Connect with us

Boxning

Derséns boxningskrönika: Årets sista krönika – Fury och Usyk ska vara överens!

Publicerat

 

Nyheter

Derséns boxningskrönika: Årets sista punkter

Publicerat december 25, 2022

By Philip Dersén

I vad som är årets sista boxningskrönika diskuteras Erik Skoglunds ”smygcomeback” och ryktena som cirkulerar kring ett möte mellan Tyson Fury och Oleksandr Usyk. Dessutom avslutar jag med en önskelista på tre presenter jag skulle vilja få från boxningsvärlden under 2023. 

På bilden: Branko Vincic

 

Fury mot Usyk under 2023?

Det har pratats länge och mycket, men ännu är det inte klart att Tyson Fury och Oleksandr Usyk kommer ställas mot varandra under kommande kalenderår. Nu börjar det dock åtminstone röra sig på den här fronten med uppgifter som gör gällande att ett avtal ska vara nära. Det var tidigare under månaden efter Furys seger i London, som de hajpade upp matchen framför TV-kamerorna. En match mellan de bägge VM-mästarna skulle vara boxningsvärldens just nu största uppgörelse och skulle kora en linjär tungviktsmästare. Det i så fall för första gången sedan Lennox Lewis dagar.

Enligt Tyson Furys promotor Bob Arum så är det ännu inte spikat var matchen skulle ta plats.  Bob Arum själv menar på att han vill se att den utkämpas på Wembley Stadium, medans andra aktörer anser att Mellanöstern borde vara platsen. Uppgifterna pekar mot att ett avtal skulle kunna genera upp emot en miljard i intäkter för vardera boxare. Självklart en hiskelig summa.

Så här några månader inför det eventuella supermötet är Tyson Fury min solklara favorit. Det handlar inte om att han skulle vara en bättre boxare än Usyk, för det är nästan ingen. Men det stora vikt- och framförallt längdövertaget är för stort för att kunna se förbi. Fury bör kunna boxa ut Usyk på poäng genom att förlita sig på just det.

Erik Skoglunds smygcomeback 

 En kul nyhet under förra söndagen var att Erik Skoglund gjorde något av en ”smygcomeback” i Nyköping. Det var nästan på pricken 5 år sedan Erik Skoglund råkade ut för sin otäcka hjärnblödning under ett sparringpass hemma i Nyköping. Matchen var inte någon riktig boxningsmatch utan förlagd i organisationen MyBox turneringen som är lite som diplomboxning för vuxna. Det är inte tillåtet med hårda slag, utan det som bedöms är den tekniska färdigheten.

Matchen var passande nog mot proffsboxaren Simon Engström. Simon har varit en flitig sparringpartner till Skoglund under återhämtningsperioden och verkar ha spelat en stor roll i Eriks väg tillbaka. Det värmer i hjärtat att se Erik Skoglund tillbaka där han trivs som absolut bäst. I boxningsringen förstås.

 Kampsportens svaga position i samhället  

 MMA-skribenten Alexander Clausson är en flitig medarbetare på hemsidan Kimura. Under veckan som gick skrev han en välformulerad krönika där han problematiserade om hur få stjärnor UFC har för tillfället och framförallt hur lite det tisslas och tasslas om sporten i landets olika fikarum. Så har fallet varit i flera år för boxningen med möjligt undantag för Jake Pauls jippon och när Conor McGregor utmanade Floyd Mayweather. 

Men det är ändå slående om hur otroligt få ”vanligt sportintresserade” i Sverige som bryr sig det minsta om boxning. Den långtgående förbudstiden för proffsboxning i Sverige kan säker spela sin roll, men trots det lyckades stjärnor som Mike Tyson få vanligt folk att prata om boxning under 90-talet. Numera finns det väldigt få boxare jag tänker på som vanligt folk ens är medvetna om. Floyd Mayweather och Manny Pacquiao var ju stora profiler under sina respektive storhetstider, men idag är det nog bara Tyson Fury och Anthony Joshua som på kan kallas för ”kända”.

Ett stort problem för Sverige och även boxningen i stort. Om det inte blir en förändring kommer sporten förflyttas till att bli ett särintresse. Något som skulle vara en katastrof för sportens utveckling och legitimitet.

Pezhman Seifkhani tog en ny seger i Kroatien  

Team Fightlifes svenska tungviktare Pezhman Sefikhani har plågats av en skada under den senaste tiden. Det stoppade dock inte honom från att ta flyget till Kroatien och hämta hem sin 14:e seger som proffsboxare. Han ställdes mot Dinel Fejzic som bara hade tagit en enda seger på sina 4 proffsmatcher. Pezhman gjorde proceduren kort och avslutade matchen redan i den första ronden.

Vi får nu hålla tummarna för att Pezhman råder bukt på sina skadeproblem och kan börja matchas mot tyngre motstånd under 2023.

Läs mer

IOK:s hot mot amatörboxningen

IOK som basar över OS-spelen har nu på nytt gått ut och kritiserat idrottsorganisationen för all amatörboxning IBA. De anklagar den ryskstyrda organisationen för att vara korrupt rakt igenom och att de inte bryr sig om sporten eller dess utövare. Boxningen är i nuläget redan borta från OS i Los Angeles 2028 och om det inte sker förändringar i maktstrukturen kan även boxningens medverkan i Paris-OS 2024 strykas.

Det vore en sista rejäl käftsmäll för amatörboxningen som redan är betydligt mindre än under sina fornstora dagar. Jag hoppas också att det blir klarhet kring kommande OS så att våra svenska hopp kan förbereda sig i lugn och ro inför de stundande kvalmatcherna.

Kampsportsmurvlarna Stefan Alfelt och Kent Hanssons comeback

Vi är inte direkt bortskämda med sidor som täcker boxning i Sverige. För några år sedan drev journalistveteranerna Stefan Alfelt (Aftonbladet) och Kent Hansson (Expressen) Mr Ringside som var deras gemensamma kampsportsblogg. Då var de tydliga förebilder för mig själv, då detta var innan jag själv kommit igång med skrivandet. När de i veckan nylanserade sin gamla blogg med ett nytt namn (Counterpunch) var jag snabbt inne och checkade läget. Så här i efterhand hade det varit bättre att låta bli.

Det är tydligt att mycket har hänt under åren de varit borta. Nya medier har blivit stora och deras hemsida ser faktiskt ut som ett amatörmässigt hemmabygge. De båda kampsportsmurvlarna har numera också kommit upp i pensionsålder. Deras värv har betytt mycket för att sprida boxningen i Sverige, men nu är väl ändå deras tid över.

 
Min önskelista för 2023: 

1. Ge Otto Wallin en stor fajt under året!

Han har väntat länge nu på en ny storfajt efter hans möte med Tyson Fury 2019. Sundsvallssonen som numera är boendes på Manhattan är knappt ens med i tungviktsdiskussionerna längre. Att hans match mot Dillian Whyte ställdes in förra hösten var en stor motgång för hans karriär. Sedan dess har han gått få matcher och när han väl varit uppe i ringen har det varit på de mindre scenerna. Hans promotor Dmitry Salita i det närmaste idiotförklarade mig när jag på en digital presskonferens föreslog några namn för en kommande fajt. Han menade på att de flesta är långt under Otto Wallins standard. Men sedan dess har han inte lyckats få upp Otto i någon match som ens blivit TV-sänd. Nu är det alls dags för att steppa upp och få till den där stora matchen under 2023!

2. Gör matcherna som boxningspubliken vill ha!

Spence mot Crawford, Usyk mot Fury och varför inte Wilder mot Joshua. Det finns en massa fajter som man gått och väntat på under flera år, nu är det dags för proffsboxningen att göra de till verklighet. Det finns många aktörer inblandade när det gäller sportens största stjärnor och alla har samma mål, att tjäna så mycket pengar som möjligt. Någon gång måste vi dock nå brytpunkten där även de känner för att producera de största av matcher.

3. Få till ett framtidsnamn i svensk boxning!

Jag vet om att det här är att nästan kräva för mycket. De senaste åren har det tillkommit ytterst få svenska talanger på den svenska proffsscenen. Men det hade ju klart kunnat kittla till rejält om någon av de bättre amatörboxarna gått över till proffsringen. Jag har redan tidigare skrivit om att Kevin Scott har de förmågorna som krävs för att komma långt även i proffssammanhang. Men för att de ska gå måste det till en rejäl satsning med tunga sponsorer i ryggen. Vi får helt enkelt hålla tummarna.

ANNONS

Fler Nyheter