Connect with us

Hetast Just Nu

MMA-världens reagerar på kontroversen i PFL: ”Reglerna borde ändras”

Publicerat


Nyheter

MMA-världens reagerar på kontroversen i PFL: ”Reglerna borde ändras”

 

By Sebastian Vendel-Martinez

Första PFL Europe av 2024 ägde rum i natt i Paris, Frankrike men dessvärre omsusades galan av kontrovers. 

I den framemotsedda huvudmatchen möttes de obesegrade fransmännen Cedric Doumbé och Baissangur Chamsoudinov. Det var en relativt jämn match fram tills den tredje ronden då Doumbé klagade på att han fått glas i sin fot. Domaren Marc Goddard varnade honom för att inte självmant sluta fightas och fortsätta tävla. Doumbé klagade ännu en gång, pekandes mot sin fot, varpå Goddard bröt matchen med motiveringen av att fightern själv velat pausa matchen.

Fighters kan själva inte pausa eller avbryta matcher i MMA, utan att det leder till en TKO-förlust för den fightern då det räknas som att ge upp. Det var precis hur huvudmatchen på PFL Europe 2024 slutade. 

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach

”Marc Goddard har helt rätt” 

Nu har MMA-världen blommat upp i diskussion om stoppet och reglerna. Det enda som alla parter verkar vara helt eniga om är att det var ett extremt olyckligt avslut på en annars lysande gala och spännande match. 

– Du kan inte ropa ”time out”, sade veterandomaren och analytikern John McCarthy. Men när Doumbé säger ”åh, min fot,” och Goddard säger ”Nej, fortsätt fightas,” och han återvänder till sina problem med foten, det är en självvållad skada eller en skada som orsakades av något regelrätt i matchen. Du försöker stoppa matchen för att få något utav den situationen. Marc Goddard har helt rätt i detta. Det är en TKO-vinst för Baki. 

Doumbé håller dock inte med. Han menar på att han ville fortsätta tävla, men att han endast ville få en stund på sig att ta bort glassplittret från foten för att sedan återgå till matchen. 

– Jag hade en liten bit glas i foten, sade Doumbé efter matchen. Jag vet inte om det var i buren redan, det gjorde ont. Jag ville bara ta bort den och sedan fortsätta. Domaren sa ”du kan inte sluta.” Ja sa ”OK,” jag ville ju slåss. Sedan tittade min motståndare på mig, han förstod att något störde mig och sa ”Bara ta bort det.” Vi slutade båda två samtidigt, tittade på domaren och han stoppade matchen. Det är inte Chamsoudinovs fel, givetvis är det inte hans fel. Det är domarens fel. Men det är vad det är, jag vet inte ens vad jag ska säga. 

Både domaren och fightern verkar ha haft god anledning till sin sak. Det stämmer att fightern inte självmant kan stoppa matchen utan att ge upp, det skulel potentiellt kunna missbrukas av fighters för att ta sig ur dåliga situationer.

Den respekterade expertanalytikern Luke Thomas påpekade att detta belyser ett stort problem i MMA där fighters kan tvingas tävla under orättvisa omständigheter eftersom domaren är den enda med makten att pausa matchen, även om omständigheter utanför fighten i sig påverkar allt. 

– Om det inte finns plats i reglerna för att undersöka en fighter som har splitter i sin fot – mer eller mindre en skada beroende på utrustning, inte en som uppkommit av matchen i sig – utan att automatiskt förlora, då borde reglerna ändras, skrev Thomas på Twitter

Det var ett onekligt bitter slut på kvällen – ett slut som ingen verkade ta glädje i. Det bästa som kan komma från denna situationen är en revidering av reglerna så att liknande, framtida fall inte behöver leda till att framemotsedda matcher får ett lika tråkigt slut. 

Läs mer

Bortsett från all kontrovers – vad tyckte du om PFL Europe 1 2024?


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna! 

ANNONS

Fler Nyheter