Connect with us

Exklusivt

KRÖNIKA: ”The Mauler” slåss mot sin egen skugga i London

Publicerat


Nyheter

KRÖNIKA: ”The Mauler” slåss mot sin egen skugga i London

Publicerat 21 juli, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

För åtta år sedan gick Alexander Gustafsson in till 02 Arena i London som MMA-världens hetaste nya stjärna. Likt en uppvärmning inför sitt planerade returmöte mot Jon Jones gav Dana White honom chansen att gå huvudmatch på UFC London. En gala som blev en utsåld succé. När han nu återvänder till samma arena gör han det utan att vara huvudattraktion. ”The Mauler” slåss snarare mot sin egen skugga i London.

Vi har sett han blanda legendariska prestationer i Toronto och Houston med att falla platt i Stockholm två gånger om. Men jag undrar ändå om det inte var just 2014 i London  som Alexanders karriär stod på sin absoluta topp. Titelmatchen mot Jon Jones hade chockat MMA-världen och förlusten var bara på pappret. Ute i den riktiga världen var det många som ansåg att Alex hade vunnit matchen, och det var egentligen bara en tidsfråga till när han skulle ha UFC-bältet runt sin midja. För ovanlighetens skull hade Alexander också börjat ta sig in i den svenska allmänhetens världsbild, något som är ytterst ovanligt för kampsportare. Nu i efterhand kan vi nog konstatera att det kändisskap han uppnådde har tidigare bara överträffats av en svensk kampsportare, Ingemar Johansson ett sånär halvt sekel tidigare.

Alexanders karriär var på sin topp

Nej, livet lekte för Alexander. När han började rita upp planen för sin väg tillbaka mot titelmatcher gjorde han det i egenskap av spelbolaget Unibets stora affischnamn. Han fick också äran att gästa Nyhetsmorgon och inte minst talkshowen Skavlan som ständigt bjöd på miljonpublik. Dessutom börjades det göra allt längre inslag på TV4-sporten och det dröjde inte länge till att de skapade egenproducerade dokumentärserier inför hans matcher. Men när det väl var dags för att återvända till buren igen var det just London och 02 Arena som väntade. Storbritannien hade fått sig en ny publikfavorit i egenskap av Jimi Manuwa, en knockoutspecialist som var obesegrad med 14 raka vinster. En tuff uppgift för vem som helst och de svenska krönikörerna beskrev det som en måstematch för ”The Mauler”. Resten är historia och efter en ingång till Zlatan Ibrahimovic version av nationalsången avslutade Alexander matchen via TKO redan i den andra ronden.

Läs mer

Är numera en underdog

Nu åtta år senare är verkligheten en helt annan. Unibet har gått vidare med nya affischnamn och några stora TV-inbjudningar har nog inte ens varit nära. Det har också saknats en hel del i Alexander Gustafssons sportsliga insatser de senaste åren. Skadeproblematik och långa uppehåll är båda grymt försvårande faktorer för en elitidrottare. Men den största faktorn för ”The Maulers” svårigheter är en annan, nämligen motivationen. Det har varit smärtsamt tydligt hur hans inspiration och motivation har kommit och gått. Mot Glover Texeira i Globen 2017 såg den ut att vara på topp. Där bjöd Alexander på sin största seger under karriären. Men därefter har jag frågat mig själv om han ens vill vara i buren längre. Med tre raka förluster och över 5 år till den sista segern är Alexander nu en fajter som inte längre platsar i toppen. Det är närmst smärtsamt att se hur han på lördag kommer gå in som en relativt stor underdog hos spelbolagen mot Nikita Krylov, en fajter som en hungrig Alex hade slagit 10 gånger av 10.

Värt att påpeka är också hur mycket högre den lätta tungviktens status var förra gången Alexander intog 02 Arena. Då var det UFC:s mest stjärnspäckade viktklass där duon Jon Jones, Daniel Cormier styrde divisionen jämsides Alexander. Idag är den ett enda stort skämt. Visst, det är många som hänförts av Jiri Prochazkas underhållande stil på fötterna. Men om vi ska vara riktigt ärliga hade han inte överlevt en hel match mot någon av giganterna för 8 år sedan. Jan Blachowicz och Texeira som båda varit mästare under sista åren förlorade båda klart mot Alex. Jag är inte dum nog och påstår att Magomed Ankalaev, Paul Craig och Aleksandar Rakic är ofarliga fajters. Men de är långt ifrån det motstånd som Alexander stötte på tidigare under sin karriär.

Alltid sporten som varit det viktiga

Det finns flera anledningar till att jag innerligt hoppas på att Alexanders lördagskväll inne i 02 Arena blir lika lyckad som för åtta år sedan. För i en samtid där obskyra appar likt Tiktok blivit vardagsmat för elitidrottare, är Alexander en viktig motpol. Han har alltid låtit de sportsliga prestationerna tala för sig själva, och i stor utsträckning struntat i vad den stora allmänheten tycker. Det är befriande i en värld där nya UFC-stjärnor som Sean O´Malley och Israel Adesanya verkar bry sig mer om hårfärg, målade naglar och sina sociala medier än själva idrotten. Något som Alexander avskyr, och jag älskar honom för det.

”The Maulers” karriär har varit äkta från början till slut

För även om lördagen blir den sista sidan i kapitlet om Alexander Gustafssons karriär, så har den i alla fall varit äkta från början till slut. De avslutande förlusterna kommer också på sikt glömmas bort. För det är ytterst få som när de idag pratar om Mike Tyson och Muhammad Ali som nämner att de båda hade tre förluster på sina fyra sista matcher. Det är det största prestationerna man kommer ihåg. Matchen mot Jon Jones i Toronto är redan odödlig.

HÅLL KOLL! : Ryktena om en UFC-gala i Stockholm senare under året gör lördagens resultat bara ännu viktigare. Vid en seger för både Jack Hermansson och Alexander Gustafsson tänds både hoppet och köplusten hos de svenska MMA-fansen. Jag drömmer själv redan om ett utsålt Friends Arena där de etablerade svenskarna leder en gala där våra färgstarka talanger Anton Turkalj och Tobias Harila får debutera.

Annons

Fler Nyheter