Connect with us

Svensk MMA

Milosevic vinner EM-guld när Sverige i övrigt vacklar

Publicerat


Nyheter

EM-guld till Milosevic men Sverige faller i medaljligan

Publicerat oktober 02, 2022

By Erik

Nikolija Milosevic gjorde ingen besviken när hon igår på italiensk mark tog hem EM-guldet via sin tredje raka TKO-vinst!
Milosevic var dock ensam med svenskt guld i ett EM där Sverige i övrigt hade tufft att nå ända fram men med en tydlig förklaring.

 

Officiella medaljtabellen för Senior-EM 2022

Ukraina var dominanta och såg stora ljusglimtar under EM-veckan i en tid, där landet och världen, annars mest förknippar landet med det pågående kriget. Utöver Milosevic´s guld så fick Sverige ihop 3st brons i form av insatserna från Daniyal Shamkhalov, Yrsa Sandin och Hanna Palmquist och landade därmed på en 7:e plats i medaljligan.

Även i juniordivisionen var Ukraina om än mer dominanta med hela 5 guld och 4 brons med närmsta nation bakom sig (Tjeckien) som endast mäktade med 2 guld.
Sverige slutade på juniorsidan på delad 6:e plats med Astrid Vikgren´s silver samt bronset för Benjamin Hajijan.

Sverige som tidigare år haft en vana att hamna högst upp i medaljligorna fick därmed se sig göra ett svagare turnering resultatmässigt än vad vi sett tidigare.
Och med en del i truppen som kommer lämna sina landslagsplatser inom kort antingen pga stundande proffskarriärer, som iallafall Robin Larsson och Nikolija Milosevic hintat om, och bronsmedaljören Shamkhalov som tidigare annonserade sin pension så kommer det lämna tomrum.

Finns det då en anledning för svensk amatör-MMA med förbundskapten Besam Yousef och coach Jörgen Hamberg i spetsen att vara oroliga? Nej inte nödvändigtvis.
För tittar man mer än på medaljlistan så ser man att:

  • Sverige skickar till årets EM en förhållandevis liten trupp där vi endast i en av viktklasserna hade två tävlande (-70,3kg med Aria Afrasiabi och Robin Kohzadi).
  • Nästan halva truppen tar faktiskt medalj då 6 av 13 svenskar fick stega upp på podiet. Ukraina hade som exempel hela 20st tävlande till start på sina 10 medaljer i seniorklasserna.
  • Bägge våra startande juniorer tar medalj och då skall nämnas att Robin Kohzadi med sina 18 år egentligen var planerad att tävla som junior (men blev av adminstrativa skäl uppflyttad till senior).
  • Över halva truppen (7st) var landslagsdebutanter som med ett mästerskap i kroppen kommer kunna gå stärkta in i nästa landslagsuppdrag.
  • Vi hade även ett par tävlande som var på fel ändå av fru fortuna med Josefine Modig som förlorade i kvartsfinalen på delat domslut mot den kommande guldmedaljören i vad som sågs som den inofficiella EM-finalen. Även Ratko Tomic hade inte turen på sin sida när han olyckligt fick lämna turneringen pga ett cut i sin första match som enligt honom själv kom till av ett otillåtet knä.

Så med andra ord bör vi kunna sitta lugnt i båten och fortsatt kunna se ljust på framtiden för svensk amatör-MMA.
Nästa landslagstävling är världsmästerskapet (inget datum satt men ryktas starten på 2023) men kanske vi redan nästa helg på svenska MMA-ligatävlingen, Frontier Open Battle 23 i Rosengård, får en glimt av framtida landslagsmedlemmar.

Läs mer

ANNONS

Fler Nyheter