Connect with us

Exklusivt

Svenska UFC-domaren: ”Att inte ge den ronden till Guram är direkt tjänstefel”

Publicerat


Nyheter

Svenska UFC-domaren: ”Att inte ge den ronden till Guram är direkt tjänstefel”

Publicerat 20 juni, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

”Han kan gå riktigt långt!”

I helgen återvände den svensk-georgiske lättviktaren Guram ”The Georgian Viking” Kutateladze till UFC i en match som slutade något kontroversiellt – vilket den respekterade svenske UFC-domaren Anders ”Taxi” Ohlsson nu kommenterat exklusivt för Maximum Sports.

Guram ställdes mot den underskattade men oerhört talangfulla kazaken Damir Ismagulov, som äntrade matchen med fyra raka UFC-segrar i ryggen. ”The Georgian Viking” tog en tidig ledning med fin striking, de två följande ronderna var jämna och bägge fighters hade sina stunder.

Trots en tillsyns given rond för Guram så gav en av poängdomarna den första ronden till Ismagulov. Detta menar Ohlsson är rakt igenom fel bedömning av poängdomaren. 

– Den första ronden går solklart till Guram, säger Ohlsson till Maximum Sports. Han hade en flurry där med flera fina armbågar bland annat som borde toksäkrat den ronden hos samtliga domare. Att inte ge den till Guram är direkt tjänstefel.

– Rond två och tre är riktigt riktigt jämna, fortsätter Ohlsson. Jag förstår hur man kan se det åt båda hållen.

I den tredje ronden kämpade bägge fighters fram och tillbaka för överläge. Mot slutet av ronden gick Ismagulov på en nedtagning, Guram försvarade och träffade med ett klockrent knä mot bröstet och tog topposition.

Domaren Herb Dean uppfattade dock från sin vinkel att knäet träffade huvudet. Dean bröt matchen, ställde båda fighters upp och gav Guram en sträng varning med mindre än tio sekunder kvar i en rond som hade kunnat vara avgörande.

Mer UFC, MMA & svensk kampsport: 

Anders Ohlsson tror domarmissen kan ha avgjort för Guram

Kommentatorerna i sändningen beklagade över domarmissen medan Guram accepterade Deans gärningar utan protest.

– Det var olyckligt med Herbs ingripande i den sista ronden, fortsätter Ohlsson. Jag tror att Guram hade säkrat 10-9 hos samtliga domare om han hade fått avsluta det han påbörjade med det fina knäet i bröstkorgen.

Guram fick dock inte fortsätta från sin fördelaktiga position och då det hade dröjt länge för Dean att stoppa tiden rann den tredje ronden sista sekunder iväg. 

Hur mycket Deans miss påverkade poängdomarnas bedömning av den sista ronden är svårt att konstatera. I slutändan segrade dock Ismagulov via delat domslut med siffrorna 29-28, 28-29, 30-27. 

Medan många inom MMA-världen kan acceptera att det var en jämn match som hade kunnat gå till bägge fighters har mycket av kritiken riktats mot poängdomare Jason Stafin som gav Ismagulov alla tre ronder. 

Ohlsson anser personligen att Guram gjorde nog för att vinna den tredje ronden men kan förstå de poängdomarna som gav den till Ismagulov. 

– Min personliga magkänsla var att Guram vann den tredje [ronden] ändå…men som sagt två riktigt jämna sista  ronder, så det var inget rån på något sätt, konstaterar Ohlsson.

De flesta inom MMA-Sverige är dock väl medvetna om hur mycket talang och potential Guram har. Ohlsson är givetvis en av de som spår en ljus framtid för ”The Georgian Viking” och han har höga förhoppningar om hur långt UFC-lättviktaren kan ta sig. 

– Jag hoppas Guram skakar av sig detta och fortsätter utvecklas, avslutar Ohlsson. [Han är] alltid underhållande, har otroligt fin teknik men samtidigt aggressiv fightingstil… han kan gå riktigt långt!

Trots det olyckliga resultatet så återvände Guram till UFC efter en lång frånvaro där han var borta för att rehabilitera en allvarlig knäskada. Om hans prestation mot Ismagulov är en indikation av var han är på väg i karriären efter ringrost så ser framtiden ljus ut för ”The Georgian Viking”.

Vem borde Guram Kutateladze möta härnäst?

Annons

Fler Nyheter