Connect with us

Exklusivt

Lista: Khamzats fem mest imponerande segrar

Publicerat

Khamzat Chimaev. Foto. Steve Bonhage


Nyheter

Lista: Khamzats fem mest imponerande segrar

Publicerat april 8, 2022

By Sebastian Vendel-Martinez

Inför Khamzat Chimaevs stormatch på UFC 273 i helgen har vi på Maximum Sports framställt en lista med svenskens fem allra mest imponerande segrar under karriären!

Foto: Steve Bonhage

Ingen svensk fighter har någonsin slagit igenom på det sättet Khamzat ”Borz” Chimav gjort. Sedan han avslutade Khaled Laallam som A-klassfighter på Fight Club Rush 1 i september 2017 har Khamzat gått från klarhet till klarhet och bjudit på ren och skär dominans.

På lördag ställs han mot Gilbert Burns, före detta titelutmanare i UFC och den bästa fightern svensken någonsin mött. Nu är det ett utmärkt tillfälle att ta en titt på de fem mest imponerande segrar Khamzat säkrat sedan han börjat tävla som proffs.

5: Sidney Wheeler, Brave CF 20, 22/12/2018

Många MMA-fans känner inte till Sidney Wheeler men det kan vara relaterat till faktumet att han aldrig mer tävlat i MMA efter att han mött Khamzat.

Wheeler är en dekorerad brottare med en fin meritlista som stod för motståndet i Khamzats andra match i Brave som dessutom var hans fjärde proffsmatch. Trots att Wheeler gjorde sitt bästa för att psyka Khamzat på förhand, trots den imponerande brottningsbakgrunden, trots att han potentiellt skulle kunna ge svensken bekymmer – så var det en av ”Borz” enklaste matcher.

Khamzat behövde endast 35 sekunder för att fullständigt dominera och avsluta Wheelers MMA-karriär.

https://www.youtube.com/watch?v=_o3d_YYJPow

4: John Phillips, UFC Fight Island 1, 15/07/2020

De flesta är nog eniga om att walesaren John Phillips inte är världens mest allsidiga fighter. Han är en relativt endimensionell striker vars brottningsförsvar inte direkt hyllats på många håll.

Vad som gör denna segern så imponerande är faktumet att Khamzat tog matchen på kort varsel samt den skoningslösa dominansen som annonserade hans kommande herravälde över UFC.

Khamzat bröt ner Phillips fullständigt och mörbultade honom på ett sätt som inte tidigare skådats. Det påminde om en exploativ skräckfilm från 80-talet, något i stil med ”The Hills Have Eyes”.

Efter denna matchen visste alla vem Khamzat var. Listan på de som var villiga att möta honom blev också betydligt kortare.

3: Gerald Meerschaert, UFC Vegas 11, 19/09/2020

Amerikanen Gerald Meerschaert har mött en hel del skickliga strikers under sina år som proffs. Han har även avslutat hajpade talanger som Makhmud Muradov. Trots det har varken strikers som Kevin Holland, Oskar Piechota eller ens Thiago Santos lyckats med det Khamzat gjorde.

Uppsnacket inför Khamzats möte med Meerschaert kretsade mycket kring svenskens hajp och brottning. När Khamzat sedan endast behövde en rak höger för att sänka och avsluta Meerschart endast sjutton sekunder in i matchens första ronden så skakade konkurrenter i två olika viktklasser. Khamzat är inte endast en briljant brottare men han har även otroligt med krut i nävarna. Han är ett mångfaseterat monster.

2: Ikram Aliskerov, Brave CF 20, 19/04/19

De som inte känner till Ikram Aliskerov förstår inte hur imponerande Khamzats seger över honom är. För att förtydliga: Aliskerov är en Samboutövare i världsklass. Han har vunnit VM, världscup och EM – två gånger var. Ja, sammanlagt sex guldmedaljer samt ett silver. Det är riktigt fina meriter.

Aliskerov har spräckt nollan för obesegrade talanger tidigare, så som Joey Berkenbosch och Chad Hanekom. Han har också besegrat fighters som Diego Gonzalez, Miro Jurkovic och senast den forne UFC-fightern Nah-Shon Burrell. Han har dessutom endast förlorat en enda gång inom MMA. Khamzat är än idag den enda som besegrat honom.

Det som gör denna prestationen så imponerande är att Khamzat tvingades kämpa för segern, den kom inte enkelt. Aliskerovs nedtagningsförsvar höll matchen ut vilket tvingade Khamzat att pressa och hota med striking. Det var i denna matchen vi fick se hur komplett Khamzat faktiskt är och han avslutade Aliskerov med en brutal uppercut redan i den första ronden. Han kunde avsluta toppfighters utan att behöva få ner de till marken – något som skulle förtydligas mot Meerschaert. Detta betydde oerhört mycket för Khamzats karriär.

1 Li Jingliang, UFC 267, 30/10/2021

Hur man än vänder och vrider på det så är kinesen Li Jingliang en svår nöt att knäcka. Han har knockat toppfighters som Elizeu Zaleski dos Santos och Santiago Ponzinibbio. Han har dessutom gått tiden ut mot kompetenta och kompletta fighters som Neil Magny och Jake Matthews.

Jingliangs attacker är oberäkneliga, komma från udda vinklar och han är definitivt ingen att förbise. Kinesen träffade inte med ett enda slag.

Khamzat plockade upp sin motståndare som en säck potatis, promenerade till buren och slängde ned Jingliang. Han vädjade sedan om UFC:s vd Dana Whites uppmärksamhet för att säkerställa att chefen skulle se vad som väntade. Drygt tre minuter in i matchen låg Jingliang medvetslös på mattan och Khamzat hade utklassat sin tuffaste motståndare hittills.

https://www.youtube.com/watch?v=1-9CtKiKwOQ

Håller du med? Vad tycker du är Khamzat Chimaevs fem mest imponerande segrar?

Annons

Fler Nyheter