Connect with us

Boxning

Armand Krajnc anordnar en upphajpad proffsgala i Malmö. – ”Boxningen är på uppgång!”​

Publicerat

 

Nyheter

Krönika: Jake Pauls drömmar blir krossade

Publicerat februari 24, 2023

By Philip Dersén

Jake Paul är multientreprenören som kan göra miljoner av det mesta. Tommy Fury delar gener med 2000-talets bästa tungviktare. På lördag krossas Jake Pauls drömmar. 

Jake Paul

 

Blir en av årets största matcher

Jake Paul mot Tommy Fury är en match som egentligen inte innehåller boxare på världstoppen rent kvalitativt. Men trots det lär det vara en av årets största matcher rent ekonomiskt när vi till slut bokför 2023. Kontroverserna har varit många. Men efter brutna revben, stormade boxningsringar och hög nivå av skitsnack är det till slut dags. I Saudiarabien ska allt avgöras.

Tommy Fury är född för att boxas

Klanen Furys yngsta proffsboxare Tommy är också deras klart sämsta. Bakom storebror Tyson Fury finns det en hel drös av kompetenta proffsboxare som delar hans släktband. Förre detta världsmästaren Andy Lee, tungviktarna Hughie Fury och Nathan Gorman samt brittiska ex-mästaren Hosea Burton är alla kusiner till Tyson och Tommy. Tommy Fury delar dessutom släktband med Bartley Gorman, den nu avlidne slagskämpen som enligt många anses vara världens tuffaste bareknuckle-fajter genom tiderna. Det kan tyckas vara irrelevanta jämförelser, men det vittnar ändå om att Jake Pauls motståndare har så optimala gener man bara kan ha för att vinna boxningsmatcher.

Tommy Fury blev själv känd för allmänheten genom sin medverkan i dokusåpan Love Island och det var först därefter han på riktigt gav sig in i boxningens värld. Han blev närmast omgående proffs i sporten som hans storebror redan var mångfaldig världsmästare i, men segrarna har kommit mot sämsta tänkbara motstånd. Det kan man skratta åt, att den enda anledningen någon ens kollat på hans matcher är hans familjetillhörighet snarare än slagfrekvens.

Men ni ska veta en sak.

Tommy Fury är dålig för att inte säga usel om man jämför med sina släktingar. Men i jämförelse med Youtube-boxarna är han Muhammad Ali. Det kommer Jake Paul få lära sig den hårda vägen.

Läs också:

Jake Paul har förälskat sig i boxningen

Om vi pratar om Tommy Fury som en brittisk ”kändis”, så är Jake Paul och hans bror Logan i det närmsta globala maktfaktorer. Det är Youtube, populära poddar, skådespelarinsatser och nu till och med professionell wrestling. Paul bröderna gör det mesta och det är omöjligt att förneka deras skicklighet. De gör stora pengar dagligen och medans vanliga proffsboxare kan få det tufft att gå runt ekonomiskt åker Paul-bröderna privatjet så fort de behöver handla en liter mjölk.

Vad Jake Paul egentligen vill få ut av sin boxningskarriär är fortfarande oklart. Pengar har han så det räcker för en hel livstid och om han skulle vilja bli mer känd hade han kunnat välja helt andra vägar. Min bild av Jake Paul är den att han började med boxning som ett litet sidoprojekt, men att han nu förälskat sig i sporten.

Slog en förre detta världsmästare 

Det finns en faktor som talar över till Jakes fördel på söndag. I vad som var Pauls största test hittils besegrade han UFC-legendaren Anderson Silva via poäng. Bara ett år tidigare boxade Silva ut Julio Cesar Chavez Jr, en förre detta världsmästare som vunnit 53 matcher som proffs . Chavez gick så sent som för 5 år sedan 12 ronder mot Canelo Alvarez. Jake Paul tog i sin tur en klar seger mot Anderson Silva där han till och med slog ner brassen.

Detta faktum är för mig svindlande. Att Jake Paul nått den höjden efter bara 6 matcher.

Jake Paul kan bli förnedrad 

Men när man istället  studerar Pauls båda vinster mot f.d UFC-mästaren Tyron Woodley så det långtifrån någon bländande boxning man möts av. Det som imponerar är Pauls erkänt hårda slagstyrka, men boxningen är periodvis långsam och oinspirerad. Det är simpla slagkombinationer som vid tillfällen hittar in bakom Woodleys slarviga gardering, men som en bra boxare inte kommer att släppa igenom.

Tommy Furys långa armar och instinktiva boxning kommer att ge Jake Paul stora problem. Boxning är en kul sport att verka i så länge du är bättre än dina konkurrenter. Men när motsatt ringhörna har längre armar, en mer utvecklad jabb och större erfarenhet vill man helst bara gå hem. Furys långa raka slag kommer göra kvällen till ett rent helvete för Jake. Jag är till och med beredd att dra det så långt till sin spets att Jake Paul kommer åka på en förnedrande kross.

Kommer få stora konsekvenser 

När söndagen går över till måndag kommer vi oavsett resultat ha fått en hel del svar. Vid en förlust har Tyson Fury och pappa John lovat media att Tommy blir tvingad till att byta efternamn. Det vore en för stor skam för familjen Fury att förlora mot en amerikansk ”nobody”. Om det är Jake Paul som åker på förlusten har han inte längre sin förlustnolla intakt. Utan den blir det svårare för honom att marknadsföra sig själv som boxare, och han kanske istället väljer att fokusera på sitt kontrakt med MMA-organisationen PFL.

Trots att Jake Paul och Tommy Fury aldrig kommer vara i närheten av världstoppen, kan vi inte säga att de misslyckats göra sig själva relevanta.

För på söndag tillhör hela boxningsvärlden en Youtuber och en dokusåpakändis.

ANNONS

Fler Nyheter