Connect with us

Hetast Just Nu

Lina Länsberg går i pension efter förlusten: ”Dags att gå vidare”

Publicerat


Nyheter

Lina Länsberg går i pension efter förlusten: ”Dags att gå vidare”

Publicerat 19 februari, 2023

By Sebastian Vendel-Martinez

Den svenska UFC-fightern Lina ”Elbow Queen” Länsberg (10-8) har nu valt att lägga handskarna på hyllan och gå i pension. 

Beslutet kom inte långt efter Länsbergs senaste match mot Mayra Bueno SilvaUFC Vegas 69.

Brasilianskan Silva satte intensiv press på fötterna tidigt och säkrade dessutom en nedtagning. I den andra ronden blev Länsberg nedtagen återigen och när hon väl brutit sig loss valde hon att stanna kvar i topposition. Det kan ha visat sig vara ett beslut som ledde till nederlag, då Silva kopplade en kneebar från botten som tvingade svenskan att klappa ut. 

Kort därefter tog Länsberg, 40, till sociala medier för att annonsera sin pension.

– Tack så mycket för all kärlek och allt stöd, skrev Lina Länsberg. Det här har varit en otrolig resa och att börja fightas är det bästa jag någonsin gjort. Det har gett mig så mycket, men nu är det dags att gå vidare. Jag är färdig.

Läs mer: UFC 284: Resultat – Makhachev försvarar titlen, Rodriguez briljerar

Gjorde UFC-debut mot den mest fruktade kvinnan i sporten

Länsberg har en gedigen thaiboxningsbakgrund och det var hennes striking som satte henne på kartan då hon vann flera mästerskap. Hon gjorde sin MMA-debut mot Pannie Kianzad i december 2012 i en uppmärksammad match i Malmö. Länsberg förlorade, men hon visade att hon var en kraft att räkna med. 

”Elbow Queen” började dock rada upp vinster, med sex raka varav fyra via T/KO, och kammade dessutom hem titeln i Superior Challenge. Det räckte för att säkra en chans i UFC – mot Cris ”Cyborg” – den mest fruktade kvinnan i MMA vid det tillfället. Länsberg blev där och då även den första svenska kvinnan att gå med i UFC.

Trots att de flesta knappt klarat sig en minut mot ”Cyborg” kämpade Länsberg tappert, men förlorade via TKO i den andra ronden. 

Det var början på Länsbergs UFC-karriär som var något ojämn med förluster mot toppfighters som Aspen Ladd men imponerande segrar över fighters som TUF-vinnaren Macy Chiasson. Länsbergs troligtvis största vinst skedde på hemmaplan i Sverige mot den forne Invictamästaren Tonya Evinger.

I april förra året ställdes Länsberg mot Kianzad i en spännande och uppmärksammad returmatch i UFC tio år efter deras första möte. Det blev en våldsamt underhållande match men Kianzad segrade slutligen via domslut. 

Länsberg lägger nu handskarna på hyllan med fyra förluster i ryggen, men hon definieras snarare som pionjär, som den första svenskan i UFC och som en otrolig förebild för unga. 

Vi på Maximum Sports tackar djupt för en otrolig karriär. 

Läs också:

Hur kommer du minnas Lina Länsberg? 

ANNONS

Fler Nyheter