Connect with us

Exklusivt

Flera svenska MMA-stjärnor nominerade till Kampsportsgalan 2024 – Maximum Sports i juryn

Publicerat

Kampsportsgalan 2024 Maximum Sports kampsport mma thaiboxning muay thai

Nomineringarna till Kampsportsgalan 2024 är nu offentliggjorda där fighters och utövare, ledare och föreningar i svensk budo- och kampsport prisas för sina insatser.

ONE Championship-mästaren Smilla Sundell, UFC-fightern Josefine ”Thunder” Knutsson, PFL-stjärnan Sadibou Sy och MMA-världsmästaren Hanna Palmqvist är några av de nominerade i kategorin Årets Budo & Kampsportare, medan VM-trean Najib Adams finns med bland de nominerade för Årets Genombrott.

– Jag har haft som mål att lyfta särskilda kampsporter, främst MMA, säger Maximum Sports chefredaktör Sebastian Vendel-Martinez som sitter med i årets jury.

Kampsportsgalan 2024 Maximum Sports kampsport mma thaiboxning muay thai

Nyligen släpptes nomineringarna för årliga Kampsportsgalan där svenska kampsportare och budoutövare prisas i olika kategorier.

Tidigare år har galan fått viss kritik för att obalanserat lyfta traditionell budo och kampsport, så som Aikido och Iaido, över stora internationella genombrott i MMA och thaiboxning. I år tycks man tagit åt sig åt denna feedback då fullkontaktsporterna får större representation i juryn – vilket tydligt märks bland nomineringarna.

Läs mer: Bryter tystnaden efter Aftonbladets granskning: ”Upprörd”

Läs också: Eldsjälen Bodil Frick tar SM till Uppsala: ”Kampsporten är mitt liv”

Smilla Sundell, Josefine Knutsson och Najib Adams bland de nominerade till Kampsportsgalan 2024

19-åriga thaiboxaren Smilla ”The Hurricane” Sundell, professionell världsmästare i topporganisationen ONE Championship, är nominerad i till priset Årets Budo & Kampsportare. Obesegrade UFC-fightern Josefine Knutsson, PFL-finalisten och tidigare mästaren Sadibou Sy samt Viracci Management-signade IMMAF-världsmästaren Hanna Palmqvist är också nominerade i samma kategori.

     Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Viracci Sports Management (@viraccisports)

I kategorin Årets Ledare hittar vi namn som BJJ-paret Elina Moestam och Max Lindblad, nominerade tillsammans för sitt ledarskap i Stark IF som också finns med bland nomineringarna till Årets Förening.

Den internationella thaiboxningsdomaren Payman Hajr samt Kader Ben Ali, barn- och ungdomsinstruktör i MMA och BJJ på STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening, är andra som nominerats till Årets Ledare. Den sistnämnda är även nominerad i kategorin Årets Hjärta.

Malmöbaserade MMA-klubben Redline Training Center är nominerad till Årets Förening. I kategorin Årets Genombrott finns namn som Muay Thai-världsmästaren Mustafa Aboutaka, MMA- och BJJ-talangen Josefine Modig samt Najib Adams, VM-trea i MMA och regerande amatörmästare i Allstars Fight Night.

Maximum Sports chefredaktör i juryn: ”Ett kvitto”

En som sitter med i årets nomineringsjury är Maximum Sports chefredaktör Sebastian Vendel-Martinez, som förutom kampsporsrapporteringen också gjort sig känd som kommentator och announcer för flera svenska fightingevent.

Så här säger Vendel-Martinez i en kommentar inför Kampsportsgalan 2024:

”I över ett decennium har jag haft äran att vara en del av kampsportscenen i Sverige och att väljas in i nomineringsjuryn för Kampsportsgalan är onekligen ett kvitto på att det hårda arbetet lönat sig. Jag har haft som mål att lyfta särskilda kampsporter, främst MMA, som ibland kan hamna i skuggan av äldre, utdaterade fördomar mot kampsport. Sverige är, sett till befolkning, utan tvekan ett av världens bästa länder i MMA och det tycker jag är väl värt att belysas, jag hoppas att Riksidrottsförbundet inser hur stort och viktigt kampsport är i Sverige och att det speglas i det ekonomiska stödet som levereras framöver. Att ta plats i nomineringsjuryn var en ära jag inte tar för givet och jag kan glatt konstatera att framtiden för svensk kampsport ser väldigt ljus ut!”

Här är samtliga nominerade till Kampsportsgalan 2024

Kampsportsgalan 2024 går av stapeln den 20 april. Vinnare röstas fram bland de nominerade i fem kategorier, och Svenska Budo & Kampsportsförbundets styrelse utser dessutom en mottagare av SB&K:s Hederpris som presenteras under galan.

Budokampsport.se har släppt listan på samtliga nomineringar samt jurymedlemmarna och deras motiveringar. Kolla in dessa nedan!

Årets Budo & Kampsportare

Den här personen andas och lever budo och/eller kampsport och är en föredömlig ambassadör för sin idrott, förening och publik. Personen kan ha varit framgångsrik på tävlingsarenan eller i sin träning.

Jesper Waldestål, iaido Budo-profilen, som är framstående i både iaido och jodo, vann EM-guld i iaido under 2023 i den högsta dangraden rokudan (6 dan).
Emma Lette, jujutsu Vann både VM- och EM-guld i jujutsu under året.
Hanna Palmqvist, MMA Hade ett väldigt fint 2023 i MMA-landslaget och vann VM-guld och VM-brons (mästerskapet här var förlagt till 2023 på grund av pandemin).
Oskar Sjöberg, taido Taido-profilen svarade för ett starkt VM och vann individuell silver i hokei och ett brons i jissen, samt var en bärande del i tenkai-laget som vann brons.
Fia Reisek, armbrytning Armbrytar-profilen vann två World Combat Games-guld i ny viktklass under fjolåret.
Smilla Sundell, thaiboxning 18-åriga thaiboxnings-profilen försvarade under 2023 sin proffstitel i ONE Championship.
Josefine Lindgren Knutsson, MMA MMA-profilen vann sin UFC-debut under 2023 och vann även den amerikanska tävlingsserien Dana White’s Contender Series.
Sadibou Sy, MMA MMA-profilen var under fjolåret nära att försvara sin titel i Professional Fighters League efter att ha tagit sig vidare från seriesystem och playoff.

Årets Ledare

Den här ledaren har en förmåga att få människor att blomstra och utvecklas, både idrottsligt och på ett personligt plan. Ledaren är inspirerande och har en positiv attityd, samt en förmåga att se varje individs styrkor och svagheter.

Elina Moestam & Max Lindblad, BJJ Grundare till föreningen Stark IF som har en tydligt förmedlad värdegrund där alla verkligen är välkomna. Moestam och Lindblad fokuserade under föregående år på att öka antalet barnpass samt arbeta med sin elitgrupp vilket resulterade i fem VM-medaljer samt utnämningen Bästa klubb under SM i både BJJ och submission wrestling.
Payman Hajr, thaiboxning Framgångsrik domare i thaiboxning och kvinnlig förebild som är mycket aktiv både nationellt och internationellt. Har dömt World Combat Games i Riyadh, VM i Bangkok, European Games i Krakow samt SM och många andra tävlingar på svensk mark.
Peder Finnsiö, wushu Framgångsrik och driven ordförande för Svenska Kung Fu & Wushuförbundet samt Stockholms Budo & Kampsportsförbundet i många år. Initiativtagare och arrangör av både Kampsportsfestivalen och Kampsportsdagarna på Sergels Torg.
Kader Ben Ali, MMA/BJJ Barn- och ungdomsinstruktör på STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening. Sammanhållning, gemenskap och personlig utveckling står i fokus under Ben Alis träningspass liksom rörelseglädje genom fysisk litteracitet-konceptet.

Årets Förening

Den här föreningen är en plats där medlemmar mår bra, utvecklas och tillsammans påverkar verksamheten. Föreningen ligger i bräschen när det gäller ansvarstagande, trygghet och utveckling.

Föreningen Redline En förening där människor med olika bakgrund och åldrar kan mötas. Föreningen ger sina medlemmar möjligheten att vara sig själva och uttrycka sig genom rörelse vilket skapar en glädjefylld gemenskap och inspirerar till utveckling. Föreningen växte under föregående år med 40 procent och är en av de föreningar som genomgått Antidoping Sveriges e-utbildning Vaccinera Klubben.
Området IF Föreningens syfte är att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet. Under 2023 lyckades föreningen nå ett samarbetsavtal (Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP) med Huddinge kommun med målet att stärka folkhälsan och där kommunen står för lokalen. Föreningen vill erbjuda barn i närområdet träning, cv-skrivning och läxhjälp och har tillsammans med en privat finansiär hjälpt 44 personer att ta körkort under de senaste fem åren.
Stark IF En förening med stark uttalad värdegrund där alla verkligen är välkomna. Har under 2023 arrangerat fyra läger för barn, ungdomar och vuxna samt utökat antal barnpass för att möta en ökad efterfrågan. Blev Bästa klubb under SM 2023 både inom BJJ och submission wrestling och tog fem VM-medaljer.
Aikidoföreningen Riai
Aikido Dojo
En förening där rörelseglädje fritt från tävling står i fokus och där träning över köns- och åldersgränser är en självklarhet. Har under året arrangerat barn- och ungdomslägret Happy Summer Camp, en ledarutbildning i Happy Aikido-anda och Happy Aikido-lajv. Happy Aikido-lajv är ett koncept som tog sin slutgiltiga form under 2023. Konceptet väver in den praktiska aikido-träningen i ett historiskt sammanhang, utmanar deltagarna att följa bushido (samurajernas hederskodex) samtidigt som det erbjuder teambuildning till ledarna.

Årets Genombrott

Den här personen fick sitt verkliga genombrott under året. Det kan vara en nykomling, men personen kan också äntligen nått ett starkt resultat, efter långt engagemang.

Astrid Schölin, BJJ/jujutsu Jujutsu- och BJJ-utövaren tog fyra internationella mästerskapsmedaljer under 2023. Medaljvalörerna blev EM-guld respektive VM-brons i BJJ samt EM-guld och VM-brons i newaza.
Mustafa Aboutaka, thaiboxning Thaiboxaren vann under 2023 Sveriges första VM-guld på herrsidan sedan 2004.
Josefine Modig, BJJ BJJ- och MMA-utövaren vann under fjolåret sina första internationella medaljer i BJJ, ett EM-guld i NoGi-BJJ och ett VM-brons.
Najib Adam Morllah, MMA Landslagsdebutanten tog föregående år VM-brons i MMA i lätt tungvikt.

Årets Hjärta

Priset tilldelas en person som är en förebild och som genom sitt engagemang inom budo och kampsporten bidrar till ett bättre samhälle, likt det SB&K:s vision står för. Personen tar ett stort socialt ansvar, inspirerar samt hjälper människor att utvecklas.

Nina Engqvist, kyokushin Medgrundare och huvudinstruktör på Föreningen Tatakai Kyokushin Bro som de senaste fyra åren gått från fem medlemmar till 200. En engagerad ledare som verkat för att alla oavsett fysiska eller ekonomiska möjligheter ska få träna. Föreningen blev under 2023 utnämnd till Årets Upplands-Broförening, ett pris som går till den förening som gör en värdefull insats för föreningslivet i kommunen.
Pia Moberg, aikido Grundare och huvudinstruktör på föreningen Riai Aikido Dojo som förra året firade 20-årsjubileum. Driver en förening där träning över köns- och åldersgränser är en självklarhet och där rörelseglädje fritt från tävling står i fokus. Har under året anordnat barn- och ungdomslägret Happy Summer Camp och Happy Aikido-lajv, ett lajv vars koncept bygger på att väva in den praktiska träningen i ett historiskt sammanhang och samtidigt utmana deltagarna att utveckla bland annat empati.
Kader Ben Ali, MMA/BJJ Barn- och ungdomsinstruktör på STHLM SHOOT & Loyalty Muay Thai Förening. Sammanhållning, gemenskap och personlig utveckling står i fokus under Ben Alis träningspass liksom rörelseglädje genom fysisk litteracitet-konceptet.
Cemîl Karahan, BJJ Grundare av föreningen Området IF vars syfte är att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet. Genom sin starka vision att erbjuda barn i området träning, cv-skrivning och läxhjälp har Karahan har under 2023 arbetat fram ett partnerskap (Idéburet Offentligt Partnerskap, IOP) med Huddinge kommun med målet att förbättra folkhälsan och där kommunen står för lokalen. Med sitt driv har Karahan och Området IF även lyckats värva en privat finansiär som under de senaste fem åren hjälpt 44 personer att ta körkort.

SB&K:s Hederspris

Tilldelas den utövare som för förbundet, eller någon av förbundets idrotter, stått för en livslång gärning. Inga nominerade tas fram utan utses av styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet och presenteras under Kampsportsgalan den 20 april.

Årets jury

Michael Sjölin, ordförande
Ordförande i nomineringsjuryn och även en del av Idrottsakademins nomineringsjury sedan många år tillbaka. Han har bakgrund inom wushu, instruktör i sanda, internationell domare i kickboxning, allstyle och sanda samt idrottens representant i Svenska Kampsportsdelegationen.

Sebastian Vendel Martinez
Chefredaktör på Maximum Sports, kommentator och en av pionjärerna inom svensk rapportering av MMA.

Elin Bladh
Kampsportare med erfarenhet från MMA, grappling och kickboxning. Före detta vice ordförande och ledamot i Svenska Budo & Kampsportsförbundet samt produktiv skribent och kommentator i olika kampsportsmedier.

Leif Sunje
Ledamot i Svenska Aikidoförbundets graderingskommitté och innehar 6 dan i aikido. Tidigare ordförande i Svenska Aikidoförbundet och före detta vice ordförande i International Aikido Federation. Instruktör i aikdo men har också erfarenhet av iaido och jodo.

Magdalena Kowalczyk
Kampsportsprofil med thaiboxningsbakgrund. Civilekonom som tog VM-guld 2007 och som syns i media både som programledare och före detta gladiator samt är en uppskattad föredragshållare och idrottslig eldsjäl.

Omslagsbilder: ONE Championship, Chris Önnerby och Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Läs mer: Lögner, svek och manipulering – anklagelser haglar över Stockholmscoach


Se till att kolla in vår engelskspråkiga systersida Frontkick.online och prenumerera på vår YouTubekanal för de bästa svenska kampsportsvideorna!