Connect with us

Exklusivt

Rory MacDonald pensionerar sig – här är hans fem bästa och viktigaste prestationer

Publicerat


Nyheter

Rory MacDonald pensionerar sig – här är hans fem bästa och viktigaste prestationer

Publicerat 15 augusti, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

I helgen fick vi se kanadensaren Rory ”The Red King” MacDonald, före detta Bellatormästare och titelutmanare i UFC, pensionera sig. Beslutet kom efter att ha blivit knockad av Dilano Taylor i PFL – MacDonalds andra raka förlust samt hans fjärde nederlag på fem matcher. 

Medan många är överens om att det nog var rätt beslut blir det alltid bitterljuvt att se en gammal favorit och supertalang lägga handskarna på hyllan. MacDonald lovordades när han kom in i UFC. Han tränade på det, åtminstone vid den tiden, bästa MMA-gymmet i världen och var dessutom en av de mest kompletta fighters i UFC under sin storhetstid. 

Därför är det nu dags att hylla ”The Red King” genom att lista hans fem bästa prestationer!

Läs mer

UFC 115: Condit vs MacDonald

Förvisso hade den då obesegrade MacDonald redan en UFC-vinst mot Mike Guymon i ryggen när han äntrade buren mot den forne WEC-mästaren Carlos Condit, men detta var matchen som fick kanadensaren att slå igenom stort. 

MacDonald styrde matchen i de två första ronderna, varierade striking samt grappling och såg ut att leva upp till alla förväntningar. Inför den tredje ronden behövde ”The Red King” egentligen bara uthärda fem minuter. Vilket han var väldigt nära på att göra. 

Condit hamnade på topp och avlossade skoningslös ground and pound, men MacDonald såg ut att överleva. Trots det stoppade domaren matchen med endast sju (!) sekunder kvar i den sista ronden. 

Även om Condit vann matchen så vann MacDonald fansens respekt med den insatsen. Den visade verkligen vad han var kapabel till och i ett parallellt universum vann MacDonald den matchen och gick sedan vidare till att ärva welterviktstiteln från Georges St-Pierre

Bellator 192: Lima vs MacDonald

Även om MacDonald aldrig vann en UFC-titel så fick han åtminstone en välförtjänt världstitel! När han anslöt sig till Bellator såg vägen till guldet ut att vara sopad och klar. Han dominerade Paul Daley och fick sedan en titelchans mot den sylvassa thaiboxaren Douglas Lima

Limas berömda bensparkar gjorde sitt, men MacDonald visade en mästares hjärta och fight-IQ för att brotta ner sit motståndare och vända på steken. Detta  Det var blodigt, grötigt, precis en sådan match som man hade börjat förvänta sig från kanadensaren. 

Detta var under en tid när Lima var dominant som welterviktsmästare och han fortsatte briljera i divisionen även efter att han förlorade titeln, men MacDonald var helt enkelt bättre.

Efter fem tuffa ronder där MadDonalds vilja och kropp än en gång testades, säkrade han segern och guldet. 

UFC Fight Night 54: MacDonald vs Saffiedine

Denna vinsten kanske inte framstår som särskilt imponerande i dagsläget, men i 2014 betydde det väldigt mycket. Tarec Saffiedine var obesegrad i fem raka matcher, var den sista welterviktsmästaren i Strikeforce och var en av de mest spännande welterviktarna i UFC.

 Även om Saffiedines bensparkar satt fint så var MacDonald helt enkelt farligare på fötterna. Inför matchen trodde de flesta att MacDonald skulle behöva brotta sig till en seger. De hade fel. 

MacDonald visade sin klassiska tuffhet och kontrade alla Saffiedines sparkar med hårda slag. I den tredje ronden sänkte MacDonald sin motståndare och följde upp med hårda slag på marken. 

Den prestationen säkrade MacDonald en titelchans, ett återseende med Robbie Lawler, och en av de bäst matcherna genom tiderna. Allt i ett. Men vi hade aldrig fått se den returmatchen om det inte vore för den briljanta segern över Saffiedine. 

UFC 129: Diaz vs MacDonald 

MacDonalds insats mot Condit var ett uppvaknande för fansen, men matchen mot Nate Diaz var adrenalinet som öppnade allas ögon och som satte den unge kanadensaren på radarn. Varför? Låt oss helt enkelt säga att Air Canada var aktiv i  buren. 

Diaz var knappast lika stor stjärna som han är idag, men han var utan tvekan ett väl respekterat namn i UFC och en tuff nöt för de flesta att knäcka. MacDonald fick dock Diaz att se chanslös ut. MacDonald kastade omkring sin motståndare som en trasdocka och fick Diaz att lämna welterviktsdivisionen i fyra år. Diaz återvände inte till viktklassen förrän en historisk match på kort varsel… mot Conor McGregor

UFC 189: Lawler vs MacDonald 2

När allt är sagt och gjort så nådde MacDonald kanske inte de höjderna som många trodde att han skulle. Men han är förevigad i MMA-historia. 

MacDonalds första möte med Robbie Lawler var inte särskilt minnesvärd. Deras återseende var dock något taget direkt ur en actionfilm. 

Momentumet svängde fram och tillbaka, båda fighters delade ut stenhårda slag och sparkar, blodet forsade från bägge håll. När den fjärde ronden tog slut verkade MacDonald leda med tre ronder mot en, men innan de gick tillbaka till sina hörnor möttes de i ett av de mest ikoniska ögonblicken någonsin skådad i en MMA-bur. De stor i mitten, blödandes från ansiktet, och stirrade in i varandras ögon. Det var ett moment som gav rysningar och som möjligtvis gav Lawler en mental fördel på något sätt. 

MacDonald hade tagit otroligt mycket stryk fram tills dess och i den femte ronden klarade hans kropp helt enkelt inte mer. Han han enbart ridit ut de fem minuterna på något sätt så hade han vunnit UFC-titeln. 

Det kanske inte hände, men mötet är var många ser som den bästa MMA-matchen genom tiderna. MacDonald har kallat den matchen för den bästa stunden i hans liv. Det var det även för många MMA-fans.

Hur kommer du minnas Rory MacDonald?  

Annons

Fler Nyheter