Connect with us

Boxning

Derséns boxningskrönika: Kevin Scott blev min King Of The Ring

Publicerat


Nyheter

Derséns boxningskrönika: Kevin Scott blev min King Of The Ring

Publicerat november 6, 2022

By Philip Dersén

Ännu en välfylld helg av boxning har passerat. Veckans krönika handlar om allt ifrån proffsmatcher i Abu Dhabi till världens största amatörturnering i Borås. 

King Of The Ring firade 10 år

Det är slående få utanför den innersta boxningskretsen i Sverige som känner till att världens största amatörturnering anordnas årligen i landet. Doldisstaden Borås har sedan 2012 varit en maktfaktor när det kommer till amatörboxning. Turneringen King Of The Ring är återkommande välbesökt av såväl inhemska som utländska boxare. Allt ifrån nybörjare som går sina första diplommatcher till meriterade landslagsboxare är det som utgör startfältet. Det här året firade turneringen 10 år och det blev ett rejält sådant. 

Med 611 startande boxare slog turneringen samtliga tidiga rekord och det gjorde att förväntningarna från mitt håll var skyhöga på förhand. 

När den sista matchen nu är färdigboxad kan vi konstatera att många matcher höll hög kvalité. I toppen av seniorklassen återfinns många av de namnen som numera är bofasta i det svenska landslaget. I de lägre viktklasserna är det fortsatt mångfaldiga SM-medaljörerna Nebil Ibrahim och Erduan Berisha som sticker ut. Uppsalas Nebil känns i princip oslagbar på svensk mark, han radar upp segrar i samtliga inhemska turneringar. Erduan som boxas för Linköping är extremt elegant i sin boxning.  Hans sylvassa reflexer och IQ i ringen gör det till en fröjd att följa hans matcher. De båda boxarna belönades med medaljer i sina respektive viktklasser (Nebil guld och Erduan silver). 

Kevin Scott var turneringens stjärna 

Men det största utropstecknet av dem alla var en annan kille. Kevin Scott har efter ett litet uppehåll som sträckte sig fram till i år börjat dominera allt motstånd han ställts inför. Den inneboende talangen går inte att ifrågasätta och boxningens finns i generna. Pappa George var framgångsrik som både amatör och proffs. Där OS-silvret i Seoul 1988 och VM-titeln 1995 sticker ut. Kevin är både explosiv och uthållig. Efter bara några minuter av hans första match såg man att han stack utifrån resten. Han bär sig själv med stort självförtroende och det lös igenom i ringen. Kvartsfinal, semifinal och final. Samtliga matcher vann han med lätthet och dominansen han visade upp under semifinalen mot landslagskollegan Peter Ahlberg var minst sagt imponerande.  Kevin Scott ser redan nu mogen ut för större utmaningar och han är just nu den amatörboxaren i Sverige jag helst ser tar steget över till proffsringen. 

Med allt detta i åtanke behöver jag faktiskt inte ens tveka. Kevin Scott är enligt mig årets ”King Of The Ring!”.  

Läs mer

 

Bivol vann i Abu Dhabi 

Abu Dhabi fortsätter att arrangera kampsportsgalor på den högsta internationella nivån. Hejaropen efter förra helgens UFC hade knappt tystnat innan det var dags igen. Den här gången för boxning och mer specifikt om VM-titeln i lätt tungvikt. Dmitrii Bivol har i och med sin senaste seger mot världens just nu kändaste boxare Canelo Alvarez gått ifrån en ganska undanskymd roll i världstoppen, till att numera vara en av de klart lysande stjärnorna. Det var få om inga som tvivlade på ryssens egentliga boxningskunskaper sedan tidigare. De har han bevisat sedan länge som både amatör och proffs. Men proffsboxningen är som bekant en helt och hållet en ”business”, och därför är det viktigt att även hamna på de lite mindre insatta fansens läppar.  Helgens match var en relativt tacksam sådan att sälja in för promotor Eddie Hearn. Även om varken Bivol eller Gilberto Ramirez säljer biljetter i det omfång som Canelo och Tyson Fury lyckas göra. Gick de in till matchen med ett kombinerat record på 64 segrar och 0 (!) förluster. Därför blev den här matchen upplyft som matchen mellan två obesegrade boxare. 

När matchen väl drog igång var det relativt tydligt vem av de båda som skulle lämna Abu Dhabi med sin segerrad intakt. Bivol fortsatte minst lika imponerande som hans insats mot Canelo tidigare i år. Ryssen har en hög nivå på hela sin boxningsarsenal och kombinerar sitt tekniska kunnande med en hänsynslös vilja. Det gör att han lyckas mala ner sina motståndare utan att själv ta särskilt mycket stryk. En viktig egenskap om man ska bli långvarig i branschen. Med enade domare lyckade Bivol försvara sitt VM-bälte. Nu höjs kraven på att matchen mellan Bivol och den andra dominanten Artur Beterbiev blir till verklighet. Förhandlingen kan dock bli komplicerad då Beterbiev som har 3 av de andra VM-bältena inte lär nöja sig med kaffepengar. 

Andra resultat från proffsvärlden: 

I förmatcherna till Bivol vs. Ramirez var det brittiskt tema med boxare ifrån Manchester. Precis innan huvudmatchen fick vi först se fjäderviktaren Zelfa Barret golva den obesegrade Shavkatdzhon Rakhimov. Men Rakhimov reste sig upp och svarade starkt med att slå ut Barret i matchens nionde rond för att behålla sin IBF-titel. 

Tidigare under kvällen lyckades legendaren Ricky Hattons son Campbell ta sin nionde raka seger. Matchen mot Denis Bartos avslutades via knockout redan i första ronden. Nu börjar det snart bli dags för lite tuffare test för Campbell Hatton. 

Veckans punkter: 

Veckans överraskning: UFC-legendaren Mark Hunt har sedan sin tid i UFC gått över till proffsboxning. Hunt som är 48 år stod för helgens stora skräll. I sin match mot obesegrade proffsboxaren Sonny Bill Williams lyckades han som stor underdog avsluta matchen via knockout. Enligt han själv ska detta ha varit hans avsked till kampsporten. 

Veckans sorg: Det har länge varit offentligt känt att MMA-pionjären och kommentatorn Waldo Zapata har haft en tuff kamp mot cancern. Beskedet att han avled i sitt hem tidigare under veckan, har tagits emot med stor sorg av hela kampsportssverige. Det är tydligt att Waldo har varit en stor grundsten i att bygga upp MMA som en legitim sport i Sverige. Hans tid som kommentator för UFC-sändningarna på Viaplay kommer att gå till historien. Waldo Zapata förblir den expert som varit absolut vassast på sitt hantverk i Sverige. När Waldo pratade då lyssnade man. När Waldo förklarade då förstod man. 

Veckans arrangör: All eloge till teamet bakom turneringen King Of The Ring. Det är en stor prestation att lyckas ro ihop det arrangemanget som krävs år efter år. Huvudpersonen heter Ray Husac men det är självklart många andra eldsjälar som också står bakom framgångskonceptet. Bra jobbat till er!

https://youtu.be/v0elEVSvuR4

ANNONS

Fler Nyheter