Connect with us

Senaste nytt

Klart: Svenska MMA-Förbundet lämnar IMMAF – ansluter sig till GAMMA

Publicerat

SMMAF Svenska MMA Forbundet IMMAF GAMMA Maximum Sports

Under fredagen deltog Maximum Sports reportrar som åskådare på Svenska MMA-Förbundets extrainsatta årsstämma, där SMMAF röstade igenom att lämna det Internationella MMA-Förbundet (IMMAF) och istället ansöka om medlemskap i rivalförbundet GAMMA.

GAMMA, eller Global Association of Mixed Martial Arts, arrangerar likt IMMAF diverse internationella mästerskap för amatör-MMA. Skillnaden blir nu att Sverige kommer att skicka tävlande från MMA-landslaget till GAMMA:s EM- och VM istället för de IMMAF-mästerskap som svenska landslaget tidigare deltagit i.

Jagades bort efter krav om utredning: ”Blev väldigt hetsigt”

Under årsmötet gavs en hel del bakgrund till varför man kallat till röstning i frågan. Särskilt intressant information framfördes av George Sallfeldt, tidigare vice ordförande i IMMAF som blev utesluten ur förbundet efter att ha krävt att få insyn i bokföringen.

Sallfeldt har ingen roll i SMMAF i dagsläget men deltog för att tillföra kontext och berättade under mötet att han personligen förhandlat med före detta UFC-ägaren Lorenzo Feritta, som gick med på att sponsra IMMAF verksamhet med en miljon dollar (10,5 miljoner kronor) årligen. Dessa pengar tycks dock ha spenderats allt mer frikostigt på senare år, då IMMAF tillslut hamnade i en ekonomisk kris trots att man enligt Sallfeldt till och med beviljades förskottsbetalning av UFC.

Sallfeldt förklarade under årsstämman att hans försök att tillsätta en utredning om IMMAF ohållbara ekonomiska situation ledde till att han själv tvingades lämna sin post istället.

– Det blev väldigt hetsigt när jag började ställa frågor, sade Sallfeldt.

Vidare menade August Wallén, grundare och tidigare hedersordförande av IMMAF samt sittande ordförande i SMMAF, att en bulgarisk ledare tillåtits coacha ett ungdomsmästerskap arrangerat av IMMAF, trots att denne person enligt flera uppgifter ska vara dömd för våldtäkt mot barn.

– Det har varit stora problem med safeguarding. IMMAF mörkade detta, sade Wallén under årsstämman.

SMMAF hotade med sanktioner: ”Det blev droppen”

Som vår systersajt Frontkick.online tidigare rapporterat om valde SMMAF att avbryta allt samarbete med IMMAF efter att SMMAF hotats med sanktioner då Madeleine Fagerlind, vice ordförande i Svenska MMA-Förbundet, ställde upp som domare i egenskap av privat yrkesutövare under ett GAMMA-mästerskap i Slovakien.

Detta uppskattades inte av IMMAF, som menade att SMMAF brutit mot deras stadgar genom att samarbeta med ett rivalförbund.

– Det blev droppen som fick bägaren att rinna över. Vi har också gjort bedömningen att SMMAF riskerar att uteslutas av IMMAF om vi inte lämnar självmant. Anledningen att vi stannat kvar så här långt trots de problem som funnits är för att vi inte känt till ett lämpligare alternativ där våra atleter kan tävla på EM och VM. Efter situationen med Fagerlind har jag haft möte med GAMMA, och vi hade inte föreslagit detta om vi inte trodde att det är för utövarnas bästa, förklarade Wallén vidare.

GAMMA backas ekonomiskt av ONE Championship, som skjuter in en miljon dollar varje år likt hur UFC gjort med IMMAF. Förbundet har störst grepp om Asien men växer även i andra delar av världen och beräknas snart ha närmare 100 länder på sina världsmästerskap som hålls årligen.

Nästa VM, som Sverige väntas delta i, går i december.

Stor majoritet röstade för GAMMA – trots viss oro

Under årsstämman lyftes viss oro där ett par röster vände sig emot att lämna IMMAF. Andra var osäkra på att ansluta sig till GAMMA i detta skede med hänvisning till otillräcklig information om förbundet.

Vidare framfördes oroligheter kring faktumet att vissa proffsfighters deltagit i GAMMA:s mästerskap. GAMMA anpassar sig nämligen efter olympisk standard som ej gör skillnad på proffs- och amatörfighters, likt hur IFMA fungerar i thaiboxning.

Styrelsens förslag gick i slutändan igenom med överväldigande majoritet i omröstningen.

– IMMAF är ett sjunkande skepp, att lämna är ingen förlust, ansåg landslagscoachen Jörgen Hamberg, som tidigare har riktat skarp kritik mot förbundet i en intervju med Frontkick.

Maximum Sports har sökt IMMAF med ett antal frågor för att få deras sida kring anklagelser om oegentligheter som riktats mot dem. Vi kommer att bevaka situationen och fördjupa oss i frågan ytterligare samt följa utvecklingen kring GAMMA som Sverige alltså satsar på framöver.

Läs mer: Topp 10 svenska MMA-talanger som närmar sig UFC

Läs mer: Agnes Alexiusson representerar Sverige i OS Paris 2024: ”LYCKORUS!”