Connect with us

Boxning

Rankar: Sveriges 10 bästa boxningstalanger​

Publicerat

 

Nyheter

Hela listan: Sveriges 10 bästa amatörboxare 2023!

Publicerat februari 10, 2023

By Philip Dersén

Tiden är kommen. Sverige får här sin första pound-for-pound lista när det kommer till amatörboxare. 

Sveriges 10 bästa amatörboxare
Från vänster: Branko Vincic, Nebil Ibrahim och Kevin Scott

 

1. Nebil Ibrahim (56 kg)

Hur man än tycker eller tänker så är det svårt att komma runt Uppsalas Nebil Ibrahim när man går igenom svensk amatörboxning. Landslagsboxaren har sedan debuten som seniorboxare under 2019 tagit 4 raka SM-guld. Det är en inhemsk dominans som få andra svenska boxare lyckats få till under samma tidsperiod.
Under förra årets SM tvingades Nebil att gå upp en viktklass och ställas mot mångfaldige SM-medaljören Erduan Berisha och unge stjärnskottet Hadi Hadrous i final respektive semifinal. Efter tre dominanta poängsegrar tog han hem ytterligare en SM-titel.

Nebil har inte förlorat mot en svensk boxare på snart 5 år, utan hans förluster kommer mot högkvalitativt motstånd från utlandet. Det enda han just nu har på minuskontot är de internationella framgångarna. Även om han lyckats ta hem medaljer på utländska turneringar i bland annat Finland och Ungern så saknas de riktigt stora framgångarna. Som längst har han kommit till kvartsfinal på EM i Armenien 2022. Nu går han in till OS-kvalet som ett av Sveriges största hopp.

 

2. Kevin Scott (67 kg)

Kevin Scott, en talangfull 67-kilosboxare som redan börjat leva upp till sitt efternamn. Med pappa George Scott som tog OS-silver 1988 och boxades om VM-titlar under tiden som proffs är det allt annat än låga förväntningar på Kevin. Precis som Nebil Ibrahim tränar Kevin i Upsala IF och tog förra året sin första SM-titel som seniorboxare. Kevin som länge varit lovande har sedan sin comeback till ringen under fjolåret radat upp imponerande resultat. Guldmedaljer i både Frankrike och King of the ring har tagits samtidigt som han besegrat stora namn likt Nordiska mästaren Martin Skogheim på vägen.

3. Branko Vincic (80 kg)

2021 debuterade han som amatörboxare i Sverige. Sedan dess har ingenting varit sig likt. Redbergslids kraftpaket har för två otroliga säsonger på den svenska amatörscenen. Han har vunnit det mesta som går att vinna i Sverige och under 2022 tog han även sin första internationella titel när han bärgade guldmedaljen i makedonska turneringen Golden Gong.

Men den största bragden hittills var tveklöst den som skedde på SM i Botkyrka i december. I en final mot Hammarbys Liridon Nuha som så sent som för två år sedan var en match från OS, lyckades Branko Vincic dominera alla ronder. Innan dess hade Nuha varit i princip oslagbar i Sverige.

 

4. Hampus Broman (64 kg)

Hampus Broman kommer från en skara bröder fylld av duktiga boxare, där Hampus är den vassaste. Drillad sedan ung ålder har han tagit SM titlar i allt ifrån ungdomsåren fram till nu. 21-åringen förlorar i princip bara matcher i utlandet och nästa steget är att komma upp till medaljmatcherna på de största mästerskapen. Precis som en del andra boxare på den här listan är förhoppningen att Hampus ska kunna komma långt i OS-kvalet som går av stapeln under året.

 

5. Erik Mendoza (75 kg)

Erik Mendoza är veteranen som varit med i toppen hur länge som helst. Djurgårdens stora stjärna har under de senaste 10 åren mött de tuffaste namnen i Norden på löpande band. Med 4 raka SM-guld i olika viktklasser är han självklart en av de största stjärnorna i landet. Likt många andra saknar han den där stora internationella finalen som på riktigt kan göra honom sig ett namn ute i Europa.

Med tanke på hans ännu unga ålder kan han hinna med många fler SM-finaler innan handskarna hängs upp på väggen.

 

6. Liridon Nuha (80 kg)

Var fram till SM i Botkyrka kanske hela Sveriges bästa amatörboxare. Men förlusten mot Branko Vincic och flertal andra förluster utomlands gjorde hans fjolår till ett sämre sådant. Nuha som snart fyller 30 börjar bli en av de äldsta amatörboxarna i landet. Efter ett misslyckat kval till OS i Tokyo är nu den stora frågan om han har det som krävs för att göra en ny satsning mot OS i Paris 2024.

7. Genti Morina (92 kg)

Malmö har fått sin nya tungviksstjärna. Genti Morina var fram till för något år sedan en högst ordinär boxare. Han förlorade en del och vann en del, men några tyngre titlar var det inte tal om. Numera är verkligheten en helt annan. Morina har tagit två raka SM-guld och dessutom blivit en självklar del av det svenska landslaget. I vår ska han försöka försvara sin NM-titel på hemmaplan när mästerskapet avgörs i Malmö.

8. Erduan Berisha (60 kg)

Teknisk skicklig som få och alltid en fröjd att se i ringen. Berisha besitter en rejäl mängd ”boxnings-IQ” och har tagit hem ett SM-guld som seniorboxare. Med jämna mellanrum skickas han iväg på landslagsuppdrag ute i Europa, men konkurrensen om platserna hårdnar. Den yngre talangen Hadi Hadrous har börjat bjuda på rejäl konkurrens i 60-kilosklassen och Berisha behöver fortsätta leverera om landslagsplatsen ska förbli hans.

9. Emanuel Ryttersson (71 kg)

Den talangfulla junioren som numera hör hemma i det svenska seniorlandslaget. 71-kilosklassen har sedan mångfaldige SM-vinnaren Anton Hellströms flytt till MMA:n blivit en öppen viktklass. Just nu är det Ryttersson som är Sveriges främsta utövare i viktklassen. Hans 2022 var ett lyckat år då han tog guld i samtliga stora turneringar i Sverige. Hans seger mot förre detta nordiska mästaren Adolpe Sylva på King of the ring var ett utropstecken.

10. Majd Alsafadi (75 kg)

Majd Alsafadi är en av de som tagit examen från boxningsgymnasiet Fredrika Bremer i Stockholm. Hammarbyboxaren har varit ute och boxats U22-EM och är ett av de framtidsnamn som Svenska Boxningsförbundet satsar mycket på. Men vid 21 års ålder saknar han fortfarande SM-guldet och har haft det svårt mot rivalen Erik Mendoza när de stött på varandra under finaler.

 

ANNONS

Fler Nyheter