Connect with us

Senaste nytt

Svensk fighter åtalas för grovt brott – Maximum Sports video används i utredning

Publicerat


Nyheter

Svensk fighter åtalas för grovt brott – Maximum Sports video används i utredning

Publicerat 11 oktober, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Under gårdagen uppkom beklagliga rapporter om att en svensk fighter åtalas för grovt brott i form av grovt våld mot tjänsteman och grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Det var Kimura.ses Daniel Schälander som var först med att rapportera den tragiska nyheten. 

Det var i våras i samband med danske Rasmus Paludans tal i Örebro som händelsen skedde. Paludan är notorisk för sina islamkritiska tal där han bränner koranen för att locka fram en reaktion. 

Det var precis vad som hände då drygt 200 ilskna motdemonstranter tog till våld och skadegörelse för att försöka stoppa Paludans manifestation. 

Fightern i fråga var en av de som var på plats när stenkastning och våldsamheter uppstod. Polisbilar sattes i brand, 71 poliser skadades och skadegörelse motsvarande flera miljontals kronor förekom. 

Enligt polisen var fightern i fråga en av de drivande i upploppet, han ska även ha tagit med ett hemmagjort tillhygge. 

– Jag uppfattade honom som en anförare, han var den som stod kvar längst, han kom närmast och han hade med sig den här egengjorda påken så han kändes förberedd, säger polis i vittnesuppgifter från dagen. Han var verkligen ute efter att slåss.

– Han slog påken i sin egen hand, och stod och halvstudsade framåt och ville provocera fram reaktion från oss då. Jag kommer ihåg han egentligen för att jag tänkte att jag skulle försöka komma ihåg en person och tog han på grund av påken och jag såg ingen mer med hemmagjord påk. Det som en pinne och en tejpad på toppen med en boll eller kula. Den var tjockare upptill och ungefär lika lång som en polisiär batong i utslaget läge, kanske max 60-70 cm kanske.

– Han vinkade med sig andra, vinkade fram folk som backade när polisen gjorde framstötar, då var han den som vinkade fram sina kumpaner mot polisen och så hade han den där stora hemmabyggda påken som gjorde att han fick mental fördel. Han stack ut ur folkmassan med sitt beteende, han drog med sig de andra som inte var lika modiga till att gå mot oss.

Läs mer

Maximum Sports video används i utredningen

I utredningen blir det klart att fightern anses som drivande i upploppet och att polisen lyckats anhålla honom delvis på grund av ljudfiler och chattar i appen WhatsApp.

Fightern hörs sägs ”victory over the police” i en av ljudinspelningarna – något som kommer visa sig vara avgörande. 

Det framkommer sedan att polisen använt sig av en videointervju som Maximum Sports och Käftsmällspodden gjort i år. Detta användes för att jämföra ljudfiler från videon och fighterns mobiltelefon. 

Stängs av från klubben, riskerar livstidsstraff 

Fightern anses vara en av Sveriges lovande talanger – men har nu förstört sin karriär.

Örebro Fight Gym, som fightern tidigare tillhört, har stränga regler vad gäller uppträdande. Fighterns agerande står i strid med klubbens regler och utgör grund för avstängning. 

Utöver det riskerar fightern livstidsstraff för sin roll i upploppen.

Redan nu har tre män i 30-årsåldern som deltog i upploppen dömts till tunga fängelsestraff. De har fått mellan fyra år och sex månader till sju år och sex månader i fängelse. 

– Agerandet från NN1, NN2, NN3 och folkmassan har varit livsfarligt och vidrigt, skrev tingsrätten om domskälen. Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter”

Den aktuella fightern har ännu inte dömts och därför har Maximum Sports valt att inte namnge personen. 

ANNONS

Fler Nyheter

Annons