Connect with us

Exklusivt

Lina Länsberg & Pannie Kianzad – så ser deras statistik i UFC ut

Publicerat

Länsberg Kianzad UFC Vegas 51


Nyheter

Lina Länsberg & Pannie Kianzad – så ser deras statistik i UFC ut

Publicerat april 16, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Inför deras returmatch tar vi en närmre titt på hur Lina Länsberg och Pannie Kianzad presterat i UFC.

Länsberg Kianzad UFC Vegas 51

För snart tio år sedan möttes de skånska bantamviktarna Lina Länsberg och Pannie Kianzad på Amiralen i Malmö. Det var en jämn match där Kianzad slutligen segrade via TKO i den sista ronden.

Många anade att damernas vägar skulle korsas igen men att återseendet skulle ske på en UFC-gala i Las Vegas var inte självklart.

Inför deras återseende har vi på Maximum Sports framställt en analys av deras matcher i UFC.

Lina Länsberg (10-5, 4-4 i UFC)

Matchfacit i UFC:

 • Chris Cyborg, R2, TKO
 • Lucie Pudilova, enhälligt domslut 
 • Aspen Ladd, R2, TKO 
 • Gina Mazany, enhälligt domslut 
 • #6 Yana Kunitskaya, enhälligt domslut 
 • Tonya Evinger, enhälligt domslut
 • #10 Macy Chiasson, enhälligt domslut 
 • #8 Sara McMann, enhälligt domslut 

Träffsäkerhet i UFC: 57%

Signifikanta slag: 290 träffade utav 505

Signifikanta slag träffade per minut: 2.76, 

Signifikanta slag mottagna: 3.70 

Lyckat nedatningsförsvar: 50% 

Lyckade nedtagningar per 15 minuter: 0.71

Medelfighttid: 13:08

Det som skulle kunna utmärka Länsbergs karriär är faktumet att hon gjorde sin UFC-debut mot Cris Cyborg (i fjädervikt!). Det var år 2016 då Cyborg  inte hade förlorat sedan 2005 och var den mest skrämmande kvinnliga fightern i all MMA. 

En anna aspekt som sticker ut är frånvaron. Medan Länsberg hann med åtta matcher på cirka sex så har hon varit borta på mammaledighet de senaste två åren.

Hon har dock hållit sig väldigt aktiv trots att hon fött barn och har en gedigen strikingbakgrund att luta sig på med tre guld, två silver samt två bronsmedaljer i thaiboxning och kan mycket väl vara betydligt farligare i clinch än hon var i sin första match mot Kianzad – som dessutom var Länsbergs MMA-debut. 

Pannie Kianzad (15-6, 4-3 i UFC)

Matchfacit i UFC:

 • #10 Macy Chiasson, R2, RNC
 • #14 Julia Avila, enhälligt domslut 
 • Jessica Rose-Clark, enhälligt domslut
 • Bethe Correia, enhälligt domslut
 • Sijara Eubanks, enhälligt domslut 
 • Alexis Davis, enhälligt domslut 
 • #4 Raquel Pennington, enhälligt domslut 

Träffsäkerhet i UFC: 49%

Signifikanta slag: 519 träffade utav 1049

Signifikanta slag träffade per minut: 5.34

Signifikanta slag mottagna: 4.35

Lyckat nedatningsförsvar: 53% 

Lyckade nedtagningar per 15 minuter: 0.31

Medelfighttid: 13:53

Det är värt att påpeka att Kianzad faktiskt är inne på sin andra vända i UFC. Hon blev den första svenska fightern att ta sig till final i The Ultimate Fighter (i fjädervikt!) men fick se sig besegrad via submission. 

Hon tog sig tillbaka och trots en förlust på kort notis så har hon gjort bra av sig sedan dess. Kianzad må ha förlorat sin senaste match mot topprankade Raquel Pennington men det finns argument för att svenskan egentligen borde ha förtjänat poängvinsten. 

Analys

Aktivitet är utmärkande – inte enbart med antalet genomförda matcher på sistone men även vad gäller slag. Kianzad har en högre volym vad gäller antal slag, nedtagningar och submissionförsök. 

Trots att Länsberg har gått en match mer i UFC och att hon har märkbart högre träffsäkerhet med sina slag så håller Kianzad sig mycket mer aktiv i buren. Hon tar dock också emot fler slag jämfört med Länsberg men bägge fighters är väldigt tåliga. 

Igen av damerna försöker sig på särskilt många nedtagningar men Kianzads nedtagningsförsvar är mycket högre – vilket inte är konstigt med tanke på att hon tränat betydligt mer brottning under sin karriär. 

Statistiskt sett kommer denna matchen utkämpas på fötterna. För många år sedan hade det gett Länsberg ett stort övertag men Kianzads boxning har verkligen blivit en av hennes största styrkor. Länsberg kan vilja nyttja knän och armbågar i clinch medan Kianzad troligt vill hålla sig rörligt på utsidan för att ta sig in och utom räckhåll. 

Intressant är även att Länsberg statistiskt sett lyckas med fler nedtagningar än Kianzad. Dock så försöker Kianzad med fler nedtagningar och man skulle kunna argumentera för att hon har mött starkare brottare. 

Sett till statistiken lär denna matchen gå tiden ut. Kianzad vinner generellt sett mer på domslut än Länsberg men det är med små marginaler. 

Det är svårt att förutse vems styrkor som kommer att etableras mer i matchen men en sak är säker: det kommer bli ruskigt spännande att se dess a svenska hjältar göra uppp återigen. 

Vem vinner på UFC Vegas 51: Lina Länsberg eller Pannie Kianzad? 

Annons

Fler Nyheter