kopplade till MMA-förbudet.
– Under hela min amatör- och proffskarriär har jag varit tvungen att resa för att tävla eftersom MMA inte är lagligt i Norge, säger Petrovic.
Efter två matcher i UFC är flugviktstalangen en del av nästa generation av talangfulla fighters i Skandinavien. 30-åringen känner dock att hon aldrig fick det erkännande hon förtjänade i hemlandet – trots att hon skrivit norsk idrottshistoria och nått internationell framgång.
– Jag blev amatörmästare i två divisioner i Cage Warriors, var den första kvinnan att vinna titeln i den franska MMA-organisationen Ares och den första kvinnan från Norge att skriva kontrakt med UFC – men jag kände aldrig riktigt att jag kunde dela den framgången med Norge, säger Petrovic. Det känns som om media här inte är intresserade av MMA, och många vet fortfarande inte ens vad sporten är i det här landet.
Förbudet har en tydlig inverkan på sportens tillväxt i Norge, både på amatör- och proffsnivå. De idrottare som intervjuats pekar på flera faktorer som spelar en viktig roll för alla fighters, oavsett nivå eller plats i karriären.
Fighters tvingas bland annat åka utanför landets gränser för att tävla, vilket gör det svårt för dem att skaffa sig nödvändig erfarenhet. Förbudet gör det också svårt att hitta de sponsorer som är avgörande för en proffskarriär. Att hitta rätt försäkring är ett annat stort problem.
Den rankade UFC-fightern Jack Hermansson har varit i toppen av sporten i många år och mött flera av de största namnen i oktagonen. Hermansson föddes i Uddevalla, Sverige, men flyttade till Oslo vid 18 års ålder och har under hela sin MMA-karriär tävlat i Norge.
– Förbudet har en enorm inverkan på unga fighters som vill tävla och satsa fullt ut på sporten, säger Hermansson. Det är dyrt att köpa flygbiljetter och hotell varje gång man ska ut och fightas. Om unga idrottare kunde tävla på hemmaplan skulle tröskeln för att få matcher bli lägre, och de skulle kunna matchas oftare.
UFC-fightern Ivana Petrovic anser att förbudet begränsar möjligheterna för lovande fighters.
– De får inte samma exponering eller stöd som fighters i andra länder, vilket kan bromsa deras utveckling och sportens popularitet här, säger Petrovic. Jag ser effekterna direkt på Orion MMA Academy, där jag tränar. Många barn med personliga problem har funnit ett syfte via MMA, och jag vet att när det väl legaliseras kommer det att föra mycket gott med sig till landet.
Tryck NEXT för att läsa vidare!
Cecilie Bolander om MMA i Norge: ”Svårt”
Cecilie Bolander är ett framtidshopp inom norsk MMA och har etablerat sig som ett hett namn på den europeiska proffsscenen. Bara fyra matcher in i sin lovande proffskarriär har hon redan gått matcher i Sverige, Grekland, Tjeckien och England.
Med en bakgrund inom judo är Bolander van vid att arbeta i uppförsbacke. Hon berättar hur svårt det kan vara att få hjälp med det mest grundläggande som MMA-fighter.
– Det faktum att MMA är olagligt gör det självklart svårt att få sponsorer och försäkringar, säger Bolander. Det gör det svårare att satsa fullt ut på sporten i Norge. Trots det växer vårt community fortfarande. Ju större sporten blir i världen, desto mer populär blir den även i Norge.
Norge legaliserade boxning så sent som 2015. Det kan verka konstigt att MMA inte följde, särskilt med tanke på statistik som visar att MMA är säkrare än boxning. Så varför går Norge mot strömmen? En faktor kan vara norsk medias svala intresse för MMA.
– Det känns som om den genomsnittliga norrmannen fortfarande inte vet så mycket om MMA, säger Petrovic. Många har fortfarande missuppfattningar om vad sporten går ut på, och det begränsar intresset och stödet från allmänheten. Men det är tydligt att sporten inte har nått den nivå av erkännande som den förtjänar i Norge.
Den erfarne MMA-veteranen Joachim Tollefsen, som har sett ett decennium av action i nordiska organisationer som Superior Challenge och CAGE, håller med Petrovic.
– Förr i tiden var norska medier och folkets åsikt att det bara var kriminella som ägnade sig åt kampsport. Det var inte förrän efter Conor McGregor som media och det norska folket verkligen fick upp ögonen för sporten, säger Tollefsen. Förbudet påverkar norsk MMA då sporten får lite eller ingen medieexponering, och därmed tar bort möjligheterna för människor att komma igång med sporten utan att behöva söka upp den själva.
Trots att den bild som målas upp kan kännas dyster säger UFC-veteranen ”The Joker” Hermansson, som har varit proffs sedan 2010, att han tycker sig se en liten förändring i den allmänna uppfattningen, särskilt bland yngre människor.
– Det finns blandade åsikter om MMA i Norge, säger Hermansson. Det verkar som om den yngre generationen är mer öppen för det än den äldre. Det är väldigt blandat enligt min mening. Många älskar MMA, men en del tycker inte ens att det är en sport.
Den stigande stjärnan Bolander är mer optimistisk än en del av sina kollegor.
– De flesta tycker att det är coolt att jag håller på med MMA, säger Bolander. Några få tycker att det är lite extremt med allt blod. Visuellt kan det vara svårt för folk att titta på sporten om de inte är intresserade av den, men de flesta tycker att det är coolt. Jag får oftast en positiv reaktion när jag säger att jag är en MMA-fighter.
Tryck NEXT för att läsa vidare!
MMA är olagligt i Norge – men hur länge?
Kommer Norge att häva förbudet inom en överskådlig framtid? Fighters har ännu inte gett upp hoppet, även om det ibland ser mörkt ut.
– Jag tror att vi är långt ifrån att legalisera MMA, eftersom andra kampsporter och Norges Idrettsforbund (Norges olympiska och paralympiska kommitté samt idrottsförbund) arbetar mot att få det legaliserat, säger Tollefsen.
Petrovic målar upp en ännu mörkare bild av den norska situationen:
– För fem år sedan trodde jag att vi var nära en legalisering, men ingenting har hänt än. Ärligt talat är jag inte säker längre. Allt går så långsamt här i Norge. När de säger ”snart” kan det betyda ett eller två år, eller till och med fem år. Det är verkligen frustrerande hur lång tid det tar för saker och ting att gå framåt här.
Men vad skulle egentligen krävas för att landet skulle komma i fas med resten av världen? Bolander menar att det skulle krävas något väldigt speciellt för att få den allmänna opinionen att svänga, kanske en ung norrman som når den absoluta världstoppen.
– Förmodligen en tjej eller en väldigt, väldigt ung kille. Något som verkligen får folk att höja på ögonbrynen. I Norge är det kvinnor och ungdomar som åstadkommer stora saker inom idrotten som får folks uppmärksamhet, säger hon.
Hermansson, vars dröm är att tävla i huvudmatchen på ett UFC-kort i Norge innan han lägger handskarna på hyllan, är inte säker på att han kommer att få se förbudet upphävas under sin karriär.
– Om rätt personer samlas och verkligen lägger ner arbetet kan det gå snabbt. Men så länge ingen är villig att göra det kommer det att ta tid. Jag skulle gissa på mellan två och tio år, men det är svårt att säga.
Frontkick har sökt Norges Idrettsforbund för en kommentar, men de har inte svarat på förfrågan.