Connect with us

Senaste nytt

Taekwondoskandalen: Josef Alami stängdes av efter kritisk intervju – detta har hänt

Publicerat

Josef Alami - Foto: Instagram (@josef.alami) / Aftonbladet

För en tid sedan blev den svenske mästaren i Taekwondo Josef Alami avstängd efter en uppmärksammad intervju i SVT.

Klippet är bara 3 minuter långt men har nu visat sig förödande för Alamis karriär, då han på grund av kommentarerna blev avstängd i ett år.

I intervjun kritiserar Alami bland annat landslagsledningen för att vara dålig och lägger fram flera exempel på varför han anser detta. Bland annat ska en landslagstränare ha gett en lägre rankad utövare en plats på VM. Utövaren ska dessutom ha varit nära tränaren.

Under intervjun försöker SVT flera gånger avbryta Alami, något som de själva menar är för att landslagsledningen inte är där och kan försvara sig.

Hårda anklagelserna mot Alami

När Sportbladet söker grenförbundet Svenska Taekwondo Unionen (STU) riktar de flera hårda anklagelser mot Alami. I ett pressmeddelande menar de bland annat att han jämfört svenska flaggan med en IS-flagga, att han ska ha stulit kläder och lämnat European Games utan att prata med ledarna först. För detta ska han ha mottagit en varning.

Alami slår ifrån sig av kritiken och kommer med bevis på motsatsen, medan STU inte har kunnat producera några bevis, något man menar beror på hänsyn till involverade personer.

          – Vi har under de senaste dagarna fått flera frågor om att visa bevis på anledningar till att Josef Alami inte togs ut i landslaget. Det var olika slags information och underlag och med hänsyn till involverade personer är det inte information vi delar står det i ett pressmeddelande från STU.

När Instagram-kanalen Sporttouch intervjuar SOK menar presschefen Lars Markusson att man inte alls saknar några kläder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sporttouchen (@sporttouchen)

          – Han har varit här och hämtat ut kläder hos SOK och har bockat av att han har hämtat ut kläder. Men vi saknar inga kläder och vi anklagar ingen för stöld, säger presschefen Lars Markusson.

Josef Alami: “Jag är förkrossad”

På grund av avstängningen missar Alami de stundande Europeiska mästerskapen som drar igång den 10 maj. Men efter allt medieuppbåd har STU gjort en pudel och hävt Alamis avstängning.

Detta fick Alami själv reda på via ett pressmeddelande. Till Aftonbladet säger han att det är skönt att få någon form av upprättelse men är fortfarande besviken över anklagelserna från STU.

– Alla förberedelser sedan början av året har varit förgäves. Tid, kraft, pengar. Blod, svett, tårar. Jag gav allt för att få tävla på EM och nu har den drömmen tagits i från mig. Jag har inte gjort något fel. Vem ska ersätta mig nu? Jag är förkrossad, säger Alami till Aftonbladet.

Alami har även valt att stämma förbundet för smutskastning och förtal. 

          – Genom att sprida sådana allvarliga anklagelser offentligt utan tillräckliga bevis, har STU underminerat inte bara mitt rykte och karriär, utan även förtroende för idrottens integritet och rättvisa”, skriver Alami i sin anmälan, enligt SVT Sport.

Maximum Sports har sökt Josef Alami för en kommentar utan framgång.