Connect with us

Exklusivt

Lista: Nio stora och banbrytande svenskmöten i MMA!

Publicerat


Nyheter

Lista: Nio stora och banbrytande svenskmöten i MMA!

Publicerat april 8, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Den sextonde april kommer de svenska bantamviktarna Lina Länsberg och Pannie Kianzad att mötas i UFC i en sann toppmatch för svensk MMA. Det är dock endast en av många svenska stormatcher och svenskmöten utspelats i MMA under de senaste decenniet. 

I samband med de skånska kvinnornas returmatch har vi på Maximum Sports framställt tio av de största svenskmötena inom MMA (i kronologisk ordning)! Vi kommer dock inte att inkludera det första mötet mellan Lina Länsberg och Pannie Kianzad eftersom den kommer belysas i ett framtida videoinslag.

I denna upplagan inkluderas enbart proffsmatcher och om du anser att vi missat någon stormatch se till att meddela oss om det eller kommentera via sociala medier.

Tor Troeng vs Mats Nilsson

(The Zone FC 10, Göteborg, 06/05/2012)

tor troeng mats nilsson

Tor Troeng, Mats Nilsson

Detta skulle mycket väl kunna ses som den första svenska superfighten inom MMA, där norr mötte syd. Av alla svenskmöten inom MMA så är det en som banade vägen för många andra.

Umeås Tor Troeng och Helsingborgs Mats Nilsson var utan tvekan de två bästa mellanviktarna i Sverige under 2012 och frågan var vem som var allra bäst.

Nilsson hade en otrolig press men Troeng visade sig vara något mer allsidig och med vassare striking. Skåningen avslutade starkt med en fantastisk nedtagning men Troeng segrade via domslut och fick kort därefter en chans i The Ultimate Fighter. Efter två segrar i Cage Warriors gjorde Nilsson debut i UFC.

På något sätt blev bägge fighters vinnare och båda tog sig till UFC inte långt efter mötet i Göteborg.

Papy Abedi vs Besam Yousef

(UFC on FUEL TV 9, Stockholm, 06/04/2013)

Papy Abedi & Besam Yousef. Foto: UFC Fight Pass.

Det första svenska UFC-mötet såg två av vårt lands veteraner kollidera. Både Stockholmaren Papy Abedi och Göteborgaren Besam Yousef kom från förluster och gjorde upp om en fortsatt plats i UFC.

Det var en jämn match men i slutändan var det Abedi som kammade hem en seger på enhälligt domslut. Yousef blev släppt av UFC efter matchen och dessvärre förlorade Abedi sin följande match samt sitt UFC-kontrakt som resultat.

Både Abedi och Yousef förtjänar dock oerhört mycket respekt som svenska pionjärer inom UFC som tog svåra matcher och lämnade allt i oktagonen, även efter deras match mot varandra.

David Bielkheden vs Diego Gonzalez

(Golden Ring, Stockholm, 14/06/13)

David Bielkheden Diego Gonzalez

Vad gäller svensk weltervikt är det svårt att hitta två fighters som är mer erfarna än David Bilkeheden och Diego Gonzalez. Det fanns dessutom ett agg mellan de som de skulle lösa i buren – kan det bli bättre?

Det var en underhållande match som mestadels utspelades på fötterna där Bielkhedens mer kompletta striking ledde till seger. Efteråt blev de vänner, höll om varandra, och Bielkheden konstaterade att Gonzalez dragit fram det bästa ur honom.

David Bielkheden vs Besam Yousef

(Superior Challenge 10, Helsingborg, 03/05/2014)

David Bielkheden vs Besam Yousef. Foto: Superior Challenge

I ännu ett möte mellan två sanna veteraner inom svensk weltervikt kolliderade dessa forna UFC-fighters i Helsingborg. Två talangfulla men fåordiga män skulle få göra upp framför de svenska fansen i ännu ett underhållande krig.

Besam Yousef var, i vanlig ordning, hård som sten och oerhört tuff. David Bielkhedens sparkar och nedtagningar var dock avgörande och han lämnade buren som segrare via domslut.

David Teymur vs Martin Svensson

(UFC Fight Night 84, London, 27/02/2016)

Martin Svensson vs David Teymur. Foto: UFC Fight Pass.

The Ultimate Fighter säsong 22 var den första att ha hela två svenskar med i turneringen. Dessvärre skulle varken Malmös Martin Svensson eller Stockholms David Teymur ta sig till final men de fick en chans att kämpa sig in i UFC. Mot varandra.

Det var onekligen bitterljuvt för de svenska fansen att se två landsmän fightas om en chans i UFC – en chans endast en av de skulle få. Som numera känt så är Teymurs striking skoningslös och det var hans uppercuts som säkrade ett UFC-kontrakt när han träffade Svensson med en. Det blev något blandande känslor jämfört med andra svenskmöten eftersom endast en kunde gå vidare i UFC, men bägge fighters imponerande efter denna matchen.

Adam Westlund vs Robin Roos

(Superior Challenge 20, Stockholm, 07/12/2019)

Adam Westlund Robin Roos. Foto: Superior Challenge

Vad gäller modern, svensk MMA kan mötet mellan Gävles Adam Westlund och Västerås Robin Roos vara den som drog igång spännande svenskmöten och MMA-derbyn på nytt.

Det fanns onekligen en rivalitet mellan herrarnas team och coacher vilket ledde till en elektrisk stämning i uppbyggnaden till matchen. Även om det inte var huvudmatchen på galan så kändes det som folkets huvudmatch och det är utan tvekan den mest väl ihågkomna matchen från SC 20.

Roos inledde starkt och sänkte sin motståndare men Westlund återhämtade sig och kom tillbaks starkare i den andra ronden. I den tredje ronden var Westlunds press och intensitet för mycket vilket säkrade de två sista ronderna – och en domslutsvinst.

Även om endast en fighter kan lämna buren som segrare så var Westlund, Roos och svensk MMA alla vinnare efter deras treronderskrig.

Tobias Harila vs Fernando Flores

(Fight Club Rush 6, Västerås, 29/02/2020)

Tobias Harila Fernando Flores. Foto: FCR MMA (YouTube)

Det är nog inte många inom svensk MMA som kunde ana att Jorge Masvidals och Nate Diaz match om BMF-bältet i UFC skulle leda till ett liknande svenskmöte i Västerås.

Både Tobias Harila och Fernando Flores är stenhårda krigare som är villiga att ta sig an alla möjliga utmaningar, närsomhelst, varsomhelst. FCR tog vara på matchningen samt möjligheten, skapade ett BMF-bälte och gav fansen en otroligt framemotsedd match som var otroligt spännande så länge som den varade.

Matchen var relativt jämn men i de sista tio sekunderna fick Harila in ett slag som snabbt sänkte sin motståndare. Flores reste på sig lika snabbt men blev träffad av Harila igen i en sekvens som avslutade matchen.

Harila gick vidare till att tävla i stora organisationer som Brave och Cage Warriors men både han och Flores är folkkära krigare med lejonhjärta som innehar stor respekt i MMA-Sverige.

Adam Westlund vs Tobias Harila

(Superior Challenge 21, Stockholm, 28/11/2020)

Adam Westlund Tobias Harila. Foto: Stefan Romare

Hur man än tar ställning till rivalitet mellan Söders Fight Gym i Gävle och Västerås Fight Club så kan man inte förneka faktumet att den rivaliteten gett oss fans några av de bästa MMA-matcherna på svensk mark.

Mötet mellan Adam Westlund och Tobias Harila är enligt många (inklusive artikelförfattaren) den bästa svenska MMA-matchen någonsin. Westlund levde upp till sitt rykte som Sveriges svar på Nate Diaz när han sänktes i den första ronden – bara för att komma tillbaka med otroliga slagkombinationer efteråt!

Trots en stark inledning från Harila började Westlund sakta ta över tempot och matchen. Hade det inte varit för ett stenhårt slag från Harila i den tredje ronden hade Westlund troligtvis vunnit ett domslut.

I slutändan segrade Harila via domslut men än en gång var alla inom svensk MMA de största vinnarna. Av alla svenskmöten i MMA kan detta vara den mest uppmärksammade – och är det av en bra anledning.

Irman Smajic vs Nermin Hajdarpasic

(Fight Club Rush 10, Västerås, 20/11/2021)

Nermin Hajdarpasic Irman Smajic Foto: Steve Bonhage/ FCR

Av alla svenskmöten är den senaste matchen på denna listan är också den med mest hetta och agg.

Efter att ha gjort en strålande debut inom MMA hamnade den svenske boxningsmästaren Nermin Hajdarpasic på radarn hos Irman Smajic – tvåfaldig världsmästare i A-klass-MMA.

Det ledde till vad de flesta anser vara den största hatmatchen inom Svensk MMA och fans över hela landet började välja sida. Matchen levde inledningsvis inte upp till förväntningarna men desto längre den gick blev det alltmer blodigt och häpnadsväckande.

I den tredje ronden fick Hajdarpasic till en TKO-seger. Han etablerade sig som nummer ett i tungvikt i Sverige och rivaliteten avslutades. Det värmde att se herrarna kramas och begrava stridsyxan efteråt.

Båda fighters lämnade allt i buren, enade MMA-Sverige i längtan till stormatchen och levererade något som inte tidigare skådats inom våra landsgränser.

Vilka svenskmöten inom MMA tycker du har varit mest betydelsefulla?

Annons

Fler Nyheter