Connect with us

Exklusivt

Samuel Bark vann världstiteln – trots skadan: ”Om UFC ringer slåss jag med en hand”

Publicerat

Samuel Bark UAE Warriors MMA UFC Maximum Sports
Foto: UAE Warriors / Privat

För bara några dagar sedan stod svenske Samuel Bark för en stor bragd när han lyckades besegra en före detta UFC-fighter – och kamma hem världstiteln i UAE Warriors.

Bark tog sig an Jordaniens Ali AlQaisi och vann fjäderviktsbältet efter en tuff och jämn titelfight, där motståndaren hade en minst sagt knepig gameplan. Dessutom bröt han vänsterhanden, vilket inte direkt underlättade.

– Den var tydligen bruten på två ställen. Du såg röntgen på handleden. Och så var det långfingret, mittenknogen också. Så det blir operation nu i veckan, säger Samuel Bark till Maximum Sports kort efter att han hunnit landa hemma i Halmstad igen.

När hände det? Och vet du hur?

– I andra ronden. Jag skulle in och slå, slängde någon krokkombination där jag liksom svingade vilt och träffade fel.

Hur känns kroppen i övrigt nu ett par dagar efter fighten?

– Förutom handen är det bra. Det känns knappt som att jag gått match.

Samuel Bark UAE Warriors MMA

Samuel ”Sammon Decker” Bark besegrade Ali AlQaisi för att bli ny världsmästare i fjädervikt i UAE Warriors. Nu har han ett record på 10-2 i MMA och närmar sig UFC med stormsteg. Foto: UAE Warriors

Motståndaren sprang iväg från Samuel Bark: ”Jag ville fightas”

I vår intervju beskriver Samuel Bark upplevelsen i Abu Dhabi och känslorna kring sin största MMA-fight hittills.

– När jag stod där och skulle gå in och hörde ingångslåten, det var riktigt mäktigt. Där och då kunde jag verkligen ta in allt, känna in hela atmosfären och bara njuta. Det var liksom inget jobbigt eller nervöst utan bara najs känslor, förklarar han.

Samuel Bark, även känd som ”Sammon Decker”, blev mästare i både Muay Thai och kickboxning innan han tog steget över till MMA. Han vann titlar som WBC International och slogs länge mot flera av Thailands bästa fighters. Med andra ord är han en striker av rang vilket alla han möter är väl medvetna om.

Barks motståndare vill därför ofta försöka ta ner honom. Detta är dock lättare sagt än gjort då svensken utvecklat ett ruskigt bra nedtagningsförsvar sedan övergången till mixed martial arts. Han tar varje chans att attackera med knän, slag och armbådar i klinchen och studsar allt som oftast upp på fötter direkt om han ens hamnar på backen.

– Jag är den som slår hela tiden medan de knappt lyckas få ner eller kontrollera mig, konstaterar Bark.

Ali AlQaisi tog dock saker ett steg längre i helgens titelfight. Han valde rentav att springa iväg och hoppa runt i cirklar de stunder han inte lyckades greppa tag i svensken. Ibland verkade AlQaisi rentav undvika att fightas, vilket gång på gång fick Bark att vifta med armarna och signalera till domaren som dock lät det hela fortgå.

– Jag blev aldrig så pass frustrerad att jag tappade fokus, men jag ville visa domarna och publiken att jag var den som gick framåt medan han sprang iväg. Jag ville fightas, säger Bark.

I toppform efter träningsläger i Thailand: ”En jävla lättnad att vi gjorde det”

Inför matchen tränade Samuel Bark stenhårt i flera månader. Han startade träningslägret i Thailand på Sangtiennoi Gym i Phatum Thani utanför Bangkok och slutförde sedan förberedelserna med några veckors formtopp i på sitt egen kampsportsklubb, Sammon Decker Gym, i hemma i Halmstad.

Själv menar Bark att han var i sitt livs bästa form och hade mer kvar att ge även efter 25 minuter, när matchtiden tagit slut. Samtidigt uttrycker han en viss besvikelse över sin egen prestation, efter att ha kollat på reprisen.

– Jag tänkte att jag skulle hålla press men samtidigt vara med på allt. Det är det Sangtiennoi lärt mig, alla är farliga i första ronden. Ska du gå fram måste du ta det försiktigare i början, säger han och fortsätter:

– Men jag är inte så nöjd med matchen, jag borde ha knockat honom. Jag borde kunnat finta ut honom eller ta mig in på något. Jag ville bara sätta min boxning, men blev lite för låst på att slänga händer och tänkte bara boxning istället för att ha mer variation. Samtidigt var han ju duktig. Han läste av mig och störde rytmen. Han var ju en bra motståndare.


”Jag kände bara en stor lättnad och samtidigt stolthet att representera Sverige, team Sangtiennoi och min klubb Sammon Decker Gym med en titelvinst. Nu är jag triple champ med bälten i tre olika sporter. Jag är champ i Muay Thai, champ i kickboxning och nu även champ i MMA.”

– Samuel Bark


Ali AlQaisi var en tuff nöt att knäcka, medger Bark.

– Jag sänkte honom med slag, knäade honom i huvudet och hade honom groggy. Men han var tuff alltså. Han garderade sig bra på marken och skyddade sig. Jag blev lite exalterad efter att jag fick en knockdown, så han kom tillbaka bra där.

Även om Bark ger motståndare cred för sin tuffhet, menar han samtidigt att AlQaisis strategi vittnar om en stor skillnad mellan två två.

– Han är en atlet, jag är en fighter. Lite så kan man säga.

Både Ali AlQaisi och kommentatorerna verkade ju tro att han ledde på poäng. Hur kände du innan de läste upp domslutet?

– Jag kände att det kunde gå hur som helst. Men när de sa att poängställningen var 48-47 tänkte jag att det måste varit jag som vann. Men man vet aldrig. Det var ju hans hemmaplan.

Hur gick känslorna när du hörde att du vann? Plötsligt står du där med UAE Warriors världstitel, där vinnarbilder och hör svenska nationalsången spelas…

– Det var en jävla lättnad att vi gjorde det efter allt hårda jobb. Två månader i Thailand, en här i Sverige. Tre månaders stenhårt camp. Så jag kände bara en stor lättnad och samtidigt stolthet att representera Sverige, team Sangtiennoi och min klubb Sammon Decker Gym med en titelvinst. Nu är jag triple champ med bälten i tre olika sporter. Jag är champ i Muay Thai, champ i kickboxning och nu även champ i MMA. Det känns riktigt bra.

Samuel Bark triple champion Muay Thai Kickboxing MMA

Samuel Bark är nu mästare i tre sporter: Muay Thai, kickboxning och MMA. Till höger på bild, managern Majdi Shammas som även representerar stjärnor som Khamzat Chimaev i UFC. Foto: WBC Muay Thai / UAE Warriors

Samuel Bark till UFC? Redo att slåss om kontraktet – med en hand: ”Det är klart”

Samuel Bark har nu ett professionellt record på 10-2 samt världsmästarstatus i en stor internationell organisation. Förhoppningen är att han nu ska få chansen att fightas mot världseliten i UFC, alternativt slåss om ett kontrakt.

– Efter operationen blir det tre veckor gips, sedan ska jag ta det lugnt i två månader lugnt. Så jag kan fightas om typ tre månader.

Tajmingen ser ut att funka bra med årets säsong av Dana White’s Contender Series, som har premiär den 13 augusti och håller på till och med den 15 oktober. Men Bark understryker också att han struntar i om handen ens hinner läka 100 procent tills dess.

Står ett UFC kontrakt på spel är han redo oavsett om han behöver slåss med en hand, lovar han.

– Om UFC ringer slåss jag med en hand om jag måste. Om jag får ett kontrakt, eller en plats i Dana White’s Contender Series, så kör jag oavsett. Det är klart jag tackar ja så fort gipset är av. En chans att komma in i UFC är allt jag jobbat för, säger Bark.

Varför skulle du vara en bra contender för UFC/DWCS?

– För att jag har en Muay Thai-stil som ingen annan har i UFC. Renodlad thaiboxning i MMA, det finns ingen som har det på den här nivån. Det kan bli vilken knockout som helst, närsomhelst. Det vet ni som följt mig hittills. Sparkar, slag, knän, armbågar, till och med en submission om jag får läge. Jag har min thaiboxningsstil men har tränat riktigt hårt för att vara redo för hela MMA-gamet. Det kan man ju se i såna här matcher där folk försöker ta ner mig för kung och fosterland utan att lyckas hålla mig nere. Dana White vill ha fighters som kommer framåt, krigar och bjuder på show. Det blir alltid action i mina matcher och får dessutom jag en motståndare som faktiskt vågar möta mig i mitten så kommer det bli riktigt galet.

Samtidigt menar Bark, som vunnit tidigare vunnit matcher i Europeiska topporganisationer som Cage Warriors och OKTAGON MMA, att han trivs bra med UAE Warriors som sitt MMA-hem. Tills dess att UFC ger honom chansen är det där han vill fightas och försvara sitt nyvunna mästarbälte.

– UAE Warriors tar verkligen hand om oss bra där på ett proffsigt sätt och det är riktigt soft där i Abu Dhabi. Det är den bästa organisationen jag tävlat för helt klart. Hela fight week, hotell, transport, allt är toppklass. Så tills jag får chansen i UFC vill jag fortsätta med UAE Warriors, säger Bark.

– Sedan kommer jag gärna tillbaka till Abu Dhabi för någon av UFC-galorna som hålls där framöver, tillägger han med glimten i ögat innan vi rundar av intervjun.

Läs mer: JAAA!!! Svenske Samuel Bark vinner världstiteln mot tidigare UFC-fighter!

Läs mer: Uppgifter: ”Bane” får slåss om drömkontrakt – framför UFC-bossen

Följ Maximum Sports på Instagram!