Connect with us

Senaste nytt

Thaiboxningsstjärnan får elitstipendium på Idrottsgalan!

Publicerat

 

Nyheter

Thaiboxningsstjärnan får elitstipendium på Idrottsgalan!

Publicerat januari 22, 2023

By Lisa Melin Johansson

Kampidrotterna är tyvärr sällan bortskämda när det kommer till att uppmärksammas i folkliga sammanhang som Idrottsgalan, men på årets upplaga fick thaiboxning stå i rampljuset när Patricia Axling mottog Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2022/2023.

Odenplan Fightgyms Patricia Axling är en av våra mest rutinerade landslagsatleter, och har sedan VM-debuten 2016 skördat ett gediget antal medaljer. På sin meritlista har hon bland annat hela 6 SM-guld, 3 EM-guld, 3 VM-guld och en proffstitel i WMC Super Four Tournament.

Studerar vid sidan av elitidrotten

Det är ingen nyhet att det i Sverige är ytterst svårt att försörja sig på kampsport, och trots en idrottskarriär på världsnivå behöver de allra flesta antingen studera eller jobba vid sidan av sporten. Axling, som många gånger uttryckt sin passion för sport och föreningsidrott, läser till tvåämneslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Glädjande nog belönas hon – för andra gången – med elitidrottsstipendiet, vilket är en minst sagt välkommen boost i satsningen inom thaiboxning.

På sin Instagram uttrycker Axling sin glädje:

– Tack idrotten för att du ger livet en mening, utmejslar mitt sammanhang, berikar det med fantastiska människor, flyttar gränser, höjer min fysiska kapacitet, vässar mig mentalt, utbildar mig och framför allt för att du får mig att känna. Idrottens färgpalett består av glädje, stolthet, adrenalin, sorg, frustration, ilska, skam, nervositet, beslutsamhet, lycka och eufori. Ingen känsla för liten, ingen känsla för stor. Det är därför jag också känner mig som mest levande när jag tävlar.

Läs mer: Svensk thaiboxning 2023: Guide, Schema, Rykten

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels idrottsstipendium

Elitidrottsstipendiet, som delats ut sedan 1980, syftar till att möjliggöra för atleter att kombinera elitidrott med eftergymnasiala studier, och öka förutsättningarna för utövare inom svensk idrott att få större internationella framgångar. Riksidrottsförbundet och Svenska Spel vill vidare ge bättre möjligheter för elitidrottare på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären. Stipendiet innefattar bland annat 50 000 kronor, resursstöd från RF i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi, läger på Bosön, och rådgivning kring dubbla karriärer.

Stort grattis Patricia önskar Maximum Sports!

Läs mer

ANNONS

Fler Nyheter