Connect with us

Svensk MMA

Daniyal Shamkhalov – Juristen som undviker domarna

Publicerat


Nyheter

Daniyal Shamkhalov går på avslut

Publicerat september 28, 2022

By Erik

Daniyal Shamkhalov gör sitt femte och sista(!) mästerskap för det svenska MMA-landslaget när han går in i tävlingen idag för att försöka kämpa hem guldet i herrarnas fjäderviktsdivision (65,8kg).

 

Den tuffa västeråsaren som nästan aldrig bjuder på en tråkig match och som avslutat över 50% av sina vinster i amatörkarriären innan det hamnat hos poängdomarna går nämligen sin sista match i och med EM…

Daniyal Shamkhalov längst till höger med landslagscoachen Jörgen Hamberg samt klubbkamrat Alexander Lööf

23 år gammal har Daniyal redan hunnit med imponerande 23 matcher under MMA-regler och inom amatör MMA har han respektabla 13-5 i record.

Hans motståndare genom åren har hetat Bilal Tipsaev, Basir Safdari och faktiskt sin egen klubbkamrat Alexander Lööf i semifinalen på SM 2018. Just matchen mot Lööf är en väl ihågkommen match inom svenska amatör MMA då det var lite unikt att träningskompisarna fick gå match mot varandra och frågan var om de verkligen skulle gå in hårt. Det gjorde dom. Efter att levererat en av de bästa matcherna för året så tog Daniyal hem domslutet. Tråkiga matcher finns som sagt inte.
(Det blev dock ingen SM-final mot Amir Malekpour då läkarna tyckte semifinalen räckte..)

Född i Dagestan i samma by som Islam Makhachev och grannbyn till Khabib Nurmagomedov så tycker man MMA´n borde legat väldigt nära till hands men det var inte förens Daniyal var 17 år som han gick in på Västerås Fight Club och fastnade för sporten. Innan det hade han inte fastnat för någon kampsport trots några försök som barn utan hade istället en framgångsrik juniorkarriär som simmare i bagaget.

”Den som ger upp är ingenting”

Läs mer

Satsningen på MMA kom av den simpla anledningen att han kände att han behövde lära sig självförsvar. Direkt från start sattes mål upp.

Nr1: Att lära sig skydda sig själv mot sina kusiner med brottaröron och Nr2: att vinna SM.

När väl SM hade tagits hem så dök landslagsplatsen upp och mål att tävla internationellt kom som följd.

– Den som ger upp är ingenting. Jag var tvungen att köra hela vägen

Vid sidan av sin ”seriösa hobby” som innebär 2 pass om dagen så bollar Daniyal sina heltidsstudier på Uppsala Universitet. Han läser på juristprogrammet och har endast sin master kvar innan han är klar jurist. Och det är kombination av att snart vara färdig jurist och nybliven make som gör att den talangfulla 23-åringen efter detta EM kommer lägga handskarna på hyllan.

– Nu som familjeman har jag andra prioriteringar och jag vill satsa på juridiken. Sporten och MMA har främst varit en seriös hobby och nu har jag inte tiden att lägga ner

Men även om detta ser ut att vara hans sista tävling så kommer han inte släppa kampsport eller MMA helt.

– Jag tänkte sadla om till fristilsbrottning och vinna SM. Jag kommer även jobba med MMA och fighting-juridik, framförallt med Fight Club Rush där jag jobbar mycket redan idag med att hjälpa med de juridiska frågorna. 

Så hur går det då i EM i Italien. Daniyal är säker:

– I Italien går det bra. Jag har mycket erfarenhet och är rutinerad. I landslaget är jag veteran och detta är mitt femte internationella mästerskap.

– Jag sätter inte press på mig själv avseende guld och sånt utan skiter i, jag tar det som det kommer, en motståndare i taget. Jag är här för att ha kul och visa min nivå på mma-gamet i min sista turnering”

Så vi får se hur många fler matcher det blir för Daniyal.
Har vi tur är det åtminstone 4st med avslutningen på lördag…

ANNONS

Fler Nyheter