Exklusivt
MMA är fortfarande olagligt i Norge – hur påverkar det deras fighters?
Publicerat
Ivana Petrovic om MMA i Norge: ”Media är inte intresserade”
Jämfört med grannländerna Sverige och Danmark, som kulturellt sett är mycket lika Norge, är skillnaderna monumentala när det gäller kampsport.
Medan resten av Skandinavien har en rik flora av lokala MMA-organisationer, där fighters kan påbörja sina karriärer, tvingas norska idrottare åka utomlands för att tävla i den sport de älskar. Den lovande UFC-fightern Ivana Petrovic är för närvarande en av Norges mest uppmärksammade fighters, men hon dras fortfarande med problem kopplade till MMA-förbudet.
– Under hela min amatör- och proffskarriär har jag varit tvungen att resa för att tävla eftersom MMA inte är lagligt i Norge, säger Petrovic.
Efter två matcher i UFC är flugviktstalangen en del av nästa generation av talangfulla fighters i Skandinavien. 30-åringen känner dock att hon aldrig fick det erkännande hon förtjänade i hemlandet – trots att hon skrivit norsk idrottshistoria och nått internationell framgång.
– Jag blev amatörmästare i två divisioner i Cage Warriors, var den första kvinnan att vinna titeln i den franska MMA-organisationen Ares och den första kvinnan från Norge att skriva kontrakt med UFC – men jag kände aldrig riktigt att jag kunde dela den framgången med Norge, säger Petrovic. Det känns som om media här inte är intresserade av MMA, och många vet fortfarande inte ens vad sporten är i det här landet.
Förbudet har en tydlig inverkan på sportens tillväxt i Norge, både på amatör- och proffsnivå. De idrottare som intervjuats pekar på flera faktorer som spelar en viktig roll för alla fighters, oavsett nivå eller plats i karriären.
Fighters tvingas bland annat åka utanför landets gränser för att tävla, vilket gör det svårt för dem att skaffa sig nödvändig erfarenhet. Förbudet gör det också svårt att hitta de sponsorer som är avgörande för en proffskarriär. Att hitta rätt försäkring är ett annat stort problem.
Den rankade UFC-fightern Jack Hermansson har varit i toppen av sporten i många år och mött flera av de största namnen i oktagonen. Hermansson föddes i Uddevalla, Sverige, men flyttade till Oslo vid 18 års ålder och har under hela sin MMA-karriär tävlat i Norge.
– Förbudet har en enorm inverkan på unga fighters som vill tävla och satsa fullt ut på sporten, säger Hermansson. Det är dyrt att köpa flygbiljetter och hotell varje gång man ska ut och fightas. Om unga idrottare kunde tävla på hemmaplan skulle tröskeln för att få matcher bli lägre, och de skulle kunna matchas oftare.
UFC-fightern Ivana Petrovic anser att förbudet begränsar möjligheterna för lovande fighters.
– De får inte samma exponering eller stöd som fighters i andra länder, vilket kan bromsa deras utveckling och sportens popularitet här, säger Petrovic. Jag ser effekterna direkt på Orion MMA Academy, där jag tränar. Många barn med personliga problem har funnit ett syfte via MMA, och jag vet att när det väl legaliseras kommer det att föra mycket gott med sig till landet.
Tryck NEXT för att läsa vidare!
Du gillar säkert även
-
Sebastian Palacio Gomez: ”Jag vill bara göra så mycket skada som möjligt”
-
Linus Jönsson tar hjälp av Mbutas forna motståndare – inför Superior Academy 2!
-
Tom Aspinall avslöjar hemliga vapnet mot Jon Jones: ”Det får honom att ligga sömnlös”
-
Jon Jones nobbas förstaplatsen – Dana White sågar UFC-rankingen!
-
Bernardo Sopai klar för storgalan UFC 311 i Los Angeles!
-
Charles Oliveira sågar UFC-domaren: ”Jag sa till honom många gånger”
You must be logged in to post a comment Login