Karate: 16-åriga Agnes Nyman kammar hem EM-guld till Sverige

Agnes Nyman Karate EM EKF Tbilisi 2024 Maximum Sports

Nyheter

Ashah Tafari

Av Ashah Tafari

Hon dominerade sin viktklass som kadett och blev rankad etta på WKF:s världsranking. Nu kan 16-åriga Agnes Nyman också lägga till EM-guld i karate på meritlistan efter helgens mästerskap i Georgien där hon gick hela vägen i sin viktklass som junior.

För första gången på länge har Sverige kammat hem en guldmedalj på EM i karate. Agnes Nyman från Lidingö är nämligen nykrönt Europamästare i kategorin kumite junior damer -48 kg efter helgens EM för kadett, junior och U21 som gick av stapeln i Tbilisi, Georgien.

Som kadett (14-15 år) har Nyman tidigare kammat hem EM-brons samt tagit medalj på sju av WKF:s prestigefulla K1 Youth League-tävlingar.

Nu 16 år fyllda är det i juniorklassen (16-17 år) som gäller och där inleder hon säsongen på bästa möjliga sätt.

Agnes Nyman vann över Ungern, Nederländerna, Frankrike och Italien

Längs vägen till guldet vann Agnes Nyman fyra matcher. Första matchen slutade 1-1 mot en fighter från Ungern och Nyman vann då via hantei (domslut), där poängdomarna röstar från en segrare. Efter 6-0 mot Nederländerna vann hon sedan semifinalen mot Frankrike med siffrorna 4-0 för att säkra finalplatsen.

Finalen gick mot Ludovica Legittimo från Italien. Även den matchen slutade like poängmässigt, denna gång 0-0 efter full tid. Nyman erhöll då segern via hantei med 3-1 i domarröster.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Svenska Karateförbundet (@karatesweden)

Ny succé för Karateklubb Elit

Agnes Nyman tränar under tidigare VM-medaljören Sadik Sadik på Elit Karateklubb, som definitivt har etablerat sig som Sveriges främsta karatedojo rent resultatsmässigt.  Maximum Sports har sedan innan rapporterat om Nyman och klubbkamraten Matilda Rosenlinds framgångar på andra mästerskap.

Ett inlägg delat av Sadik Sadik (@sadiksadik)

Nyman blev svenska karatelandslagets enda medaljör i Tbilisi. De två som annars kom närmast prispallen var Sophie Bao Bednarski som placerade sig på sjunde plats i U21 damer +68 kg, och Taha Bechtioui som slutade nia i juniorer herrar -55 kg.