Connect with us

UFC

Daniel Cormier sågar poängdomarna: ”Vad fan tittar vi på?”

Publicerat


Nyheter

Daniel Cormier sågar poängdomarna: ”Vad fan tittar vi på?”

Publicerat 24 maj, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

”Poängsättningen blir helt fucked up!”

Helgens UFC Vegas 55 lämnade fansen med delade känslor kring en stormatch och den forne dubbelmästaren Daniel ”DC” Cormier är minst sagt missnöjd med poängsättningen. 

Bantamviktarna Holly Holm och Ketlen Vieira möttes i huvudmatchen – som gick tiden ut efter fem ronder. Vieira var nära på att avsluta i den andra ronden med en rear naked choke, det var dock den mest avgörande sekvensen av hela matchen. 

Förutom det träffade bägge damer på fötterna, Vieira något hårdare, medan Holm spenderade mycket tid i clinch med motståndaren mot buren. 

Matchen slutade i vinst för Vieira via delat domslut – ett resultat som har splittrat MMA-communityn. 

I en video som Cormier släppte på sin YouTubekanal ifrågasatte den forne UFC-mästaren hur konsekventa domarna är i poängsättningen av MMA-matcher. 

– Detta är när jag inte riktigt förstår vad jag kollar på i fightingtermer, säger Cormier. Anders fight, Holms fight – båda hade så mycket kontrolltid mot sidan av oktagonen att jag inte förstår hur de förlorar matchen. 

Mer UFC, MMA & svensk kampsport: 

Daniel Cormier: ”Poängsättningen blir lite fucked up”

”DC” använde det första mötet mellan Kamaru Usman och Jorge Masvidal som underlag till sitt argument om att poängdomarna inte är konsekventa i vad de värdesätter. 

– Den mest kända instansen av detta var Kamaru Usman vs Jorge Masvidal, den första matchen. Om det inte finns något värde i clinchkontroll, hur kan då Kamaru vinna den matchen på så pass dominant vis den första gången han mötte Masvidal? Jag säger inte dominant vad gäller skada, jag menar dominant på poängkorten. För väldigt få domare gav Jorge Masvidal mer än den första ronden. Vad de gjorde var att de gav Kamaru Usman poäng för att han satte Jorge Masvidal i en position han inte ville vara i under långa sträckor. Det är här jag tycker poängsättningen blir lite fucked up. 

Cormier fortsatte kritisera och ifrågasätta poängdomarnas sätt att värdera olika moment i matcher. 

– Men återigen, det är poängdomarna. Återigen, de fortsätter göra dessa misstag – skulle jag tro? Annars vet jag inte vad fan vi kollar på… Holm-matchen igår kväll var bara fel.

– Igår kväll var nog den mest tydliga instansen där jag kände att jag inte visste vad jag kollade på, antar jag. Eftersom jag var på fel sida i två matcher som jag tyckte var på väg åt ett håll, och det blev inte så.  

Poängsystemet i MMA har varit under kritik men även förändring sedan det implementerades. Grunden till poängsystemet är hämtat från boxning – en sport vars domslut än idag kritiseras och diskuteras. 

Så länge som det blir personlig bedömning från poängdomarna kommer det finns skilda åsikter från folk med olika bedömningar om vad som är mer väsentligt i en MMA-match. En snabb, enkelt lösning på kontroversiella domslut lär aldrig någonsin finnas så länge som det finns människor med olika åsikter. 

Håller du med Daniel Cormier? Hur poängsatte du Holm vs Vierira? 

Annons

Fler Nyheter